Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Anička (4) náhle přestala slyšet na jméno: Problémy se sluchem nemá, lékaři jí diagnostikovali autismus

Autor: chal - 
13. září 2020
12:45

Každý rodič si přeje, aby se mu narodilo zdravé dítě. V případě čtyřleté Aničky se to na první pohled splnilo. Holčička dělala svým rodičům obrovskou radost. Když ale trochu povyrostla, začala se chovat neobvykle. Lékaři nakonec po sérii náročných vyšetření zjistili, že trpí poruchou autistického spektra.

Když se Anička narodila, nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo být něco v nepořádku. „Její vývoj se zdál normální jako u zdravého dítěte, byla velice živé a vynalézavé dítko, které začalo celkem brzo chodit,“ popsali rodiče pro Nadační fond Český mozek. Holčička ale postupem času přestala reagovat na své jméno a začala se zvláštně pohybovat. Chodila jen po špičkách a točila se dokola.

Další varovné signály přišly rychle. „S odstupem několika týdnů už nechtěla v klidu spát, začala mít fobie z nových věcí, lidí, místností a ve svém věku nevyslovovala ani základní slovíčka,“ uvedli rodiče, kteří doufali, že má jejich dcerka „jen“ potíže se sluchem. Vyšetření ale neprobíhalo bez komplikací, Anička ho kvůli svým reakcím na cizí lidi a neznámé prostředí nakonec musela absolvovat v Hradci Králové v celkové anestezii.

Na klinice strávila maminka s Aničkou týden, během kterého holčička podstoupila komplexní vyšetření. „Tento týden byl náročný nejen pro Aničku, pro mě jako doprovod, ale i pro personál, jelikož Anička nedokázala setrvat s někým cizím na pokoji, tak jsme převážnou část pobytu trávily na chodbě, kde to bylo v tu chvíli nejpřijatelnější,“ vrátila se Aniččina maminka k nelehkému období. Její dcerku vyšetřil mimo jiné psychiatr s psychologem.

Rodiče se nakonec dozvěděli zdrcující diagnózu. Jejich dcerka nemá problémy se sluchem, lékaři jí diagnostikovali autismus. Kromě toho má Anička pravděpodobně i ADHD.

Pro rodiče je situace velmi složitá. Anička ve svých čtyřech letech nemluví a je těžké ji čímkoliv zabavit. „Bohužel je velký problém Aničce cokoli vysvětlit či naučit novým věcem,“ sdělili rodiče. Jejich dcerka přesto malé pokroky dělá, rodiče proto mají naději, že by se její stav mohl zlepšovat, a doufají, že by se holčička mohla rozmluvit.

K tomu ale potřebuje podstoupit další řadu léčebných procedur, jde například o hiporehabilitaci (cvičení pomocí koně) nebo ergoterapii, tedy cvičení, které simuluje běžné lidské činnosti. Kromě pohybových schopností musí Anička cvičit i ty jazykové.

To vše ale stojí nemalé peníze, které její rodiče nemají šanci sami dát dohromady. „Bohužel jsou veškeré terapie finančně velmi náročné a není v našich silách vše potřebné hradit z našich vlastních zdrojů, proto se obracíme s žádostí o pomoc na Vás,“ poprosili veřejnost o pomoc na stránkách Nadačního fondu Český mozek.

Podpořit Aničku může kdokoliv prostřednictvím veřejné sbírky. Více informací k transparentnímu účtu je k dohledání na stránkách Nadačního fondu Český mozek.

Video se připravuje ...
Další videa