Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nestíháme,“ přiznala šéfka pražské hygieny. To se podle Prymuly změní, slíbil trasování do 48 hodin

Aktualizováno -
2. října 2020
16:42
Autor: ČTK - 
30. září 2020
13:46

Velké potíže s trasováním mají hygienici v hlavním městě! Nestíhají dohledávat místa nákazy covidem kromě domova či zaměstnání ani nakažené kontaktovat do 48 hodin, uvedla šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová poslední zářijový den. To by se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mělo změnit. V posledních dnech prý byly kapacity hygieny posíleny a další posílení je ještě v plánu.

„Aktuálně se v Praze blížíme 15 000 hlášených případů onemocnění, což je velmi vysoké číslo,“ uvedla Jágrová ve středu. „Máme asi třetinu pacientů, kteří se nakazili v rodině, třetinu na pracovišti a zbytek přenosů není určený,“ uvedla. V některých dnech se nezjištěná místa nákazy podle ní pohybují až kolem 50 procent. „Mnoho lidí si nevybavuje, kde se mohli nakazit. Neuvádějí nějaké konkrétní místo. A jak je případů velmi mnoho, tak se nedaří na společný zdroj nákazy přijít,“ dodala. 

„Zejména v Praze a ve Středočeském kraji došlo k poměrně významnému zpoždění v trasování. Zpoždění bylo takové, že dnes už není úplně smysluplné ty kontakty zpětně dohledávat v té intenzitě jako standardně,“ potvrdil ministr zdravotnictví Roman Prymula na páteční tiskové konferenci.

„Potřebujeme víc lidí, kteří by nám pomohli s trasováním prvních případů, a to bohužel nemáme,“ uvedla Jágrová koncem září. To by se nyní mělo změnit, kapacity hygieny ve Středočeském kraji i v Praze byly podle Prymuly posíleny. „V této době se odstartovává systém, kdy by opravdu všichni měli být trasováni během 48 hodin, proto jsou tam ty posilové kapacity,“ uvedl. Nabídky jsou podle Prymuly z různých resortů a systém bude dál posilovaný. 

Podle něj bude hygiena pozitivně testovaného kontaktovat, zda měl nakažený příznaky nebo jestli neonemocněl některý z jeho kontaktů. Nebudou se dohledávat jejich bezpříznakové kontakty.

Kapacita nemocnic

Jágrová také odmítla tvrzení, že jsou v Praze vyčerpány nemocniční kapacity, kde je možné léčit pacienty s vážným průběhem covidu-19. Volných je podle ní asi 20 procent lůžek. Zatím podle ní nebylo nutné rušit plánované operace a vyšetření, která lze odložit, jako tomu bylo na jaře. „Máme zásobu v dalších lůžkách, která jsou v současné době obsazená pacienty z elektivní péče,“ řekla.

Většina covid pozitivních pacientů hospitalizovaných na běžném oddělení podle Jágrové nutně pobyt v nemocnici nepotřebuje, jen nemohou zůstávat v izolaci doma. „Máme vytipovaný jeden domov pro seniory, kde by mohli být umístěni, a další kapacity nachystané,“ doplnila.

V Praze, která je vůbec nejhůře zasaženým regionem, se počet nakažených blíží 15 000 případů a denně se pohybuje kolem 500 až 600 nových. Ve Středočeském kraji bylo od začátku pandemie evidováno 8932 případů nákazy, nyní je nemocných 4074 lidí. Zejména některé okresy podle tamních hygieniků dlouhodobě kopírují neutěšenou situaci v hlavní městě, s níž jsou významně demograficky propojeny.

Covid_19 ( 30. září 2020 21:57 )

když mne "trasovali", tak jsem chvíli mluvil s paní co mne vyfasovala, neměli spojení s nikým, ani s mojí praktickou lékařkou, té jsem musel převyprávět, co mně řekla hygiena , oni si to asi fakt píší na papír

bizon_pepa ( 30. září 2020 20:41 )

No jde o to, že běhají po firmách a kontrolují byrokratické záležitosti. Místo toho, aby trasovali. Takže se spíš snaží dokázat svojí důležitost a právě aby nemuseli trasovat, protože vykazují jinou činnost.

Covid_19 ( 30. září 2020 20:01 )

s tužkou a papírky se to blbě zvládá, počítače jim dodali v září, když trasování již prakticky nefungovalo

bizon_pepa ( 30. září 2020 19:08 )

Jasně, že nestíhaj. Nejsou na to zvyklí. Mimo to jsou i špatně řízení.

Covid_19 ( 30. září 2020 14:48 )

nevytrasovali ani hlavní hygieničku Rážovou a ani statistika Duška, tak to funguje v praxi již minimálně dva měsíce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa