Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékaři z Pardubic dostali kvůli Leontýnce (4 měs.) výtku: Případu se ujme policie

Autor: ČTK, VaB - 
11. října 2019
14:59

Lékaři a primář novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice dostali výtky kvůli trvalému poškození zdraví malé Leontýnky (4 měs.). Zřejmě zanedbali péči, děvčátko narozené v červnu nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky.

Při interním prověření případu nemocnice dospěla k tomu, že mohl nastat nesoulad mezi doporučeným a realizovaným odborným postupem, řekla dnes novinářům oblastní ředitelka pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková. 

„Dotčeným lékařům byl vytčen možný nesoulad, primáři byl vytčen management celé události," uvedla Fraňková. Primář nenahlásil celou událost jako nežádoucí a neinformoval o ní vedení Pardubické nemocnice. Dotazy novinářů dnes nemocnice nepřipustila.

Jak uvedla některá média, nemocnice neprovedla včas u novorozence odběr krve a všechny potřebné testy. Kvůli tomu se u Leontýnky rozvinula sepse, nastalo krvácení do mozku. Nemocnice chybu připustila a na žádost rodiny jí vydala zdravotnickou dokumentaci případu. 

„Čekáme na znalecké posudky a zaslali jsme dopis dotčeným rodičům, kde jsme projevili obrovskou lítost nad nešťastnou událostí a nabídli jsme jim pomoc a osobní jednání," řekla Fraňková. 

Ženu, které se děvče narodilo, před porodem odmítly přijmout nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Hradci Králové. Podle společnosti Nemocnice Pardubického kraje by ke zdravotním komplikacím nemuselo dojít v případě normálního transportu a včasného podání antibiotik před porodem. Žena trpěla streptokokovou infekcí, která se přenesla i na dítě. Věcí se bude zabývat i policie kvůli možnému zanedbání péče.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého Adámka Vyčítala v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněni jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala. 

tekyla ( 11. října 2019 15:56 )

zabijáci které zajímají jen peníze a kdo co šoupne je to hruza dneska jít k doktorovi bez uplatku,peněz a nemocnice začínají být mengeleho stanice! porac­hy,pra­chy,pr­achy!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání