Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Roušky se v Praze vracejí i do obchodů. „Budou s námi žít dlouho,“ říká hygienička Jágrová

Autor: pom - 
7. září 2020
16:51

Přísnější protikoronavirová opatření se vracejí do Prahy – od středy začne platit povinnost nosit roušky v obchodech a znovu se omezí i otevírací doba barů. Podle hlavní hygieničky Zdeňky Jágrové je pravděpodobné, že nosit roušky v obchodech budou Pražané muset ještě dlouho, o dalších opatřeních se ale podle ní zatím neuvažuje.

Nejen v MHD, na úřadech či ve zdravotnických zařízeních budou v Praze lidé povinni nasazovat si ochranu nosu a úst. Od středy začínají platit další opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Nově tak lidé musí nosit roušku i na nákupy do obchodů a nákupních center. Podle hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové toto opatření jen tak neskončí. „Bohužel si myslím, že roušky v obchodech s námi budou žít dlouho,“ řekla v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Mezi další omezení patří také zkrácení otevírací doby restaurací a barů – ty musí být povinně od půlnoci do šesti do rána zavřené. „Jestli se nám situace zklidní a sníží se počet hlášených onemocnění ve věkových skupinách, které tyhle aktivity využívají, tak se teprve můžeme začít bavit o možném uvolnění,“ komentovala to Jágrová. Ujistila nicméně, že zavádění dalších, přísnějších opatření zatím není v plánu. „Je důležité, aby si lidé uvědomili, že ten virus tady žije s námi a bohužel ještě nějakou chvíli žít bude. Je to otázka osobní odpovědnosti,“ apelovala na všechny.

Pomoc s trasováním

Hygienička se v pátek na tiskové konferenci omluvila za to, že hygiena v Praze nestíhá kvůli velkému nárůstu nakažených trasovat jejich kontakty. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) se na to konto dohodl s řediteli krajských hygienických stanic, které mají Praze nově s trasováním pomáhat.

Video  Jágrová: Na procházce se nenakazíme, rozmyslela bych si technoparty.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Stanice by mohly pomoci podle Jágrové s desítkami lidí denně. „Máme slíbeno třicet armádních specialistů a kolegové z okresních hygienických stanic nám slíbili, že nám budou přebírat některé případy, což umožňuje projekt Chytré karantény. Takže celkem půjde minimálně o 30 až 50 lidí. Záleží na tom, jak se bude situace vyvíjet v rámci celé České republiky,“ dodala pro server Jágrová.

Covid_19 ( 7. září 2020 18:01 )

9.4. idnes Vláda rozhodla o prodloužení nouzového stavu do 30. dubna. iDNES.cz to sdělil premiér Andrej Babiš. Sněmovna v úterý kývla na možnost prodloužení nouzového stavu právě do konce dubna. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že nově nemusí mít roušku autisté, členové společné domácnosti při společné jízdě v autě a také řidiči v MHD, pokud jsou v odděleném prostoru.

Covid_19 ( 7. září 2020 17:59 )

citace Andrej Babiš: Roušky noste i v autě.Máme ale jiné priority než školy. Musí běžet výroba, otevřít se obchody a restaurace. Lidi musí chodit do práce, musí mít peníze.

Covid_19 ( 7. září 2020 17:17 )

Hodonín, to je také Praha? Tam asi Pražáci nejezdí

Covid_19 ( 7. září 2020 17:17 )

u nás jsme nosili roušky do lesa a do vlastního auta, tím náš premiér tak otrávil lidi, že dnes jsme tam kde jsme

Anifa ( 7. září 2020 17:07 )

Roušky měly v obchodních centrech zůstat jako v okolních zemích. Rušit je bylo předčasné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa