K vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která je nejstarší v České republice, došlo 1. března 1955. Nachází se v krajích Liberecký, Královéhradecký a Středočeský. Geopark Český ráj se roku 2015, jako první v ČR, stal součástí globálních parku UNESCO.

Do CHKO Český ráj patří přes dvě desítky přírodních rezervací. Je mezi nimi skalní město Apolena, které vzniklo po erupci sopky Trosky, k níž došlo před asi 17 miliony lety. V tamních skalních věžích se usídlili poštolky, kavky a výři. Další jsou to třeba Obrovská luka, kde žije ještěrka živorodá a užovka obojková. V keřích růží a hlohu hnízdí ťuhýk obecný. Bylo zde nalezeno před 170 druhů brouků.

Ve správě chráněného krajinného území jsou Boskovské dolomitové jeskyně, nejrozsáhlejší jeskynní systém v severovýchodních Čechách. Objeveny byly roku 1947 při odstřelu vápence v místním malém lomu. Postupně se odkrývaly podzemní chodby a dutiny, ale až deset let nato místní nadšenci nalezli vstup do tzv. Jeskyně Překvapení, kde prvně spatřili krápníkovou výzdobu. Výzkumu se pak ujali odborníci. Jeho výsledkem bylo odhalení další části s největším podzemním jezerem v Česku. Turisté se tam poprvé dostali roku 1969.

Tipy na výlety v Českém ráji

Kolem rybníků Vidlák a Věžák vedou středně náročné trasy šest a 16 km dlouhé. Projdete Podtroseckým údolím se soustavou osmi rybníků v kaňonu pod zříceninou hradu Trosky či tamním nejrozsáhlejším komplexem mokřad. Kozákovský okruh, který je dlouhý šest kilometrů, byl pojmenován podle nejvyššího vrchu Českého ráje s nadmořskou výškou 744 m, jenž je nejmladší tamní sopkou, činnou před pěti miliony lety. Vztahují se k němu pověsti o drahých kamenech, které se tu prý odpradávna nacházely.

Devět kilometrů ujdete na výletě Hruboskalským skalním městem s věžemi dosahujícími výšky až 55 metrů a strmými kaňony. Na trase se nachází hrad Valdštejn a renesanční zámek Hrubá Skála s vyhlídkovou věží, v nichž režisér Antonín Kachlík natáčel populární pohádku Princ Bajaja (1971). Princeznu Slavěnu si v ní zahrála Magda Vašáryová. V Arboretu Bukovina zhlédnete jednu z nejstarších sbírek dřevin.

Oblíbená procházka, dlouhá jeden kilometr, která začíná ve vesničce Cimbál, vás zavede k Masarykově vyhlídce, pojmenované na počest prvního československého prezidenta. Po stopách Alberta z Valdštejna se můžete vydat po 5,5 kilometrové trase. Na Valdštejnově náměstí v Jičíně si prohlédnete unikátní soubor historických domů, uvidíte renesanční Valdickou bránu, jež byla součástí městského opevnění, nebo barokní letohrádek obklopený lipovou alejí.