Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mladá učitelka (31) umírala. Dárce ledviny našla až díky ceduli na hokeji

Autor: Mii - 
25. listopadu 2018
20:00

Láska k sportu spojuje, někdy může pomoci i v záchraně života. Vyprávět by o tom mohla mladá učitelka Kelly Sowatsky (31), která kvůli vážné infekci potřebovala transplantaci ledviny. Dlouho nemohla sehnat dárce a její čas se krátil. Nakonec se tak rozhodla vzít osud do vlastních rukou a na hokejový zápas přišla s podomácku vyrobeným transparentem. A na něj napsala, že nutně shání ledvinu. Dárce pak skutečně našla – rovněž fanouška hokeje.

Kelly diagnostikovali zánět ledviny, který se později proměnil v nebezpečnou otravu krve, v roce 2015. Její orgán postupně přestával pracovat a nakonec fungoval jen na sedm procent. Doktoři měli jasno, žena musí podstoupit transplantaci.

Mladou ženu umístili na čekací listinu, ale žádný dárce se dlouho neozýval. Uběhl rok a Kelly stále neměla nikoho, který by jí ledvinu věnoval. Postupně se tak začala bát o svůj život, jelikož její vlastní ledvina pracovala stále hůř.

Zdravotnický systém nevylučuje možnost, že si pacient dárce orgánu sežene sám. Kelly proto napadlo, že osloví okolí, zda o někom neví. Jedno z prvních míst, kde se rozhodla optat, byl hokejový zápas NHL jejího oblíbeného týmu Pittsburgh Penguins letos na jaře.

Doma si vyrobila transparent, na který napsala naléhavý vzkaz: „Svolávám všechny hokejové fanoušky! Potřebuji ledvinu! S pozdravem, Kelly!“ Tento transparent pak držela celý zápas nad hlavou s nadějí, že si jej někdo všimne.

Nápis přilákal „fantastického“ dárce

Kelly její plán vyšel. Neobvyklý transparent přilákal pozornost kamer a publika, které standardně zápasy NHL sleduje. Její fotografii se vzkazem dokonce sdílel na svém Twitteru samotný tým Pittsburg Penguins.

Zde si jej všiml hokejový fanoušek Jeff Lynd, který se rozhodl Kelly kontaktovat. „Bylo mi jasné, že je zoufalá, že potřebuje pomoc, a zároveň, že má odvahu,“ vysvětloval muž svou motivaci v americkém televizním pořadu Good Morning America a dodal: „Naše krevní skupiny byly shodné, takže jsem měl pocit, že to musím udělat.“

Jen 14 dní poté, co se dvojice setkala, už ležela v nemocnici a podstoupila transplantaci v Pensylvánii. „Jeff měl naprosto fantastickou ledvinu. Kelly by s ní měla být velice dlouho spokojená,“ zhodnotil operaci doktor Amit Tevar.

Sama Kelly, která pracuje jako učitelka, podle svých slov neví, jak dostatečně vyjádřit svůj vděk. „Doslova mi zachránil život, doktoři také. A pokud to vezmete zeširoka, tak i Pittsburg Penguins jsou důvodem, proč tu stále jsem. Kdybych je neměla ráda…“ řekla žena pro web NHL.com.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi