Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po Adámkovi má pardubická nemocnice další průšvih: Nepřijali muže s koronavirem, ten zemřel. Prý měli moc práce

Autor: VaB - 
19. srpna 2020
13:23

Muž (†42) šel do pardubické nemocnice s tím, že má možná nemoc covid-19. V nemocnici mu ale nepomohli a on musel jet do jiné nemocnice, která dokonce ani nemá infekční oddělení. O pár dní později zemřel.

Dvaačtyřicetiletý muž z Chrudimska se letos v srpnu vydal s teplotami a oboustranným zápalem plic do nemocnice v Pardubicích, konkrétně na infekční oddělení. Poslala ho tam navíc jeho obvodní lékařka poté, co k ní od června docházel s přetrvávajícími obtížemi. 

O případu informovala MF DNES s tím, že podle jejich zdroje s přímým podezřením na covid-19. Jenže přišlo zklamání, v nemocnici se testu na nemoc nedočkal, stejně tak ani odborného vyšetření a případné pomoci. Místo toho se vydal do nemocnice v Čáslavi.

Měli moc práce

„Pacient byl do čáslavské nemocnice odeslán po předchozím telefonickém projednání s infekčním oddělením pardubické nemocnice k zajištění léčby, aniž by ovšem pacientovi provedli test na covid. Přitom praktický lékař měl na tuto nemoc podezření,“ potvrdila pro MF DNES mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Pardubická nemocnice to vysvětluje tím, že oddělení mělo mít moc práce. „Než vůbec personál nemocnice stačil pacienta vyšetřit a případně přijmout, dorazily na oddělení dva sanitní vozy s akutními pacienty, které bylo třeba ošetřit přednostně. Další obdobný pacient již byl na oddělení aktuálně řešen,“ vysvětlila mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. 

Nemocnice muži nabídla, že může na vyšetření počkat v čekárně. „Případně bez časové prodlevy využít jiné zdravotnické zařízení, což vzhledem k místu bydliště pacient přivítal, a rozhodl se pro Městskou nemocnici v Čáslavi,“ dodala Semrádová. V nemocnici mu neprovedli ani test na covid-19, prý nebyl na infekční oddělení odeslán s podezřením na nemoc.  

Remdesivir nepomohl

V čáslavské nemocnici byl ale přístup jiný. Udělali mu test na koronavirus, který byl pozitivní. Stav pacienta se ale začal zhoršovat. Podali mu proto v nemocnici, která navíc nemá infekční oddělení, lék remdesivir. A to i přesto, že nemocnice na takové případy není specializovaná. 

Hned ráno byl následně pacient převezen na infekční oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce, tam ale 13. srpna zemřel. „Pacient měl vysoký stupeň obezity a několik dalších rizikových faktorů,“ uvedla mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. Hygienici navíc postup nemocnice v Pardubicích označili za nestandardní. V čáslavské nemocnici pracovali navíc všichni v ústenkách, jen jeden z nich měl respirátor. Všem ale vyšel test na koronavirus negativně.

Není to první průšvih

Pro pardubickou nemocnici se ale nejedná o první problémovou situaci. Nejznámější je asi případ malého Adámka, který je po operaci mandlí právě v pardubické nemocnici upoután na lůžku a bez pomoci druhých se neobejde.

Dalším, kdo na zdejší nemocnici nikdy nezapomene, je malá Leontýnka, její rodiče na zdravotní zařízení podali žalobu kvůli tomu, že po porodu nezahájili léčbu streptokoka, který napadl její mozek. Od té doby má vážné trvalé následky.  

krapotkin ( 20. srpna 2020 04:33 )

Soudruch ministr je hlavně zneuznalý zpěvák. Jako právník stojí za prd, jako zpěvák taky, tak to holt zkusil jako ministr (nebo spíš blbistr?). Ale důležité je, že všichni vrazi v bílých pláštích řvou, že mají malé platy a Hippokratova přísaha je jim u zádele.

Evka4 ( 19. srpna 2020 22:05 )

Pardubická nemocnice je mimořádně hnusná, vím to z vlastních zkušeností. Dávala jsem na internet negativní hodnocení na určité lidi a admin to smazal. Holt demokracie, že...Netolický by měl zavřít mordu a zalézt metr pod zem, dobytek socanskej.

lev35 ( 19. srpna 2020 22:00 )

Už dávno měli vyrazit podvraťáka havlo­soca­naNe­tolic­kého už po případech úmrtí v nemocnicích tohoto kraje

zibro ( 19. srpna 2020 18:46 )

V nemocnici je doktor Bůh. On rozhoduje kdo bude žít a kdo zemře.

karoly ( 19. srpna 2020 18:16 )

Opět Pardubice.Kdy už začnou padat hlavy(­ředi­tel,pr­imář nebo ta nána mluvčí,co říká nesmysli).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání