Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi našli fintu, jak si zalyžovat. A skiareál o víkendu otevře: Musíme, jinak zkrachujeme

Autor: ČTK, Mii - 
22. ledna 2021
16:35

Provozovatelé skiareálu Telnice na Ústecku v sobotu spustí vleky i přes vládní opatření proti koronaviru. Podle zástupce sportoviště Jindřicha Holingera je protiepidemický systém PES ve čtvrtém stupni, v němž je možné skiareál otevřít. V případě, že by se vleky v nejbližší době na Telnici nerozjely, sportoviště zkrachuje, protože má dluhy, řekl Holinger. Zavřené skiareály štvou i samotné Čechy, někteří situaci vyřešili tak, že za lyžemi vyrazili do Bulharska - v zemi totiž nemusí mít negativní test.

V letošní sezoně byly vleky v provozu jen od 18. do 26. prosince, od té doby jsou kvůli zhoršené epidemické situaci zavřené. Telnice vleky ještě nespustila, protože v povolené době bylo na zasněžování příliš teplo.

„Vláda neřekla, že nemůžeme otevřít,“ uvedl zástupce. „Stát nám neřekl, abychom nezasněžovali, připravujeme to tady od prosince a stojí nás to peníze. Dlužíme zaměstnancům, půjčujeme si od jednotlivců a kdybychom teď neotevřeli, tak příští rok už neotevřeme vůbec,“ doplnil Holinger. Vládní kompenzace by podle něj byly řešením, pokud by přišly včas. „Jestli nám přijde vládní kompenzace od 27. prosince do 22. ledna, tak ji dostaneme někdy v červnu, ale už ji nebudeme mít ani komu dát, nebude co kompenzovat,“ dodal.

Video  Blatný o skiareálech: Samotné vleky problém nejsou, vyšší mobilita a ubytování načerno ano.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Provozovatelé vleků a lanovek mají od 27. prosince do 22. ledna nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se počítá podle míst a typu přepravních zařízení.

Do skiareálu se podle reakcí na sociálních sítích, kde provozovatelé zahájení provozu zveřejnili, chystají stovky lyžařů. Holinger uvedl, že je připraveno 500 parkovacích míst na Telnici a dalších 350 až 400 v Adolfově. „Budeme se ale řídit hygienicko-epidemickými předpisy. To znamená, že budeme kontrolovat rozestupy ve frontách, kdo nebude mít roušku, tomu ji dáme,“ popsal.

Sezona podle zástupce sportoviště bude trvat zhruba do poloviny března, to je zhruba osm víkendů. Tržby by chtěl areál použít hlavně na zaplacení mezd zaměstnancům. „Jsme připraveni otevřít, jestli přijede nějaké komando a zastaví to, tak to zastaví,“ dodal.

Mluvčí regionální policie Jana Slámová dnes ČTK řekla, že případně přivolaní policisté budou věc řešit, a to nejprve domluvou.

Za lyžemi do Bulharska

Češi, které přestalo bavit čekání na otevření skiareálů jak v Česku, tak okolních zemích, vymysleli náhradní řešení. Za lyžemi cestují do Bulharska, informoval iDNES.cz. Nevadí jim, že v autobuse kvůli zimním kratochvílím stráví i 16 hodin.

„Zájem o lyžařské dovolené v Bulharsku se zvýšil. Cestovní kanceláře tam dokonce vypsaly letecké a autobusové zájezdy. Někteří lidé sice letos lyže vzdali, jiní však vyhledávají lokality, které nejsou tak známé, ale nabízí kvalitní lyžování. A Bulharsko takové je,“ prozradil pro server místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Podle něj se ještě nedá říct, kolik lidí vycestovalo, ale málo jich není. „Na konkrétní počty lidí je ještě brzo. Zájezdy se tam prodávají teprve 10 dní. Lidé také čekali na to, jestli Rakousko prodlouží restrikce, což se nakonec před pár dny stalo. Budou to desítky autobusových zájezdů a stovky klientů pak poletí letecky,“ doplnil expert.

Hlavní výhodou je, že při cestě do země ani z ní není třeba negativní test na koronavirus. Bulharsko se s pandemií vypořádalo mimořádně dobře. Test je aktuálně povinný ve všech alpských střediscích, která zůstala otevřená.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dynaty ( 23. ledna 2021 05:18 )

kompenzace nestačí? Tak ať si vezme hypotéku, tak jak to dělají jinde ve světě a těm co onemocní covidem, ať si léčbu zaplatí sami.

jajas ( 22. ledna 2021 17:15 )

Ááá, další odborník na epidemii..... "Podle zástupce sportoviště Jindřicha Holingera je protiepidemický systém PES ve čtvrtém stupni, v němž je možné skiareál otevřít.". Prý když neotevře, tak zkrachuje....no já nevím, kolik bude činit pokuta za porušení nařízení, ale myslím, že si moc nepolepší!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa