Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

13 minut absolutního zoufalství: Otřesné detaily z čekárny, kde Adámek po operaci mandlí upadl do kómatu

Autor: rc, Jitka Pecharová - 
19. října 2018
15:43

Příběh Adámka (10), který po banální operaci mandlí skončil s poškozením celého mozku, šokoval Česko. Nyní v případu vyplouvají na povrch další mrazivé detaily. Během dlouhých 13 minut, kdy chlapec čekal s maminkou na chodbě ORL, vyděšená a vystresovaná maminka omdlela na lavici! Chlapec vdechl krev a upadl do bezvědomí! Sestra, která měla noční, jen přihlížela s rukou na ústech...

Byl začátek května a tehdy osmiletý Adámek se nemohl dočkat, až pojede se svými spolužáky na školní výlet. Vše však překazila operace mandlí. Zákrok, u kterého si snad každý řekne, že u něj nemohou nastat žádné komplikace, však Adámkovi obrátil život vzhůru nohama.

Na operaci se Adámek s maminkou dostavil do pardubické nemocnice na dětské oddělení. Nejprve byla naplánována pouze operace nosních mandlí, ovšem den před zákrokem se rozhodlo, že mu zmenší i krční mandle. „Po několika dnech, kdy je Adámek stále hospitalizovaný, začne masivně krvácet. Aspiruje krev,“ uvedli rodiče na webu, který je věnován jejich synkovi. Maminka požádala sestru, která byla tehdy na noční směně, aby zavolala ARO. „Její žádost byla zamítnuta s tím, že snad nebude tak zle,“ řekl otec chlapce Jan Vyčítal pro seznamzpravy.cz. Místo toho maminku, která měla strach o malého synka, poslali uprostřed noci na oddělení ORL pěšky. „Chvíli šel sám, chvíli ho partnerka nesla. Sestra nechtěla jet výtahem, protože se bála, aby v něm neuvázli,“ dodal otec Adámka. Tehdy začala noční můra.

VIDEO: Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Oddělení bylo zavřené, a tak maminka s krvácejícím dítětem uvízla na chodbě. Lékařka, která je doprovázela, je nechala samotné na chodbě a v klidu odešla. Bezohledné chování lékařky zachytila bezpečnostní kamera. „Na místě zjistili, že ambulance je zamčená a opuštěná. Dětská lékařka, která je doprovázela, od syna vzápětí v klidu s rukou v kapse odešla, aniž by mu jakkoliv pomohla. Později je opustila i bezradná dětská sestra,“ popsal noční můru tatínek, který zůstal doma s mladším synem, pro Blesk. Maminka pod návalem stresu a zděšení dokonce na chvíli na chodbě zkolabovala. Zdravotní sestra se na krvácející dítě a vyčerpanou maminku jen vyděšeně dívala a zakrývala si rukou ústa. Uběhlo neuvěřitelných třináct minut, než přišla pomoc. Ovšem to už bylo pozdě. „Nedovedete si představit, jak dlouhých mi těch třináct minut připadalo. Jako celá věčnost,“ vzpomíná maminka Jana C.

Když na místo konečně dorazil lékař, našel chlapečka chroptícího a v bezvědomí. „Zahájil čtyřicet minut trvající resuscitaci, jež sice byla úspěšná, ale syn v důsledku těžkého poškození mozku z nedostatku kyslíku zůstal v kómatu,“ dodal tatínek. Adámek byl transportován do nemocnice v Hradci Králové. „Po krátkém čase přijíždí do FN v HK i tatínek s maminkou. Službu konající lékař rodičům sděluje, že stav Adámka je velmi kritický, že nyní rozhodne 48 hodin. Věřte nám, že žádný rodič nechce v životě slyšet takovou větu. Během několika hodin jde Adámek ještě několikrát na operační sál,“ uvedla rodina na webové stránce věnované Adámkovi.

VIDEO: Bezradná sestra

Poté přišly zdrcující zprávy. Adámek má poškozený celý mozek. „Jen těžko, spíše vůbec člověk nedokáže přijmout tuto informaci, toto sdělení lékařů. Uvědomujete si, že už nikdy nebude nic jako dřív,“ dodávají rodiče. Z veselého chlapce, který byl plný života, se stala smutná tvář. Nekomunikuje, nereaguje, nehýbe se.  Rodiče jen doufají, že se na ně v budoucnu díky rehabilitaci alespoň usměje. Adámek se dostal domů až před Vánoci.  Rodina doufá, že se jeho stav zlepší. Ovšem nemá dostatek finančních prostředků na potřebné pomůcky, které by chlapec potřeboval. Rodina bydlí ve třetím patře bez výtahu, tudíž se budou muset poohlédnout po novém bydlení. „Vlastníme běžný osobní automobil, který nebude vhodný pro přepravu Adámka. Budeme potřebovat spoustu zdravotních a rehabilitačních pomůcek, jako rehabilitační kočárek, schodolezy, osobní asistenci v domácí péči, rehabilitační pracovníky,“ vyjmenovává rodina potřebné pomůcky.  

Rodiče na pardubickou nemocnici podali žaloby a případ prošetřuje policie. „Situace, ve které se rodina ocitla, je bolestná a velmi nešťastná. Bohužel, ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím. To však neznamená, že každý podobný případ všechny zúčastněné zdravotnické pracovníky hluboce lidsky nezasáhne,“ uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová. „Jsou absolutně arogantní a odmítají odškodnění,“ řekl Jan Vyčítal.

ČÍSLO TRANSPARENTNÍHO ÚČTU, KAM MŮŽETE ADÁMKOVI A JEHO RODINĚ PŘISPĚT, NAJDETE ZDE>>>

Marketica ( 22. října 2018 01:10 )

Mrzí a dojímá mě konec videa, kdy ještě asi naposledy normální Adámek objímá svou maminku...Být doktorkou, tak se omluvím a opravdu přijmu jakýkoliv trest... ( Ale karma je zdarma..)

Marketica ( 22. října 2018 00:52 )

To je nový případ... Tenkrát to byla operace krčních mandlí u jednoho chlapečka. Stal se vesměs podobný případ. Laxní přístup personálu rozhodl o stavu chlapce...

Marketica ( 22. října 2018 00:48 )

Ty debile....víš co s člověkem dělá obyčejný stres? Tys nikdy asi nezažil jaké to je, když vidíš, že vlastnímu dítěti jde o život..myšlení jde absolutně stranou!Jo honit si ego nebo něco jiného nad něčim co se odborně dočetl na netu a hned z toho má znaleckej posudek dovede jen iditot co se rád poslouchá jako ty!

akna ( 20. října 2018 14:22 )

Dcera začala krvácet druhý den po propuštění z nemocnice. Rychle jsem volala záchranku,která přijela za 20 minut.Nikdy bych nevěřila,že to může tak hodně krvácet. Byla jsem šílená,protože ráno v rádiu říkali,jak na krvácení z mandlí zemřel jeden chlapec.

fido2 ( 20. října 2018 11:02 )

Zavřít doktorku až zčerná...Mohla ho alespoň položit na lavici na břicho, aby mu krev netekla do plic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání