Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman své věrné na Hrad nepozve. Prezident kvůli covidu poprvé zrušil oslavu své inaugurace

Autor: Jakub Veinlich - 
15. ledna 2021
05:15

Žádný koncert, žádný raut, žádná oslava. Poprvé od své inaugurace před osmi lety, nebude prezident Miloš Zeman pořádat večírek pro své věrné. Blesk Zprávám to potvrdil jeho mluvčí. Po slavnostním ceremoniálu 28. října, nebo obědu s rodinou premiéra Andreje Babiše, které pod tlakem hlava státu raději zrušila, tak přijde Zeman o další společenskou akci.

Rok osmý, který tráví Miloš Zeman v roli prezidenta, letos slavit nebude. Koronavirus totiž zhatil další plány prezidentské kanceláře. Vyhlídky na život bez covidu-19 zatím nejsou příliš růžové, a tak se na Hradě s prezidentem slavit tentokrát nebude.

„Vzhledem k epidemiologické situaci a příslušným opatřením žádnou akci tohoto typu nechystáme,“ potvrdil Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Letos výročí inaugurace prý na Hradě pominou úplně. S gratulanty tak, jako v minulých letech, nepočítají na Hradě zatím ani v náhradním termínu. „Žádnou akci k výročí inaugurace nechystáme,“ doplnil mluvčí prezidenta.

Oslava přitom měla namále už v loňském roce. Akci s názvem Můj sedmý rok s vámi už tehdy ohrožoval koronavirus. Sedmé výročí od nástupu do úřadu přitom Zeman pojal jako koncert, na kterém vzdal poctu zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi.

Video  Projev Miloše Zemana před výročním koncertem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pozvánku do Jízdárny Pražského hradu tehdy dostalo několik stovek hostů. Dorazili ministři vlády, například Klára Dostálová, Alena Schillerová, ale i premiér Andrej Babiš, ministryně Jana Maláčová, první slečna Kateřina Zemanová, či ombudsman Stanislav Křeček, Felix Slováček s milenkou Lucií Gelemovou nebo například pornoherec Robert Rosenberg.

Gottova rodina o ničem nevěděla

Akci moderovala manželka hradního kancléře Alex Mynářová. Její muž Vratislav Mynář ale na Hrad nesměl. S prezidentovým poradcem Martinem Nejedlým totiž byli po návratu z diskutované cesty do Číny v karanténě.

Hity Karla Gotta zazpívali v průběhu večera zpěváci Marian Vojtko, Bohuš Matuš a Jan KopečnýRodina Karla Gotta ale podle svých slov netušila, že Zeman hodlá výročí své inaugurace pojmout jako poctu zesnulému mistrovi. 

Video  Pěvec Marian Vojtko zpívá Gottovu píseň „Když milenky pláčou“  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Víte, jsem už starý člověk. Zažil jsem už tolik epidemií, že je nestačím počítat. Nejprve to byla nákaza, která přišla - promiň Kačenko - z Velké Británie. Nemoc šílených krav,“ řekl prezident a obrátil se ke své dceři v první řadě. Poté vyjmenoval všechny významné epidemie od přelomu tisíciletí, které děsily obyvatele různých koutů planety.

Přítomné pak vyzval, aby před epidemií zachovali chladnou hlavu. „Nejhorší je strach. Strach oslabuje,“ varoval Zeman, který projev přednesl od pultíku na pódiu. Ačkoli si postěžoval, že „každý krok je pro něj utrpením“, celou řeč pronesl vestoje. A sršel humorem.

Místo oslav očkování

Den se přitom se dnem sešel – epidemie nabrala na síle a Zeman místo toho, aby plánoval koncert, či ples k dalšímu výročí, plánuje cestu na lékařskou prohlídku, při které se nechá oočkovat proti koronaviru, jak řekl v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech v rozhovoru pro Blesk a Blesk Zprávy.

Video  Očkování v ČR: Zeman varuje před přílišným optimismem  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Proti minulým letům se koncert netradičně uskutečnil v Jízdárně Pražského hradu. Španělský sál, kde se koncerty konaly v minulosti, procházel totiž rekonstrukcí.

V roce 2019 slavila se Zemanem necelá tisícovka hostů. Akci v Španělském sále tradičně moderovala kancléřova žena Alex Mynářová. Tehdy byla v očekávání druhého syna. 

Na oslavy šesti let ve funkci dorazil mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou. Prezidentovi a jeho hostům v čele s manželkou Ivanou Zemanovou pak zazpívala francouzská šansoniérka Mireille Mathieu.

V roce 2018 se koncert s plesem nekonal. V březnu se totiž konala druhá inaugurace Miloše Zemana. V lednu porazil v druhé přímé volbě prezidenta v historii samostatné ČR Jiřího Drahoše. Oslavy tehdy vyšly Pražský hrad na 534 tisíc korun. Zemanovi tehdy bez nároku na honorář zazpívali například zpěváci Michal David, Václav Neckář, Daniel Hůlka nebo Helena Vondráčková.  

Přehled nákladů přitom zveřejnil Pražský hrad až na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, kterého využil advokát Adam Jareš.  Ze zveřejněných údajů například vyplývá, že za catering zaplatila Správa Pražského hradu 319 tisíc korun včetně DPH, za pití pak 18 tisíc.

V roce 2017 na podobné akci Miloš Zeman svým příznivcům a věrným oznámil, že hodlá kandidovat na prezidenta i podruhé. Podle registru smluv v tomto roce za raut na této akci zaplatil Hrad zhruba 400 tisíc korun, v roce 2016 pak 485 tisíc korun včetně výdajů na hostesky a pozvánky.

Video  Prezident Miloš Zeman: Proč kandiduje podruhé? Rozhodly tyto dva důvody  - Blesk TV
Video se připravuje ...

20. března 2015 pořádal prezidentský pár první reprezentační ples. Vstupenky stály okolo 10 tisíc korun, včetně lístku do tomboly, ve které mohli zájemci vyhrát například večeři se Zemanovými. Veškerý zisk z plesu putoval do nadačních fondů Miloše a Ivany Zemanových.

Video  Ples na Hradě: Zeman si zatančil s první dámou Ivanou  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

abelfarao ( 15. ledna 2021 11:42 )

Lépe bych to neokomentovala.

Andrejko Bures ( 15. ledna 2021 08:13 )

Neda se nic delat, bude se muset ozrat sam. Ovcacek mu udela striptyz a pak spolu muzou spalit jeho tanga.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa