Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nemocnice vnutila ženě ledvinu nemocného dárce: Neujala se. Do smrti je odkázaná na dialýzu

Autor: ana - 
5. března 2018
10:50

Janice Richardsonová (55) z anglického města Leeds zažila obrovské zklamání. Když se před pár lety dozvěděla, že má nemocné ledviny, které jí selhávají, zhroutil se jí svět. Naděje svitla před rokem, kdy jí lékaři našli dárce. Janice tohoto dárce nechtěla. Sehnala si dva vlastní. Nemocnice však trvala na svém.

Byl to kuřák a nepečoval o sebe,“ řekla v rozhovoru pro Daily Mirror Janice. Její tehdejší domněnky se potvrdily. Ledvina se neujala. Po pár měsících přestala pracovat. Do konce života stráví na dialýze. Nemuselo to tak dopadnout.

Sehnala si vlastní dárce

Ačkoliv Janice obeznámila nemocnici s tím, že si sehnala dva kompatibilní dárce, nemocnice trvala na svém. Musí přijmout ledvinu od jiného dárce, který před malou chvílí zemřel, proto musela být transplantace, co nejrychlejší. „Věděla jsem, že to byl silný kuřák a nepečoval o své zdraví, nechtěla jsem jeho ledvinu,“ apelovala na doktory Janice.

Dva její přátelé přitom již cestovali z Jižní Afriky a Austrálie, aby otestovali, kdo je vhodnější pro darování ledviny. To už však Janice ležela na operačním stole. „Nikdo se mnou nediskutoval, ani o zdraví mrtvého dárce. Doufala jsem, že to dopadne dobře,“ řekla Janice.

Tělo ledvinu odmítlo

Po pár měsících boje tělo ledvinu skutečně nepřijalo. Orgán pracoval jen na patnáct procent. Vyšetření odhalilo, že je v ledvinách kámen. Později se Janice dozvěděla, že ledvinu mrtvého dárce odmítla dvě transplantační centra.

Janice ale není schopná ze zdravotních důvodů podstoupit další transplantaci. Zřejmě tak bude do konce života odkázána na dialýzu.

Doktorka Yvette Oadeová, vedoucí lékařka se k případu vyjádřila jen stroze: „Nemocnice v Leedsu sleduje nejnovější informace v oblasti transplantací a posuzuje každý orgán zvlášť, aby se ujistili, že je vhodný k potřebám našich pacientů.“

Boj pro další pacienty

Janice chce, aby vznikl nový zákon, ve kterém pacient může odmítnout darovaný orgán. Před tím by ovšem měl vidět kartu dárce, aby znal jeho zdravotní stav.

Transplantace ledviny je rutina, říká český chirurg:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi