„Náš případ byl medializován, nenapadlo nás, že se něco podobného může opakovat. Doufali jsme, že nemocnice vědí, jak na pozdní krvácení reagovat a lékaři okamžitě zasáhnou. Vždyť jde o minuty mezi životem a nevratným postižením, které postihlo našeho syna,“ nechápe aktuální případ z Pardubic Vítek Kocián.

Sedm minut bez kyslíku

Matýsek (tehdy 3,5) zkolaboval po operaci. Začal zvracet natrávenou krev a rodičům se nepodařilo rychle přivolat zdravotní sestru. Nouzové tlačítko v pokoji totiž vůbec nefungovalo! Maminka Marcela s klukem v náručí běhala po chodbě a volala o pomoc. Na oddělení nebyl v kritické chvíli přítomen lékař, když sestra sehnala ve vedlejší budově lékařku, bylo již pozdě.

Sedm minut bez kyslíku

Matěj byl sedm minut bez kyslíku, což mu trvale poškodilo mozek. Lékařka si totiž musela sama odskočit pro pomůcky na oživování pacienta. Nikdo jí na oddělení nepomohl…

Život rodiny z Brna se v roce 2010 děsivě změnil. Marcela odešla ze zaměstnání, Vítek si našel práci na půl úvazku. S 24 hodin trvající péčí o Matěje jim pomáhají profesionální pečovatelky. Náklady se vyšplhaly za osm let do astronomické výše. „Měsíčně jde o padesát tisíc, celkem to dělá pět až šest milionů,“ říká otec dnes už dvanáctiletého hocha.

Důstojná péče doma

Nejhorší jsou pocity beznaděje, šance na zlepšení stavu je téměř nulová. „Byly stavy, kdy si říkáte, že je to horší, než když vám dítě zemře. Naše volba byla nakonec jasná. Než dítě nechat napospas zdravotnímu systému, raději mu zajistíme důstojné dožití doma,“ podtrhl Kocián.

Pár z Brna se i tak chytá každé naděje, upíná mimo jiné naději k léčbě kmenovými buňkami. Aktuálně zkouší také speciální počítač, který by mohl zjistit, na jaké podněty Matěj reaguje.

Odškodné je tajné

Soud v Brně nařídil v červnu 2016 vyplatit odškodné 10,5 milionu korun, Fakultní nemocnice Brno se odvolala. Rodiče Matěje nakonec uzavřeli dohodu o mimosoudním vyrovnání s tím, že podrobnosti nebudou zveřejněny.  

S odkazem na nejnovější případ apeluje Vítek Kocián i na základě vlastních trpkých zkušeností na nemocnice a pojišťovny. „Měly by rychleji reagovat na fakt, že péče o takto postižené dítě je pro rodiče finančně extrémně náročná a odškodnit je z pojistky co nejdříve. V našem případě trvaly nedůstojné tahanice sedm let,“ svěřil Blesku otec postiženého chlapce.