Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Roušky v Praze na venkovních akcích, zákaz návštěv v nemocnicích a zavřené VŠ! Hygienici přidali další opatření

Aktualizováno -
18. září 2020
16:38
Autor: pom, ČTK - 
18. září 2020
14:45

Od pondělí budou v Praze povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí, rozhodli pražští hygienici. Výjimku budou mít děti do dvou let, herci, hudebníci nebo sportovci. Od dnešních 18:00 platí v Praze kvůli zhoršující se epidemické situaci také zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. Výjimku budou mít stejně jako na jaře návštěvy u nezletilých a umírajících. Od pondělí se v Praze také uzavřou vysoké školy, které přejdou na distanční výuku, informoval v pátek primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Od pátečních 18:00 platí v Praze kvůli zhoršující se epidemické situaci zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. Nové nařízení zveřejnila na webu Hygienická stanice hlavního města Prahy. Většina pražských nemocnic návštěvy už zakázala nebo výrazně omezila dříve.

Přítomnost u porodu

Přítomnost otců u porodu je dál povolená, znovu platí ale určitá omezení. U porodu může pouze být druhý rodič nebo osoba žijící s rodičkou ve společné domácnosti. Porod se musí vést v samostatném pokoji nebo porodním boxu a další osoba přítomná u porodu se nesmí potkat s jinými rodičkami. Povinná bude rouška, tělesná teplota do 37 stupňů Celsia a nepřítomnost příznaků covidu-19.

Roušky i na venkovních akcích

Od pondělí budou v Praze povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí. Vyplývá to z nařízení, které na webu zveřejnila Hygienická stanice hlavního města Prahy. Výjimku budou mít děti do dvou let, lidé s poruchou intelektu, herci, hudebníci, moderátoři a sportovci při tréninku či zápase. Chystané opatření oznámila ve čtvrtek ředitelka stanice Zdeňka Jágrová na jednání pražského zastupitelstva.

„U hromadných akcí s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob konaných ve venkovních prostorech, sehrává roli (...) také předpoklad, že návštěvníci mohou být z různých regionů, případně i ze zahraničí, a zvyšuje se tak pravděpodobnost přenosu a dalšího šíření nákazy daleko za hranice místa konání akce,“ uvedli v opatření hygienici. Totéž nařízení zavedly hygieny i v dalších krajích – roušky budou muset lidé na venkovních akcích nosit i ve Středočeském či Zlínském kraji.

Zavřené vysoké školy

Primátor Hřib už v pátek oznámil, že od příštího týdne bude na vysokých školách zavedena dálková výuka. Původní tvrzení o tom, že nařízení bude platit i pro střední školy, následně upravil – s hygienou se zatím na zavření středních škol nedohodl. Uvedl také, že Praha se z druhého, oranžového stupně, na koronavirovém semaforu přesune do třetího, červeného, který znamená narůstající anebo přetrvávající komunitní přenos.

Zákaz přítomnosti studentů na pražských vysokých školách bude podle nařízení hygieniků vydaného v pátek odpoledne platit od pondělí 21. září do 31. října. Neplatí pro zkoušení do 10 lidí, laboratorní práci do 15 lidí a praktickou výuku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa