Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chlapce po operaci mandlí nechali krvácet na chodbě pardubické nemocnice: 4 fatální chyby, které zničily Adámkovi život

Autor: Jitka Pecharová - 
21. října 2018
05:00

Tragédie tu visela ve vzduchu! Po případu Adámka (10) je o tom přesvědčen právník a lékař Mario Švehelka. Personál pardubické nemocnice nechal chlapce 13 minut krvácet bez pomoci a dítě má nyní poškozený mozek a je v kómatu. Hlavními viníky jsou podle odborníka chaos a nepřipravenost zdejších zdravotníků.

1. chyba? Nevěděli, že je zavřeno

Adámek byl v nemocnici na operaci krčních mandlí. Čtvrtou noc po zákroku začal silně krvácet a lékařka dětského oddělení rozhodla kolem jedné hodiny ranní o jeho přesunu na ambulanci ORL (ušní, nosní, krční). „Personál dětského oddělení ale zjevně vůbec neměl osvojen postup pro případ, že se u některého z dětí objeví pooperační krvácení, byť s možností takové komplikace je vždy nutno počítat,“ vytkl špitálu Švehelka, který je právním zástupcem rodiny. Švehelka zjistil, že v nemocnici léta panoval zvyk krvácející dítě dopravit na ambulanci ORL. To podle něj není nesprávné, pokud je krvácející dítě při vědomí. Stejně jako to, že Adámek šel na ORL pěšky a po schodech. „Cílem bylo dostat dítě co nejdříve na ORL ambulanci a personál dětského oddělení volil tuto cestu, protože se obával, že se s nimi zasekne výtah,“ komentoval to Švehelka. Za velké pochybení považuje to, že ambulance ORL byla v době příchodu Adámka zamčená a bez lékaře. Minimálně část pracovníků dětského oddělení přitom nevěděla, že v noci v ní nikdo není a neznali mobil na pohotovostního lékaře ORL, což dává za vinu vedení oddělení.

2. chyba? Odchod lékařky

Chybu vidí odborník i v jednání personálu dětského oddělení před zamčenou ORL ambulancí. „Je až neuvěřitelné, že dětská lékařka, přítomná masivnímu krvácení u osmiletého dítěte, navíc v oblasti hltanu, kdy hrozí vdechnutí krve do dýchacích cest s následnou zástavou dechu a oběhu, kdy jde tedy jednoznačně o stav nanejvýš akutní a život ohrožující, dítěti namísto poskytnutí sebemenší pomoci absolutně nevěnovala pozornost, otočila se a v klidu odešla,“ komentoval Švehelka chování doktorky. Ta šla telefonovat, aby požádala o pomoc, ale nikomu se nedovolala.

3. chyba? Minuty bez pomoci

Místo toho měla podle něj s krvácejícím chlapcem zůstat a snažit se jej uklidnit. „Měla dbát na to, aby byl v předklonu a krev tak mohla z oblasti hltanu volně vytékat ústy a nedostávala se do dýchacích cest,“ myslí si právník a lékař.

4. chyba? Bezradnost sestry

„Korunu všemu pak svým následným odchodem nasadila zjevně bezradná dětská sestra,“ dodal Švehelka. Dětská lékařka jí však silně krvácejícího pacienta neměla svěřovat a odcházet.

Co říká nemocnice

Vedení špitálu se vzhledem k vyšetřování odmítlo k případu blíže vyjádřit. Pochybení si však nepřipouští. „Bohužel, ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím, které se mohou při poskytování zdravotních služeb vyskytnout,“ uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Operace mandlí? Žádná banalita!

Mandle jsou typ lymfatických uzlin, tedy součást imunitního systému. K odstranění nosní a krční mandle lékaři přistupují, když působí obtíže. Mohou být častým zdrojem infekcí, nebo zduřet tak, že pacient špatně polyká, hůř se mu dýchá a podobně. Při odstranění krční mandle se ústa rozevřou kovovým rozvěračem a mandle se odřízne. Rána se nešije, uzavírá se elektrokoagulací, tedy popálením cév. Krvácení je obávanou komplikací, která se může projevit dokonce i sedmý den po zákroku, a to u dětí i dospělých.

CHTĚLI BYSTE FINANČNĚ POMOCI ADÁMKOVI A JEHO RODINĚ? TRANSPARENTNÍ ÚČET NAJDETE NA JEJICH STRÁNKÁCH, KTERÉ JSOU VĚNOVÁNY ADÁMKOVI - www.proadamka.cz

Video: Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 28. června 2019 19:42 )

Vite, neurazte se,ale skoleni je skoleni a akutni stav je akutni stav.Ono to krvaceni po tonsilektomii nebyva tak nahle.Lekarka z detskeho tu kvalifikaci nema zrejme vubec.Nejasem soudni znalec, neprislusi mi to posuzovat..

Bedoslav ( 7. června 2019 06:35 )

amaliana souhlas - v naší okresní nemocnici je lůžkové ORL a doktor je přítomen non stop. Kdyby k něčemu podobnému došlo, je u pacienta okamžitě. Proč to takto nešlo v Pardubících ?

Srandistka ( 21. února 2019 17:00 )

Je to hrozne ale stává se to dost často. Našeho vnuka propustili po trhání mandlí z nemocnice U sv Anny v Brně a málem vykrvacel. Rychlá ho odvezla do Bohunic a tam mu zachránili život.

petrw ( 25. října 2018 07:34 )

xyz000 presne tak

Gemmy ( 22. října 2018 16:53 )

Tady nejde o výkon, ale o péči po výkonu! Chlapec se zadusil krví. Neměl rychlou odbornou péči!

Zobrazit celou diskusi