Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Adámka (11) čeká transplantace srdce a plic: U tatínka v práci pro něj vybrali 150 tisíc korun

Adámka (11) čeká transplantace srdce a plic: U tatínka v práci pro něj vybrali 150 tisíc korun
Adámka (11) čeká transplantace srdce a plic: U tatínka v práci pro něj vybrali 150 tisíc korun  (Autor: facebook)
Autor: DH - 
7. prosince 2018
19:30

Malý Adámek (11), kterého kvůli vážnému onemocnění plic, čeká transplantace plic i srdce, dostal předčasný vánoční dárek. Kolegové jeho tatínka se mu složili na nezbytné vybavení bytu, které zahrnuje i důležitou čističku vzduchu.

Jedenáctiletý Adámek se narodil jako zdravé dítě, ale už v jeho útlém věku mu lékaři zjistili problémy s jeho srdíčkem. V této souvislosti se nakonec dostavila i porucha růstu a lehká retardace. Když obtíže neustupovaly, přistoupili doktoři k operaci. Její předvyšetření ale odhalilo větší problém – plicní hypertenzi.

Toto onemocnění bylo a je velmi závažné. Způsobuje, že se chlapci v plicních cévách tvoří vyšší tlak, který nadměrně a především nerovnoměrně zatěžuje jeho srdce. V souvislosti s tím pak do jeho těla proudí méně a hůře okysličená krev. U Adámka se navíc nemoc postupně zhoršovala a z druhého stupně postoupila na třetí, lékaři tak nemohli dále otálet a hocha napsali na čekací listinu pro transplantaci plic a srdce. Nákladná příprava bytu, ve kterém by po zákroku mohl nemocný Adam fungovat, znamenala ale pro rodinu neřešitelný problém. Než se do díla vrhl zaměstnavatel tatínka nemocného chlapce. Ve veřejné sbírce na čističku vzduchu a klimatizaci vybral 153 tisíc korun.

„Je to skvělá zpráva pro Adámka i jeho rodiče, že se podařilo během měsíce nashromáždit mezi lidmi v AGC tolik finančních prostředků,“ uvedl na webu firmy generální ředitel firmy AGC Automotive Czech Tomáš Prokeš. „Jsem také hrdý na všechny naše zaměstnance i zaměstnance sesterské firmy v Teplicích, kteří se do sbírky zapojili,“ dodal. Své nadšení neskrýval ani samotný otec Adámka.

„Všem, kteří se podíleli na sbírce pro Adámka, moc a moc děkuji. Umožní nám realizovat část našich plánů pro Adámka tak, aby mohl lépe snášet svoji těžkou nemoc. Jsem velice vděčný AGC Automotive Czech za zorganizování sbírky,“ uvedl. Na organizaci se mimo firmy AGC podílela také stránka darujme.cz.

cocumysvole ( 7. prosince 2018 19:47 )

Měl se narodit černej a přijít sem jako migrant. Měl by to zadara.

Zobrazit celou diskusi