Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malá Dominika po nehodě bojovala o život: Je odkázaná na dýchací přístroj, pomůže terapie?

Autor: VaB - 
28. listopadu 2020
14:38

V březnu to budou dva roky, co se Dominice a její rodině změnil život. Stála za tím jedna nehoda. Od té doby je na vozíčku, nemůže se hýbat a musí být připojena na dýchací přístroj. Důležité jsou pro Dominiku rehabilitace, které jí přístroje mohou zbavit. Lidé jí na terapii poslali desetitisíce.

V půlce března došlo k nehodě, která otočila Dominice a její rodině život naruby. V nemocnici v Hradci Králové dívka bojovala o život. Nevzdala se a boj o život vyhrála, byť s následky. I přesto ale navštěvuje školu a její stav se zlepšuje. 

Milující rodiče o nemocné dítě pečovali dnem i nocí. „U jejího lůžka se máma s tátou denně střídali, což se pochopitelně odrazilo také na finanční situaci rodiny – její maminka od nehody opustila práci a naplno se doma věnuje své dceři,“ uvedla před několika měsíci Neurorehabilitační klinika AXON.

Vlivem zranění se Dominika přestala hýbat, došlo totiž k otoku míchy. Musela být následně připojena k plicní ventilaci, na které je dodnes. Velmi jí pomáhají rehabilitace v AXONu, ty ale pojišťovna neproplácí, jsou navíc velmi nákladné. 

Je přitom důležité, aby je dívka absolvovala. „Cílem rehabilitací je posílení svalového korzetu, trupu, zmírnění dopadu spasticity a zlepšení rozsahu kloubů horních a dolních končetin,“ popisují rodiče na stránkách Donia.

Pokud by vše šlo tak, jak by bylo třeba, mohla by se zbavit i dýchacího přístroje. Tomu pomůže právě zmíněná rehabilitace, která by trvala čtyři týdny a byla by velmi intenzivní. Rodina se proto rozhodla založit sbírku.

V rámci první vlny jim lidé poslali 105 tisíc namísto požadovaných 90 tisíc. Rodina se proto rozhodla vytyčit druhý milník s cílovou částkou 181 tisíc. Pokud by se peníze podařilo vybrat, mohla by Dominika projít i druhou čtyřtýdenní terapií. 

frantacizek ( 28. listopadu 2020 16:30 )

smutné, snad se stav Domi zlepší

Zobrazit celou diskusi