Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pardubická nemocnice má další malér: Nejdřív Adámek, teď malé miminko!

Autor: ČTK, VaB - 
8. října 2019
19:33

Lékaři v pardubické nemocnici údajně nepodali v červnu včas novorozenci léky a to následně mělo vést ke zdravotnímu postižení. Nemocnice se k chybě přiznala a začala ji vyšetřovat sama. Pardubickou nemocnici obvinila policie kvůli případu Adama Vyčítala. Ten skončil v bdělém kómatu po operaci mandlí.

Pardubická nemocnice řeší další možné zanedbání péče, uvedly ČT a iDNES. Děvče narozené v červnu údajně nedostalo včas antibiotika a bude mít trvalé následky. Podání léků o několik hodin později prý zapříčinilo, že se u dítěte zastavil vývoj. 

Novorozeně mělo v krvi po porodu stafylokoka.  Podle medicínských postupů mu měla být nasazena antibiotika. K tomu ale patrně došlo až o několik hodin později, než je odborníky doporučeno. 

Čtyři měsíce po porodu je viditelné, že je zdravotně postižené. Rodina od nemocnice požadovala vydání zdravotnické dokumentace. Na základě toho se nemocnice rozhodla provést vlastní šetření věci.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

„Provedli jsme šetření, zda byl dodržen doporučený standardní medicínský postup. Vyhodnotili jsme to tak, že došlo k nesouladu mezi postupem doporučeným odbornou společností a mezi tím, jakým způsobem naši lékaři prováděli léčbu,“ uvedla pro MF DNES tisková mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semerádová.

„O žádném novém případu z tohoto roku nevíme. Je možné, že po zveřejnění případu šetření sami zahájíme,“ sdělila policejní mluvčí Eva Maturová pro MF DNES.

K incidentu se vyjádřilo i vedení Pardubického kraje. To je i zřizovatelem zmíněné nemocnice. Požadují, aby za pochybení nesla odpovědnost konkrétní osoba. Žádá také, aby nemocnice kraji předložila opatření, která mají podobným chybám zabránit.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněni jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

 

agfor ( 9. října 2019 11:48 )

Pardubická nemocnice je jen vrchol vrchol ledovce. Stejnou osobní zkušenost mám s nemocnicí v Mostě.

adeso ( 9. října 2019 11:47 )

oni ti doktoři vždycky byli takový obrlemplové, ale co se děje teď je děs. Jsou ti svi--né líné a ještě tupé.

priserka ( 9. října 2019 10:14 )

Zřejmě kvalitní personál, s navyšováním platů začít právě v této nemocnici.

msml20 ( 9. října 2019 10:13 )

To s vámi mohu plně souhlasit. A nejen já.
Vynikající lékař, který tam byl, pan doktor Schiler ,minulý rok zemřel. Naštěstí jiný, který byl na opačném konci, je už v důchodu.
A to měl být věřící člověk.
Ale na každého jednou dojde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání