Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Cameron (26) si omylem ustřelil půlku obličeje: Zpět do života ho vrátila transplantace

Autor: chal - 
1. prosince 2018
16:52

Cameron Underwood (26) z Kalifornie se pokusil o sebevraždu. Zespoda k bradě přiložil hlaveň pistole a zmáčkl spoušť. Cameron ale zbraň nenamířil ve směru, v jakém asi chtěl. Vystřelená kulka mu totiž místo života vzala půlku obličeje. Rok po nehodě ale podstoupil transplantaci obličeje, díky které může žít plnohodnotný život.

Vlivem nepovedené sebevraždy přišel Cameron o spodní čelist, nos a všechny zuby kromě jednoho. Střední část jeho obličeje zkrátka vzala za své. Neúspěšný sebevrah měl alespoň štěstí v neštěstí v tom, že kulka nezasáhla ani jedno z očí. V tu chvíli by asi ani toho největšího optimistu nenapadlo, že po dvou letech od nešťastné události bude Cameron žít plnohodnotný život.

Situaci mladého svářeče rapidně zlepšila transplantace obličeje, kterou provedl doktor Eduardo Rodriguez z New Yorku. „Když jsme se dočetli, co doktor Rodriguez dokázal s jinými pacienty, věděli jsme, že je tím, na koho se obrátíme,“ řekla médiím Cameronova matka Beverly.

Od náročné 25hodinové operace uplynulo 11 měsíců a to, že dopadla fantasticky, ukázal Cameron ve čtvrtek na tiskové konferenci, které se zúčastnil i jeho doktor. Díky jeho zázračným rukám se mohl mladý svářeč vrátit zpět do života. „Jsem za tu transplantaci moc vděčný. Dostal jsem druhou šanci,“ řekl Cameron.

„I když se z toho pořád dostávám a učím se s novým obličejem žít, jsem s výsledkem velice spokojený,“ dodal. „Mám nos a pusu, můžu se usmívat, mluvit a jíst normální jídla,“ vyjmenoval, co všechno mu transplantace přinesla. Cameron médiím popsal moment, kdy poprvé v zrcadle uviděl svůj nový obličej, jako vzrušující.

Ke složité operaci se samozřejmě vyjádřila i jedna z jejích hlavních postav, doktor Rodriguez. „Pro všechny z nás je úžasné, že jsme tohle mohli umožnit,“ popsal pocity své i svého více jako 100členného týmu.

Důležitou součástí operace byl samozřejmě obličej dárce. Jím byl student William Fisher (†23) z New Yorku. „Jeho smrt byla tragédie. Ale jsem moc vděčná, že zachránil několik životů,“ neskrývala Williamova matka Sally hrdost nad rozhodnutím syna zapsat se jako dárce orgánů.

Cameron na tiskové konferenci poděkoval doktorovi Rodriguezovi, klinice, své rodině a samozřejmě i Williamovi, jeho matce a celé rodině. „Vždy budu ctít Willovu památku,“ uzavřel dojatý Cameron.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrw ( 2. prosince 2018 06:38 )

nechal bych ho s tim hnusnym xichtem omylem ani nahodou vzdyt to jelito chtelo spachat sebevraždu ....radsi at daji prachy na jejich tezce nemocne lidi a deti!

Pulca ( 1. prosince 2018 23:02 )

Moc mi není jasné, proč věnovat tolik peněz a času někomu, kdo si života neváží natolik, že chce spáchat sebevraždu.... Kdyby to byla nehoda, neřeknu... Ale takhle

Zobrazit celou diskusi