Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákaz návštěv v pražských nemocnicích a sociálních zařízeních, nařídila hygiena. Kdo má výjimku?

Aktualizováno -
18. září 2020
16:55
Autor: ČTK - 
18. září 2020
10:54

Zákaz návštěv v nemocnicích a všech sociálních zařízeních vydala v pátek hygienická stanice v Praze, nařízení platí od pátečních 18:00. Některé nemocnice už návštěvy omezily či zakázaly dříve samy - zákaz vyhlásila Všeobecná fakultní nemocnice i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, další nemocnice návštěvy už dříve omezily.

Výjimku ze zákazu budou mít stejně jako na jaře návštěvy u nezletilých a umírajících. Nové nařízení zveřejnila na webu Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Přítomnost otců u porodu je dál povolená, znovu platí ale určitá omezení. U porodu může být pouze druhý rodič nebo osoba žijící s rodičkou ve společné domácnosti. Povinná bude rouška, tělesná teplota do 37 stupňů Celsia a nepřítomnost příznaků covidu-19.

Porod se musí vést v samostatném pokoji nebo porodním boxu a další osoba přítomná u porodu se nesmí potkat s jinými rodičkami. Právě kvůli nemožnosti zajistit samostatný pokoj či porodní box na jaře některé porodnice přítomnost otců u porodu odmítaly.

Nemocnice zakazovaly návštěvy samy

Se zhoršující se epidemiologickou situací přikročila řada pražských nemocnic k omezení návštěv, aby zmírnila riziko nákazy koronavirem, už před vyhlášením nařízení hygieny. Od pátku je zakázala Všeobecná fakultní nemocnice, od soboty měl zákaz platit i ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Omezit od soboty návštěvy nemocných v pátek kvůli epidemii rozhodla také FNKV. „Opatření se týká standardních oddělení i jednotek intenzivní péče. Opatření se netýká pacientů v terminálním stadiu onemocnění,“ oznámila nemocnice na svém webu. Výjimku mají také otcové u porodu za podmínky, že nevykazují známky nemoci.

Ve Fakultní nemocnici Motol platil zákaz návštěv na 11 klinikách a v centru následné péče. Ústřední vojenská nemocnice podle informací na svém webu omezovala délku návštěv a regulovala počty návštěvníků na pokoji.

UPOZORNĚNÍ! Zákaz návštěv na Interní klinice od 17. 9. až do odvolání Vážení návštěvníci, vzhledem k epidemiologické...

Zveřejnil(a) Thomayerova nemocnice dne Čtvrtek 17. září 2020

V Thomayerově nemocnici platí od čtvrtka 17. září zákaz návštěv na Interní klinice. „Individuální návštěvy jsou možné pouze po dohodě s ošetřujícím personálem,“ uvedla nemocnice. K regulaci návštěv přistoupili i v Nemocnici Na Bulovce. „Návštěvy jsou regulované, aby nedocházelo k jejich větší kumulaci na jednotlivých odděleních,“ řekl v pátek mluvčí zařízení Filip Řepa.

Praha patří podle denních nárůstů potvrzených případů koronaviru k nejpostiženějším regionům v Česku. V hlavním městě hygienici za posledních sedm dní potvrdili 191 případů nemoci covid-19 v přepočtu na 100 000 obyvatel.

Covid_19 ( 18. září 2020 11:27 )

v nemocnicích mají mít nachystané pro návštěvy nanorespirátory FFP2 za poplatek do 40 Kč, doma šité a jednorázové roušky moc nechrání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa