Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocnému Adámkovi (†11) pomáhali lidé z celé republiky: Zemřel, když pro něj tatínek přebíral nové auto

Autor: dce, DH - 
5. února 2019
16:55

Ještě v prosinci se Adámkova (†11) rodina radovala z peněz, které jim přispěli otcovi kolegové z práce. Peníze měly pomoci situaci po plánované transplantaci plic a srdce nemocného školáka. Adámek totiž trpěl plicní hypertenzí. Jenže nemoc mu tak zničila organismus, že lékaři operaci museli zamítnout. Chlapec minulý týden vrozené chorobě podlehl. 

Adámek se narodil jako zdravý chlapec, až později lékaři zjistili, že má problémy se srdcem. Před plánovanou operací navíc vyšetření odhalilo závažnější potíže – plicní hypertenzi. Ta způsobuje vyšší tlak v cévách, který nadměrně zatěžuje srdce, zároveň kvůli tomu do těla proudí méně okysličené krve.

Adámek skončil na čekací listině na transplantaci a rodinu čekala spousta výdajů za úpravy bytu. S těmi jim pomohli kolegové z firmy, kde pracuje Adámkův tatínek. Ve veřejné sbírce na čističku vzduchu a klimatizaci vybrali 153 tisíc korun. Jenže krátce před Vánoci přišla nečekaná rána.

„Dostali jsme informaci, že je jeho stav tak špatný, že by transplantaci nepřežil. Tak ho z transplantačního programu bohužel vyřadili. Nyní jsme zařídili paliativní péči přes Hospic sv. Štěpána v Litoměřicích,“ popsal hrůzné chvíle otec Adámka Stanislav. „Zde máme velkou podporu a snaží se tu Adámkovi maximálně pomoci, aby byl mezi námi co nejdéle a užil si co nejvíce ze svého krátkého života,“ dodal.

Rodina dál sháněla finanční prostředky, které jim měly pomoci vylepšit chlapcův život. „Než se Adámkův zdravotní stav natolik zhoršil, tak jsme s ním jezdili hodně na výlety a k příbuzným, ale to už bohužel nyní nejde. Kyslíkový koncentrát váží 90 kg a je moc objemný a s invalidním vozíkem se bohužel do auta nevejdeme,“ vysvětlil otec.

Ve středu 30. ledna si nakonec mohl převzít nový prostorný automobil. Adámek si ho už ale bohužel neužil.Když jsem v Kladně přebíral auto, tak náš milovaný Adámek doma zákeřné nemoci podlehl,“ uzavřel Stanislav.

Na statečného školáka na sociálních sítích vzpomínají i hokejisté Litoměřic, kterým Adámek moc fandil. „Byl to bojovník a velký fanoušek. Ještě v pondělí se v Kalich Areně radoval z vítězství Stadionu nad Porubou. Ve středu však malý Adámek Pařízek podlehl dlouhé a zákeřné nemoci,“ napsali. Před sobotním utkáním pak jeho památku uctili minutou ticha. Oni i rodina moc děkují všem, kteří finančně přispěli do sbírky a pomohli tak Adámkovi zpříjemnit poslední chvíle.