Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pochybila pardubická nemocnice?! K Adámkovi (10) měl přijít okamžitě doktor, říká zkušený lékař

Autor: chal - 
24. října 2018
17:48

Případ Adámka (10), který je v důsledku pooperačních komplikací v kómatu, stále přitahuje pozornost. Největší otázkou nyní je, jestli nedošlo ze strany ošetřujícího personálu k hrubému pochybení při péči o malého pacienta. Nad postupy pardubické nemocnice se pozastavil i přední český odborník.

Krvácení po operaci mandlí není nic až tak výjimečného. Zkušený lékař Zdeněk Fink, který se v oboru ORL pohybuje kolem 40 let a působí jako soudní znalec, to řekl pro portál Seznamzpravy.cz. Co nastalo, když se komplikace objevily u Adámka, už tak běžné není. Podle Finka si sice každé zdravotnické zařízení postup po operaci stanovuje samo, ale fakt, že krvácející dítě muselo s matkou a dětskou lékařkou jít dvě patra hledat doktora, považuje za chybu.

„Je pro mě těžko pochopitelné, že to dítě šlo v doprovodu rodiče a lékařky dětského oddělení dvě patra po schodech a přes chodbu někam, kde navíc nikdo nebyl, a dále se čekalo. To jsou věci, které mě zarážejí a které se neměly přihodit,“ řekl Fink Seznamu.  

Podobný případ se stal už před osmi lety Matýskovi (tehdy 3,5). Chlapec začal stejně jako Adámek po operaci krvácet a z důvodu dušení se vlastní krví byl sedm minut bez kyslíku, což mu trvale poškodilo mozek a nyní je v tzv. bdělém kómatu. Jak řekl doktor Fink, krvácení z pooperační rány není nic extra výjimečného, postihuje 2 až 7 % pacientů. 

Trhání mandlí navíc můžou provázet i jiné potíže jako infekce, poruchy srdce a oběhu nebo plicní komplikace. Jak je tedy možné, že pro Adámka nebyl okamžitě k dispozici ORL lékař, když se obecně ví, že operace mandlí není banální a můžou se po ní objevit takové problémy? Ani medializace Matýskova případu očividně nevedla k poučení a některé nemocnice se zdravím dětí hazardují dál.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Ve chvíli, kdy se Adámka konečně po třinácti minutách krvácení otorinolaryngolog ujal, byl už chlapec v bezvědomí. Oživování trvalo nekonečných 40 minut. Adámek je nyní stejně jako Matýsek v bdělém kómatu, což je stav, kdy dotyčný reaguje na okolí pouze reflexivně. Může tak například mlaskat nebo žvýkat a může mít otevřené oči. Těma však jen bezcílně bloumá a je nemožné s ním navázat kontakt.

Adámek zkrátka strávil bez přísunu kyslíku příliš dlouhou dobu. „Měřme to na minuty, které člověk přežije při těžkém krvácení. Tady těch minut uběhlo hodně. Typické krvácení po odstranění krčních mandlí je chvíli ano, chvíli ne, vrací se to. Musel bych znát případ přesně, vědět krevní ztráty, abych to mohl detailně určit. Ale každopádně, k dítěti, které začne po odstranění krčních mandlí krvácet, má okamžitě přijít lékař, nejlépe ten, který takové situace již viděl a sám je operuje,“ uvedl Fink.

Podle Finka by Adámek žádné následky mít nemusel, kdyby byl lékař po ruce a dítě by zaintuboval a krvácení se snažil zastavit tamponádou. V některých nemocnicích by prý situaci řešili přivoláním lékaře z ARO nebo jednotky intenzívní péče, nicméně doktor Fink znovu zopakoval, že neví, jak jsou nastaveny běžné postupy v pardubické nemocnici.

Otec chlapce tvrdí, že když začal Adámek krvácet, jeho manželka šla okamžitě za personálem, aby bylo na ARO zavoláno. Zaměstnanci prý zoufalé matce odpověděli lakonicky, že prý nebude tak zle! Z těch slov zpětně mrazí…

Vyčítalovi pardubickou nemocnici zažalovali a podali na ni trestní oznámení. Jako odškodné chtějí 22 milionů korun. Maminka se od svého syna nemůže hnout ani na minutu, Adámek potřebuje neustálou péči. Vzhledem ke stavu, v jakém je, dokáže pouze velmi omezeně hýbat končetinami.

Vyčítalovi se budou muset přestěhovat do bezbariérového bytu, nyní bydlí ve třetím patře bez výtahu a speciální vozík, v němž Adámka převážejí, je příliš těžký, aby s ním šlo pohodlně manipulovat. Další výdaje v řádu desetitisíců rodinu stojí rehabilitační pobyty.

„Situace, ve které se rodina ocitla, je bolestná a velmi nešťastná. Bohužel, ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím. To však neznamená, že každý podobný případ všechny zúčastněné zdravotnické pracovníky hluboce lidsky nezasáhne,“ uvedla mluvčí pardubické nemocnice Kateřina Semrádová.

„Jsou absolutně arogantní a odmítají odškodnění,“ zareagoval otcův chlapec na chování vedení nemocnice. Jestli udělal personál nemocnice pro Adámka skutečně maximum a nepochybil, vyšetří policie.

Rodině Adámka můžete pomoci přispěním peněz na nákup rehabilitačních pomůcek a léčbu jejich zasláním na transparentní účet 2001343629/2010. Bližší informace najdete na webu www.proadamka.cz Rodina je vděčná i za jakýkoliv potřebný dar a radu. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání