Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nové odběrové místo v centru Prahy: Na objednání, za výsledek do dvou hodin si lidé připlatí 2500

Autor: ČTK - 
19. srpna 2020
14:47

Zájemci se mohou nechat v Praze na onemocnění koronavirem otestovat v odběrovém centru na adrese Revoluční 30. Předem objednaní tam podstoupí PCR test, tedy výtěr z nosohltanu. Výsledek testu je k dispozici za příplatek i do dvou hodin. Provoz zajišťují biotechnologická společnost aiomica a laboratoře Prevedig. Dnes to aiomica uvedla v tiskové zprávě.

„Termín testování si zájemce o odběr sjedná individuálně přes online rezervační systém staynegative.cz,“ řekla za společnost aiomica Tereza Michovská. „Cílem je zamezit tomu, aby se případně lidé čekající na test nakazili ve frontě na odběry,“ dodala.

Odběrové místo v centru Prahy je nyní v provozu v pilotním režimu. Zájemci především z řad samoplátců se přes rezervační systém mohou přihlásit na pondělí, středy a pátky v běžných pracovních hodinách. Podle Michovské lze testování vzhledem k flexibilitě odběrového týmu sjednat i v jiných časech. Od září by tak mělo být odběrové místo otevřeno každodenně. „Od pondělí do pátku bude možné se nechat otestovat až do večerních hodin, o víkendech zatím jen dopoledne. Podle zájmu veřejnosti se ale zvažuje i provoz 24/7,“ řekla.

Standardní cena za PCR test je od 1690 korun bez DPH. Standardní výsledek testu testovaný obdrží při návštěvě v dopoledních hodinách ještě tentýž den, při odpoledním odběru nejpozději druhý den dopoledne. Za výsledek známý do dvou hodin si zájemci připlatí k ceně standardního testu dalších 2500 korun bez DPH. V nabídce je i potvrzení o bezinfekčnosti pro účely cest do zahraničí.

V Praze nyní podle seznamu na webu ministerstva zdravotnictví odebírá vzorky na testy na koronavirus deset nemocnic a soukromých laboratoří.

Veřejnost se může nechat otestovat například v Ústřední vojenské nemocnici, ve Všeobecné fakultní nemocnici nebo na zámku Veleslavín, kde testy zpracovávají pracovníci EUC laboratoře. Nedávno odběrové místo v centru na Václavském náměstí otevřel magistrát hlavního města ve spolupráci s laboratoří GHC Genetics.

Na většině míst testují pacienty indikované hygienickou stanicí i samoplátce. Metoda PCR prokazuje přítomnost nukleové kyseliny nového koronaviru ve vzorku odebraném pacientovi výtěrem z nosohltanu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa