Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Náhlá smrt ředitele ostravské zoo lidi šokovala: O zákeřné nemoci se dozvěděl před měsícem

Autor: ran - 
27. srpna 2020
05:01

Po nečekaném úmrtí oblíbeného ředitele ostravské Zoologické zahrady a botanického parku Petra Čolase zaplavila internet vlna kondolencí od veřejnosti. Lidé vyjadřují s velkým smutkem svoji úctu k populárnímu odborníkovi, který velkou část života zasvětil právě ostravské zoo. Čolas podle informací Blesk.cz podlehl rakovině slinivky.       

Dlouholetý ředitel ostravské zoologické zahrady Petr Čolas zemřel, bylo mu pouhých 55 let. Zprávu mezi prvními přinesl na svém twitterovém účtu primátor Ostravy Tomáš Macura. Čolas byl práci pro zoo oddán, působil tam už od roku 1990 a postupně se vypracoval až na ředitele.

Ostravskou zoo za léta, kdy ji vedl, významně pozvedl a udělal z ní pro lidi oblíbený cíl výletů. Celý život se věnoval ochraně přírody a životního prostředí a spolupracoval na projektu Ukradená divočina. „Každý z nás je na světě jen na krátké návštěvě. Měl by proto v čase, který je mu dán a o kterém nevíme, jak dlouho bude trvat, nehromadit jen pomíjivé zemské statky,“ uvedl pro projekt.

Lidé se loučí

„Pane řediteli, vaše návštěva byla zatraceně krátká a bylo nám ctí vás na ní poznat... Jestli tam nahoře ještě žádná zoo není, tak vy ji tam určitě vybudujete,“ rozloučila se s oblíbeným ředitelem reakcí na jeho citát jedna z jeho obdivovatelek na sociálních sítích. 

Lidé Petra Čolase měli rádi nejen jako odborníka na slovo vzatého, ale i jako člověka. Jeho povaha se harmonicky propojovala s výkonem jeho profese. „Byl to člověk, který neměl zapotřebí laciná mediální gesta, za kterého mluví jeho práce, který může odejít na věčnost s tím, že dělal to, čemu věří a co má širší význam,“ zanechala pod zprávou o jeho smrti jiná komentující.

Rakovina slinivky?

Lítost nad Čolasovým skonem ale na internetu vyjadřuje mnohem více lidí. Ředitele znala velká část veřejnosti, kondolence pozůstalým zanechávají lidé na internetu ve velkém. Nikdo jeho náhlý odchod v takto nízkém věku nečekal. „Byl to lidsky i profesně opravdu výjimečný člověk a všem nám bude velice chybět,“ napsala v oficiální zprávě na svém profilu zoologická zahrada v Ostravě s tím, že Petr Čolas odešel po krátké a vážné nemoci.

Podle zdroje Blesk.cz Petr Čolas zemřel na rakovinu slinivky. Nemoc mu dlouhý čas na svedení bitvy nenechala - měl se o ní dozvědět teprve před měsícem.  

XYZ3 ( 27. srpna 2020 20:18 )

Rychlé, milosrdné, nespravedlivé, smutné...

kristinn ( 27. srpna 2020 16:06 )

a to myslíš, že preto zomrel?

deratizater ( 27. srpna 2020 14:54 )

Čolas musel souhlasit s utracením dvou mladých zdravých rysů a ty snad tak velká ZOO Ostrava dotovaná městem mohla uživit.Pokud se manažeři ZOO báli že se jim tam rysové moc rozmnoží tak je mohli vykastrovat. Byla taky možnost aby je občani adoptovali a přispívali jim na žrádlo ale utratit zdravá v přírodě celkem vzácná zvířata to popudilo mnoho milovníků přírody.

kristinn ( 27. srpna 2020 13:53 )

Dobrých ľudí ubúda závratným tempom...Škoda ho...R.I.P.

Zobrazit celou diskusi