Podle statistik Stroke Association for Europe postihuje cévní mozková příhoda až čtvrtinu lidí v produktivním věku. Čím dál častěji se v nedávných letech začíná vyskytovat u stále mladších osob, takže dnes není nic neobvyklého, postihne-li třeba dvacetiletého člověka.

Jelikož v takových případech závisí život na včasném lékařském zákroku, při kterém rozhodují vteřiny, pořádá Centrum moderní neurorehabilitace ve spolupráci s Evropskou unií, Magistrátem hl. m. Prahy a Fora Karlín benefiční koncert. Jeho výtěžek bude věnován třem mladým lidem, kterým mrtvice převrátila život vzhůru nohama a naruby. Zároveň se při něm ale dozvíte, jak rozpoznat příznaky a co v takových případech dělat.

Může se to stát každému, nízkému věku navzdory

Že tak docela nezáleží na zdravém životním stylu a sportování může potvrdit Eliška (27), bývalá profesionální hráčka házené, kterou mrtvice stihla v průběhu 7. měsíci těhotenství! I přesto dokázala porodit zdravého synka Matyáše, v kómatu a císařským řezem. Dnes se s velkými zdravotními obtížemi, které s sebou mrtvice přinesla, snaží být tou nejlepší maminkou svému chlapečkovi.

Obchodního zástupce Zdeňka (38) cévní mozková příhoda zastihla na cestě domů za přítelkyní ze služební cesty. Ještě si v autě pro divný pocit stihl zavolat záchranku. Probudil se až po sedmi měsících. Dodnes špatně vidí a netroufá si jít bez doprovodu ven mezi ostatní. Přesto se nadále snaží, krůček po krůčku, vrátit se do normálního života. Petr (37) prodělal mrtvici před dvěma lety. I po několika operacích měl dlouho problémy vůbec polykat a dýchat bez pomocí přístrojů. Dnes je upoután na invalidní vozík. Pomůžete jim svou návštěvu usnadnit jejich těžký životní úděl?

Kdo na koncertu vystoupí?

Podpořit osoby po prodělaném poškození mozku se 6. října od 18 hodin do Fora Karlín chystají přední hvězdy českého hudebního nebe. Vystoupí například kapely  November 2nd, Generation Jam či Vasilův Rubáš. Zároveň při této příležitosti ohlašuje známá folková kapela Nerez comeback po 24 letech, kdy je na pódiu doprovodí Lucia Šoralová namísto zesnulé Zuzany Navarové. Dále také vystoupí  David Kraus. Večerem budou provázet Jana Plodková a Tomáš Měcháček. Aby bylo patrné, že se jedná o benefiční a zejména osvětou akci, dojde také na několik informačních přednášek mezi vystoupeními.

Kdy: 6. října v 18 hodin.
Kde: Forum Karlín, Pernerova 676/51.
Za kolik: 150, 300 a 600,- Kč.

Fotogalerie
8 fotografií