Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exšéf i šéf pražské zoo o náhle zesnulém řediteli Zoo Ostrava Čolasovi (†55): Dojemná slova, z nichž mrazí

Autor: VaB - 
28. srpna 2020
10:15

Ostravská zoologická zahrada se stále vzpamatovává z toho, že ji navždy opustil její dlouholetý ředitel Petr Čolas (†55). Své práci byl oddán, v zoo pracoval dlouhých třicet let. Zpráva o jeho smrti tvrdě zasáhla i bývalého ředitele pražské zoo Petra Fejka (55).

Práci v ostravské zoo zasvětil Petr Čolas téměř celý život. Nastoupil tam v roce 1990, pak se postupně vypracoval až na post ředitele celé zahrady, tím byl od roku 2004.

V úterý ale přišla velice smutná zpráva. „Dnes vstoupil do bran věčnosti dlouholetý ředitel Zoo Ostrava Petr Čolas. Vynikající odborník a hlavně skvělý člověk, který má hlavní zásluhu na tom, že se ostravská zahrada stala jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Čest jeho památce!“ informoval na svém twitterovém účtu primátor Ostravy Tomáš Macura (56). Podle informací Blesku podlehl Čolas rakovině slinivky, kterou mu lékaři diagnostikovali zhruba měsíc před skonem.

Čolas se celý svůj život věnoval ochraně přírody a životního prostředí. Spolupracoval také na projektu Ukradená divočina. „Každý z nás je na světě jen na krátké návštěvě. Měl by proto v čase, který je mu dán a o kterém nevíme, jak dlouho bude trvat, nehromadit jen pomíjivé zemské statky,“ uvedl pro projekt. „Návštěva“ Petra Čolase byla bohužel až příliš krátká...

Zpráva zasáhla všechny zaměstnance zoo i lidi, se kterými přišel Petr Čolas za svého života do kontaktu. Na sociálních sítích se začala objevovat spousta kondolencí, mnozí na zesnulého vzpomínají jako na skvělého muže, který pro ně byl inspirací. „Byl to člověk, který neměl zapotřebí laciná mediální gesta, za kterého mluví jeho práce, který může odejít na věčnost s tím, že dělal to, čemu věří a co má širší význam,“ zanechala pod zprávou o jeho smrti jedna z komentujících.

Nejpoctivější člověk

Zpráva o smrti ředitele Čolase zasáhla i bývalého ředitele pražské zoo Petra Fejka. „Pořád tomu nemůžu uvěřit. Včera zemřel můj dlouholetý, o rok mladší kolega z Ostravy. Jeden z nejpoctivějších lidí, které jsem v českých zoo potkal. Smekám...,“ napsal na svém facebookovém profilu.

K tragédii se vyjádřil i současný ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „Zemřel Petr... Člověk na svém místě a velký srdcař, který dokázal víc než kdokoli z nás. Čest jeho památce!“ sdělil.

Zobrazit celou diskusi