Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslední foto a slova Adámka, než začal krvácet a ochrnul: Táto, doktoři mi pomůžou, už nebudu smrkat!

Autor: Jitka Pecharová - 
22. října 2018
05:00

Adámek (tehdy 8) se s tátou loučil s úsměvem. Kvůli chronické rýmě šel na operaci mandlí a těšil se, že po operaci mu už bude lépe. Kvůli nepochopitelnému postupu lékařů ale vše dopadlo úplně jinak. Chlapeček má poškozený mozek, nehýbe se a nemluví.

 „V nemocnici mi pomůžou a už nebudu pořád smrkat!“ S těmito slovy se loni Adámek loučil s tátou při odjezdu na operaci krčních mandlí do pardubické nemocnice. Tato slova patřila k jeho posledním.

Adámek lékařům věřil, že mu pomohou od časté rýmy, a ničeho se nebál. „A já jako táta jsem mu to odsouhlasil. Sám si sbalil i věci do nemocnice,“ vzpomíná Adámkův otec Jan Vyčítal. Ještě několik minut před zákrokem ho jeho blízcí vyfotili na nemocničním lůžku natěšeného na to, že se za pár dní vrátí v pořádku domů.

V noci čtyři dny po zákroku Adámek začal krvácet. V takovém případě je potřeba včas zasáhnout. To se ale nestalo. Z dětského oddělení ho odvedli na ambulanci ORL, která je v téže budově o dvě patra níž na druhém konci objektu. Než přišel lékař, upadl Adámek do kómatu a museli ho 40 minut oživovat. Rok a půl je v takzvaném bdělém kómatu a má poškozená všechna centra mozku.

Dětská lékařka po zjištění, že je ambulance ORL zavřená, šokovala tím, že od tehdy osmiletého chlapce bez jakékoliv pomoci s rukou v kapse odešla a po chvíli matku se synem opustila i sestřička. Pomoci se dítě dočkalo až po 13 minutách, kdy se podařilo sehnat lékaře ORL. Dítě už ale bylo v bezvědomí.

Případ řeší policie jako podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina již podala na pardubický špitál žalobu s žádostí o 22 milionů korun odškodného. Adámkovi rodiče musí o syna pečovat 24 hodin denně. K tomu potřebují různé rehabilitační pomůcky. Navíc bydlí v panelovém domě, kde není bezbariérový přístup. „Bohužel, ani při vynaložení maximálního úsilí není možné vždy předejít komplikacím,“ reagovala na kauzu mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

ČÍSLO TRANSPARENTNÍHO ÚČTU, KAM MŮŽETE ADÁMKOVI A JEHO RODINĚ PŘISPĚT, NAJDETE ZDE>>>

 

VIDEO: Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání