Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Počet nakažených v Praze roste: Roušky po víkendu nasadíme v obchodech, později i ve školách

Aktualizováno -
4. září 2020
14:53
Autor: diz, ČTK - 
4. září 2020
13:47

Počty nakažených koronavirem v Praze den ode dne stoupají. Hygienická stanice hl. m. Prahy (HSHMP) z toho důvodu zavádí další opatření, která mají šíření nákazy co nejvíce minimalizovat. Od 9. září se budou muset roušky nosit povinně v obchodech i obchodních centrech, stravovací zařízení budou muset nastavit svou zavírací dobu o půlnoci. Od 14. září se pak roušky budou zavádět i do společných prostor škol.

Velké pozdvižení vzbudil tweet pražského primátora Zdeňka Hřiba, v němž stálo:  „S ohledem na zhoršující se situaci v pátek krajská hygienická stanice oznámí, že v pondělí vyhlásí nařízení o povinnosti nosit roušky v pražských nákupních centrech, které bude platné od středy. Omlouvám se všem, kteří mají rádi překvapení, ale takto se na to mohou připravit.“ Primátor tweet později smazal, nicméně jeho pravdivost potvrdila o den později šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil nové omezení kvůli koronaviru. Svůj příspěvek na Twitteru však smazal. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil nové omezení kvůli koronaviru. Svůj příspěvek na Twitteru však smazal. | Twitter/Zdeněk Hřib

Nově se budou muset roušky nosit od 9. září v obchodech, v nákupních centrech a stravovací zařízení typu barů nebo restaurací budou muset zavírat o půlnoci. „Tato zařízení se významně podílejí na šíření toho onemocnění," uvedla Jágrová. Praha zůstává v tzv. semaforu okresů v oranžové barvě. Od 14. září pak pražská hygiena nařizuje, aby se ve společných prostorách pražských škol nosily povinně roušky.

Restaurace, bary, kluby i nákupní centra

V Praze zůstane povinné nosit roušky v hromadné dopravě, ve všech vnitřních prostorách nádražních budov i na Letišti Václava Havla. Povinné nošení roušek v celém Česku se vrátilo 1. září při cestách hromadnou dopravou, při návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Jágrová také řekla, že roušky považuje za zásadní opatření. „Je to jedno z mála opatření, která můžeme činit, která nejsou velkým zásahem do fungování obyvatel,” uvedla. Hygiena podle ní k novým opatřením přistupuje kvůli tomu, aby omezila přenos nákazy a nedopustila růst nemocnosti.

Opatření nezačnou platit hned, aby se na ně mohli například provozovatelé barů a restaurací připravit. „Záměrně to není od pondělí, chtěli jsme se vyvarovat ekonomických ztrát, kdy bary například mají nakoupené nějaké zboží. Nechtěli jsme je zaskočit,” vysvětlila Jágrová. Povinnost nosit roušky se nebude týkat bazénů či sportovních hal. „Ale v podstatě pod střechou až na určité výjimky se roušky nosit budou,” řekla Jágrová.

Odpovědnost ředitelů

Zavedení roušek na chodby škol pražská hygiena podle Jágrové projednala s ministerstvem školství i asociací škol, které podle ní proti tomu nemají námitky. Povinnost používání roušek ve společných prostorách škol plošně avizoval k 1. září zavést ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), po kritice opatření zavedeno nebylo.

Část pražských škol toto opatření  nicméně zavedla už při zahájení školního roku 1. září. Jednalo se čistě o iniciativu a odpovědnost konkrétních ředitelů škol. Desetidenní odklad povinnosti pro školy vysvětlila Jágrová tím, že chce nechat školám čas na přípravu, nemocných dětí k tomu v prvních dnech školy zatím nepřibývá. Ve středu šlo o tři děti, ve čtvrtek také o tři. Uvedla také, že hygiena slíbila neměnit doporučení každý týden.

V mateřských školách zůstane dosavadní míra opatření, roušky tam děti ani personál nenosí. Jágrová nechce zatím omezovat ani návštěvy v domovech seniorů. „Možná tato situace nastane v zimě, kdy bude nutné vyhlásit zákaz návštěv v domovech pro seniory. Ale nyní je nechceme zbytečně traumatizovat,” upřesnila Jágrová. Přesto nabádá k opatrnosti, co se návštěv týče.

Počty rostou

Pražští hygienici ve čtvrtek informovali, že k 18:00 přibylo za posledních 24 hodin ve městě rekordních 168 nakažených. Od 1. března, kdy se objevily v Česku první případy nákazy koronavirem, bylo v Praze zaznamenáno 5 470 nakažených. „Naštěstí většina těch onemocnění je bezpříznaková nebo s lehkými příznaky, která se dají poměrně dobře zvládnout,” řekla Jágrová

jasnovidec01 ( 6. září 2020 23:41 )

Shimmir: ty jsi kus VOLA ,jinak tě nazvat nejde,mě je jedno za koho kope Hřib,a na ty kec Honcové kašlu,je jako politici,jen kecá,ale poenta toho příspěvku je že Hřib to prozradil dřív něž to ta bába vyhlásila,proto to musel stáhnou,jinak jasnovidec 01 je pouze nic ,jelikož mě nic jiného nenapadlo ,ty taky určitě nejsi ten šikulka Simír od policie ,..měj se nazdárek

vigela ( 6. září 2020 15:27 )

Včera bylo pozdě. Ovšem lépe pozdě nežli později.

haf1haf ( 6. září 2020 11:12 )

Je to cesta a prostředky jak toho dosáhnout. Cesta k totálnímu fašismu, ukradení veškeré svobody. Ještě tomu nevěříte? Věříte v netopýra? V Austrálii jsou napřed­:https­://www­.you­tube­.com/w­atch?­featu­re=y­outu­.be&v=­nCyn­hhJFvF­4&fbcl­id=I­wAR14t­by5HBp­1Ar6cE­0PFa-2UmyO4QzyYxMG2-N2yL­KMVwID­TVisuh­s7fWJQ­&app=d­esktop

Kazin ( 5. září 2020 08:36 )

Václav Trefil :Nevím jestli si honíš pinďoura jak tu každýho urazis .Ale v klidu Ti dám adresu a dám Ti takovou špínu že Ti budou trenky malé .Co jsi vůbec za magora?Si tu roušku nos třeba na***y posero a neotravuj lidí co nesouhlasí.Ja znám spoustu lékařů,příslušníků policie a jich co říkají směšné.A navíc až budeš číst jak počet stoupá a urážet tu lidi a honit si pindíka tak trochu přemýšlej.

cesky_novinar_ ( 4. září 2020 19:48 )

Zagorová je vážně nemocná, proto ani nesmí mít děti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa