Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malá Leontýnka (4 měs.) údajně nedostala antibiotika: Drahocennou dokumentaci rodina ministerstvu nevydá

Autor: ČTK - 
18. října 2019
07:52

Rodina malé Leontýnky, která má po narození v pardubické nemocnici následky, zdravotnickou dokumentaci k posouzení na ministerstvu zdravotnictví nevydá. Dokumentaci poskytne policii. V České televizi to dnes uvedl otec dítěte. 

O kompletní dokumentaci chtěl rodinu požádat Pardubický kraj, řekl novinářům hejtman Martin Netolický (ČSSD). Předpokládal, že závěry z ministerstva budou rychlejší než závěry policejního vyšetřování. „Po poradě s panem právníkem jsme se rozhodli, že dokumentaci hejtmanství vydávat nebudeme. Samozřejmě policii ji vydáme," řekl ČT otec dítěte. 

Dokumentace je drahocenná věc

Právní bitvu o vydání dokumentace musela svést s pardubickou nemocnicí rodina Adámka Vyčítala, který po operaci mandlí skončil v bdělém kómatu. Podle soudkyně Aleny Pokorné, která o případu rozhodovala, tehdy nemocnice účelově prodlužovala řízení. „Asi něco skrývá,“ domnívala se tehdy Pokorná. V případě Leontýnky byla rodičům dokumentace již vydána bez soudu.

Příliš dlouhá cesta na porodní sál?

Netolický uvedl, že spolu s porodem a poporodní péčí chce hejtmanství prověřit převoz rodičky z Vamberka do pardubické nemocnice. „Vzhledem k tomu, že se jedná o osobní a citlivé údaje, dohodli jsme se, že Pardubický kraj jako zřizovatel nemocnice, kde rodička porodila, požádá rodinu o to, aby vydala souhlas s tím, že všichni mohou poskytnout zdravotnickou dokumentaci. Rádi bychom ji předali ministerstvu zdravotnictví pro odborné posouzení," řekl pardubický hejtman po schůzce se zástupci Královéhradeckého kraje, společnosti Nemocnice Pardubického kraje a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. 

Nemocnice čeká návštěva 

Pardubický kraj chce prověřit, zda nenastalo pochybení při transportu ženy do Pardubic. Předtím ji odmítla nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Totéž má podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly v plánu ministerstvo zdravotnictví, které hodlá v první fázi zmapovat cestu pacientky, což se týká tří zdravotnických zařízení - Rychnova nad Kněžnou, Hradce Králové a Pardubic. „Chystáme se do těchto nemocnic ve středu příští týden," řekl Prymula v ČT.

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu zřejmě nedostalo včas antibiotika proti nákaze a ponese si trvalé následky. 

Přeplněný Hradec prý neměl kapacitu

Zástupci Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, pod nějž nemocnice v Rychnově spadá, se setkání nezúčastnili. Fakultní nemocnice ve středu vydala prohlášení, že do tamního zdravotnického zařízení sanita rodičku vůbec nepřivezla, protože byla zcela zaplněná kapacita porodních lůžek i porodních boxů, o čemž záchranáře informovali.

Ředitel nemocnice Vladimír Palička řekl, že ženu ambulantně vyšetřovali v minulosti, dítě převzali od pardubické nemocnice do péče po porodu kvůli komplikacím. Podle Paličky i ředitele společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáše Gottvalda zatím není zcela jasné, zda šlo o akutní stav rodičky, nebo ne. Akutní porody nemohou zdravotnická zařízení odmítnout. Palička uvedl, že informace od záchranné služby akutní stav neavizovaly. 

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) uvedl, že informace o případu jsou nejasné a kusé. „Bez jasného odborného posouzení v tuto chvíli nejsme schopni aplikovat další kroky," uvedl Štěpán. Zdůraznil, že je nutné zvlášť zkoumat transport rodičky a zvlášť její přijetí v pardubické nemocnici a poporodní péči. Nemocnice si zadala pro posouzení postupů znalecký posudek.

Výsledky případné analýzy zdravotnické dokumentace Primula očekával zhruba za měsíc, policie věc podle něj může vyšetřovat i déle.

Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí odvolalo ředitelku pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou. Podle mluvčí firmy Kateřiny Semrádové zůstane lékařkou pardubické nemocnice. Minulý týden kvůli případu lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky. 

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry, a to z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle serveru Novinky.cz lékařka nyní pracuje na novorozeneckém oddělení pražské Thomayerovy nemocnice. V roce 2017 byla čerstvou absolventkou medicíny. 

kralovna-vsech-mori ( 18. října 2019 11:04 )

A evidentně jste si ji užil. Jinak byste tady už neprskal.

adeso ( 18. října 2019 11:02 )

kdo byl za xx posledních let ve špitále tak ví, jak to tam chodí. Sestry jen obtěžujete, doktora nevidíte a když byste potřebovali vědět kdy vás pustí domů tak honíte doktora po čertech ďáblech minimálně týden. Možná že někde jen tři dny. ˇříkám to už kolik let že špitál je jistá smrt. Nakonec mě posílali domů se třema hadičkama abych si užil rodinu - nepochopím...

kralovna-vsech-mori ( 18. října 2019 10:39 )

Kdyby chodila a chtěla rodit ve státním zařízení tak by se to nestalo. Matka měla streptokoka ale antibiotika odmítka. Rodila na sedmi měsících. Zařízení typu Sanus nemají potřebné vybavení pro předčasně narozené děti, proto ji odmítli, matka není nejmladší, takže je otázka, proč je dítě postižené.

Monikay ( 18. října 2019 10:19 )

chudák holčička. a to přehazování pacientky jako horkého bramboru je taky něco.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání