Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ivana se po nákaze koronavirem nemůže vrátit do života: Vir jí ničí tělo už půl roku!

Autor: jžk - 
30. září 2020
10:38

U někoho má onemocnění covidem-19 jen lehký průběh, pro někoho je smrtelné. Existují však i pacienti, kteří ani po dlouhých měsících nemůžou normálně fungovat!

Příkladem by mohla být Ivana F. (41), která tvrdí, že má vážné zdravotní problémy i po půl roce od vypuknutí nemoci. Slovenku žijící v Londýně trápí obrovská únava, má zničené plíce a dodnes chodí na vyšetření s orgány. Podle lékařů se mnozí pacienti, i ti s lehčím průběhem, léčí celé měsíce. To, zda se vůbec někdy nakaženým plíce zahojí úplně, nikdo neví.

U Ivany vypukl koronavirus už v březnu. „Tehdy absolutně netestovali, ale věděli jste, že to je covid-19. Něco takového jste ještě necítili. Bylo to, jako bych měla v plicích drsný písek a dýchání si hledalo cestu mezi jeho zrníčky,“ popsala začátek nemoci pro Plus Jeden Deň. Typickými příznaky však netrpěla, proto jí lékaři dlouho nevěřili, že se jedná o nový zákeřný virus.

Postupně jí koronavirus začal napadat další orgány. „Hned druhý den mě začaly bolet ledviny tak, že jsem se mohla jenom plazit po zemi,“ prozradila s tím, že si hned zavolala záchranku. Jelikož však neměla horečky ani nedostatek kyslíku, nechali ji doma. „Hned první týden to postihlo celé tělo. Nemohla jsem jíst, bolelo mě břicho, byla jsem jen na džusech…

Později skončila kvůli ledvinám na pohotovosti, bez typických příznaků jí však nevěřili, že se jedná o covid. O tom, že postihuje i jiné orgány než plíce, se začalo mluvit až na konci dubna. První tři měsíce byly kritické, mohla spát jen vsedě, jinak by se dusila. Akutní příznaky trvaly do konce května, stále se jí však při jakékoliv fyzické námaze vrací.

„Covid zdevastuje plíce i bez příznaků, chřipka ne. Poměrně velké množství pacientů má navíc příznaky i po vyléčení,“ promluvil o zákeřnosti koronaviru infektolog Peter Sabaka z Kliniky infektológie a geografickej medicíny v Bratislavě. „Taktéž se mi ozvala pacientka, která nemá už šest měsíců čich a nechutná jí jídlo. Má k jídlu odpor, protože nic necítí,“ dodal Sabaka.

Pacientům by mohly pomoci rehabilitace, na ty však mají nárok především lidé po plicní ventilaci. Sabaka popsal, že u části nemocných odeznějí příznaky do několika týdnů, u některých to může trvat měsíce.

Nikdo neví, jestli tyto příznaky budou dlouhotrvající. Momentálně máme nedostatek zkušeností s tím, zda se plíce zahojí úplně. U SARSu víme, že se u drtivé většiny plíce do roka do dvou zahojí úplně, u covidu to ale zatím nevíme,“ dodal k problému infektolog.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yaaro ( 1. října 2020 09:50 )

celé je to podvod lidi už vám to nežerou už to pochopte a ti co si podělali kalhoty strachy holt vaše smůla že jste nepochopili o co tady doopravdy jde o podvod o získání moci nad lidmi utahování šroubů a postupně přechod k tomu aby jsme byli otroky.

ninga ( 1. října 2020 01:28 )

o chřipečce začala první zpívat superstar Vojtěch

ANO_nam_bude_lip ( 30. září 2020 22:34 )

Tak to je ta rýmička.
A proč se přestalo mluvit o tom slavné taxikáři? Dodnes si sám ani zadek nevytře.

sorgedoktor ( 30. září 2020 19:49 )

Hm no...
Po ruiznych chorobach jako je B zloutenka, takonina lecena rtg terapii atd´ se bezny pacientz citi sterjne..

levandulova ( 30. září 2020 16:23 )

Ale pozitivni na covid nikdytest nebyla. Lidi, co "to urcite meli", je mraky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa