Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zuzka dostala v těhotenství mrtvici: Porodila během operace mozku, teď je ale ochrnutá

Autor: dce - 
29. ledna 2020
05:02

Nejkrásnější období života mladé rodiny ze severních Čech jako by pronásledoval temný mrak. Místo vytouženého miminka Lukášovu manželku Zuzku čekala zdrcující diagnóza a několikahodinová operace. V těhotenství pak dostala mrtvici. Ona i miminko přežily, Zuzka ale skončila ochrnutá.

Lukáš (29) se Zuzkou (28) měli rok od svatby, když se rozhodli pořídit si miminko. Jenže přes veškeré snažení se jim to nedařilo. Lékaři po mnoha vyšetřeních Zuzce sdělili nepříjemnou diagnózu. Kvůli cystám musela na operaci. Až na sále ale gynekolog zjistil, že problém je mnohem větší.

Zuzka trpěla rozsáhlou endometriózou – jde o onemocnění, kdy se buňky sliznice dělohy dostanou do jiných orgánů v dutině břišní. Podobně jako děloha ovšem pravidelně krvácí, což způsobuje rozsáhlé záněty a často i neplodnost. V Zuzčině případě byla jedinou možností velmi náročná operace, která jí měla umožnit mít jednou vlastní dítě.

„Objednali jsme se tedy do porodnice u Apolináře, kde se Zuzka podrobila šestihodinové operaci. Zuzce byly odstraněny veškeré cysty, ale také přišla díky srůstům o 20 cm tlustého střeva. Po operaci nám bylo řečeno, že těhotenství je možné, ale jen pomocí umělého oplodnění,“ vysvětluje její manžel Lukáš s tím, že po rekonvalescenci se nejprve pokoušeli počít přirozenou cestou. A podařilo se!

„Zuzka si těhotenství strašně moc užívala. Bylo na ní vidět, jak je strašně moc šťastná a pyšná na to, že bude maminkou. Byla to ta správná maminka, která nakupovala věci a zařizovala pokojíček, aby měla vše připravené, až dítě přijde domů,“ vypráví Lukáš.

Jenže v sedmém měsíci těhotenství přišla další rána. Zuzka utrpěla cévní mozkovou příhodu, kvůli které musela bojovat o vlastní život. Prognóza lékařů ale nebyla pozitivní, Zuzčin stav se navíc natolik zhoršil, že musela být vrtulníkem transportována do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Třetí den se ale Zuzky stav náhle zhoršil a musela okamžitě na sál. Zuzce se začal zvětšovat otok na mozku a musela jí být odstraněna lebeční kost na levé straně ve tvaru měsíce. Při tomto úkonu, ale začal ztrácet náš syn Matyáš odezvy. V tuto chvíli rozhodovali opravdu vteřiny, Zuzce operovali hlavu a v tu samou chvíli prováděli císařský řez,“ popisuje Lukáš dramatické momenty.

Zuzka i jejich syn Matyáš přežili – dítě je zdravé a nejsou u něj žádné komplikace. Totéž se bohužel nedá říct o Zuzce – mrtvice na ní nechala velké následky. Ochrnula na pravou polovinu těla a nemůže mluvit.

„I přes špatné prognózy doktorů Zuzka ukazuje, jaká je bojovnice a začíná pomalu rozhýbávat nohu a začíná mluvit, pamatuje si všechno a poznává své nejbližší,“ říká Zuzčin manžel. Velkou nadějí jsou pro ni rehabilitace na Slovensku i logopedická cvičení s odborníkem. Obojí je ale pro mladou rodinu s jedním příjmem finančně příliš náročné. Lukáš proto kamarády i veřejnost prosí o finanční dary – pomoci jim můžete na transparentním účtu: 2201747492/2010.