Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Valiku (2) z Prahy dělily dvě hodiny od amputace nohou: Díky pohotové mamince může zase chodit

Autor: VaB - 
29. srpna 2020
05:01

Malou Valiku (2) postihla v prosinci opakovaně viróza, do toho jí začaly růst zoubky. Jenže pak přišlo něco daleko horšího. Pravděpodobně při nákupu chytla holčička meningokoka. Dnes je naživu zřejmě jen díky záchranné službě a pohotové mamince. Stačily by dvě hodiny zpoždění a Valika by přišla o nohy. Holčička je z nejhoršího venku, ale rodina i teď potřebuje pomoc.

Valika je dvouletá holčička z Prahy. Jen pro zajímavost, v Česku žijí pouze čtyři ženy s tímto jménem. Od prosince usměvavou dívenku trápila opakovaná viróza, dalším problémem pak byly rostoucí a bolavé zoubky. Na Mikuláše, kdy šla Valika s rodiči na náměstí Jiřího z Poděbrad a na nákup, ji ale potkalo něco mnohem horšího. 

Pravděpodobně výlet na nákup se stal malé Valice málem osudným. V obchodě asi chytla závažné onemocnění způsobené bakterií. „Myslíme si, že právě tady meningokoka chytla,“ řekl její tatínek Petr Vácha.

Ještě ten večer měla Valika vysokou horečku. Rodiče to ale přikládali rostoucím zoubkům a viróze. Dívenka pak přes noc vypila litr vody, stav se ale nezlepšoval, dalo by se říct, že se naopak zhoršoval.

Záchrana přišla za pět minut dvanáct

Valičina maminka v noci objevila na jejím čele drobné červené flíčky. Neváhala a rozhodla se zavolat záchrannou službu. Ta na místo dorazila do tří minut. Záchranářka rychle a správně vyhodnotila, že se okamžitě musí aplikovat antibiotika.

Podání léků zastavilo šíření bakterie, to holčičce zachránilo život. Nezůstalo to ale bez odezvy. „Dnes už víme, že včasný zásah doktora je u tohoto onemocnění klíčový. Kdyby záchranka přijela o dvě hodiny později, přišla by Valika o nohy,“ popsal tatínek. 

Bojovala o život!

Dívenka pak v nemocnici celý týden bojovala o život. Z nejhoršího se vylízala, lékaři jí ale bohužel museli amputovat nekrotizované prsty na nohou a jeden na ruce. Na popáleninovém oddělení jí musel být aplikován štěp z hlavy na postižená místa. Jizvy se teď musí pečlivě masírovat a promašťovat.

Jelikož byla dívenka dlouho v nemocnici, ubyla jí svalová hmota v nohou, sotva se dokázala postavit. Rodiče tak začali hledat někoho, kdo jim dokáže pomoci. „Dlouho jsme hledali kliniku, která by splňovala naše požadavky, a spokojení jsme teprve zde, na soukromé Neurorehabilitační klinice Axon,“ vysvětlil otec Valiky. „Tady mají čas se dceři naplno věnovat a už po první hodině jsme byli neuvěřitelně spokojení. Malá si navíc k terapeutkám našla cestu a těší se na ně,“ dodal. 

Rehabilitace jsou prospěšné, díky nim už dokáže vzít do ruky sušenku, napít se a dokáže prstíky chytit drobné předměty. „Zlepšil se její stereotyp chůze a celkově posílila svalstvo v celém těle. Nápomocné jí jsou na klinice senzomotorické dráhy, ale také zdejší robotické přístroje, například plošina Tymo, na které formou hry trénuje stabilitu. To se samozřejmě odráží na jejím sebevědomí a samostatnosti,“ uvádí klinika Axon.

Rehabilitace jsou ale velmi nákladné a rodiče tak shání jakoukoliv finanční pomoc. Malé Valice můžete peníze poslat pomocí charitativní organizace Donio nebo přes účet uvedený na stránkách Axonu.

Co je to meningokok?

Dvouletá holčička se nakazila meningokokem typu B. Jde o velice agresivní bakterii, která vyvolává zánět mozkových blan a sepsi krve, k tomu pak ještě velmi rychlé selhání organismu.

V Česku se tímto agresivním onemocněním ročně nakazí kolem stovky lidí, nemálo z nich ale nemoci podlehne. Velice důležité je brzké navštívení lékaře a nasazení léčby, díky tomu dokáže pacient přežít. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dietr ( 30. srpna 2020 02:05 )

Dlouho jsme hledali kliniku, která by splňovala naše požadavky, a spokojení jsme teprve...dojemný příběh až po tuto větu

Wells ( 29. srpna 2020 23:40 )

Kordulka, Džamulka, Valinka no hrůza. Rodiče musejí být pořádně uketý.

Wells ( 29. srpna 2020 23:18 )

Pořád se na někoho vybírá a pak se zjistí že si to rodiče strčili do kapsy.

kralovna-vsech-mori ( 29. srpna 2020 14:42 )

Kdyby její matka nebyla nezodpovědná fíča tak by si nechala ujít předvánoční trhy a holka mohla mít i prsty. Když si něco vyberu tak na to musím mít a ne že si vyberu nějakou kliniku za velký prachy.

kralovna-vsech-mori ( 29. srpna 2020 14:37 )

Není holka nakonec taky sirotek? To už tady bylo, ne?

Zobrazit celou diskusi