Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vojtěch nařídí části lékařů povinné očkování proti chřipce. I kvůli koronaviru

Autor: Jakub Veinlich - 
30. června 2020
16:35

Část lékařů by měla letos před chřipkovou sezonou projít očkováním. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se chystá vydat příkaz pro ředitele nemocnic, které spadají přímo pod jeho úřad. Opakovat se tak může situace z loňského roku, kdy někteří lékaři procházeli očkováním proti spalničkám. Letošní vlna očkování má souvislost s koronavirem.

První koronavirová vlna ještě pořádně ani neodezněla a už se mluví o tom, kdy a v jaké síle udeří druhá. Část odborníků se obává, že může přijít na podzim ruku v ruce s chřipkou. Lidé by tak mohli mít větší obavy, zda nejsou nakažení koronavirem, nebo zda jde o klasické chřipkové respirační onemocnění. V ordinacích tak hrozí nápory pacientů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) proto chystá mimořádné opatření podobné tomu z loňska, kdy část lékařů musela dostat vakcínu proti spalničkám, které se šířily. „Vydám příkaz ředitelům nemocnic, aby pracovníci citlivých oddělení byli očkovaní,“ řekl ministr Adam Vojtěch na pondělní debatě v Lékařském domě, kterou přenášel web Blesk Zpráv.

„Chtěl bych postupovat obdobným způsobem, jako když jsme tu měli svého času epidemii spalniček, kdy jsem vydal příkaz, aby se očkovali zdravotníci v těch rizikových provozech, kde je kontakt s pacientem,“ upřesnil.

Video  Vojtěch, Šmucler, Roháčová i Zima v debatě o koronaviru: Co nás čeká na podzim?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Doporučení i pro krajské nemocnice

Nařízení o očkování by tak platilo například pro lékaře v Nemocnici Na Bulovce nebo fakultní nemocnice. Očkováním by si měli projít lékaři na urgentních příjmech, na interních odděleních a dalších. Doporučení má jít i směrem k lékařům v krajských nemocnicích nebo záchranářům. „U těch nemocnic, které nepodléhají ministerstvu přímo, to bude spíš apel na hejtmany, protože nemocnice zřizují kraje, které jsou také pod kraji,“ dodal pro Blesk Zprávy Vojtěch.

Zájem o očkování dle Vojtěcha stoupá, v loňské sezoně se ale pálilo 45 tisíc vakcín kvůli malému zájmu. Letos by mělo být dodáno od dvou firem podle ministra zhruba 820 tisíc vakcín.

„Kdo by měl být naočkován, jsou určitě lidé, kteří zajišťují chod státu. Tedy i zdravotníci. Při očkování nehrozí žádné komplikace. Chráníme sebe, chráníme své rodiny a chráníme i pacienty,“ je přesvědčená primářka kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová. Během koronavirových týdnů se přitom Na Bulovce starali podle Roháčové o zhruba 200 pacientů s diagnostikovanou nákazou covid-19.

Video  Hana Roháčová hovoří o tom, co se děje s pacientem, u kterého se prokáže nákaza koronavirem.  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

I přesto, že se především na podzim počítá s nárůstem počtu nemocných, stát žádné plošné testování na covid-19 nechystá. Týkat by se mělo jen ohrožených skupin. „Primárně by měli být testovaní ti, kteří mají nějakou další přidruženou chorobu, nebo senioři,“ uvedl Vojtěch. Přednostně by se tak k testům dostali podle ministra ti, kteří mají rýmu či chřipku, a ještě k tomu například cukrovku nebo kupříkladu onemocnění srdce.

Fobie ve společnosti

Podzimní kašel a rýma nemá podle primářky Hany Roháčové vyvolávat paniku. A také žádná plošná opatření. Plánovaný postup ministerstva proto schvaluje. „Nemůžeme se dostat do situace, kdy vytvoříme společenskou fobii. Uvědomme si, že všichni dostanou respiraci velmi brzy. Když se situace bude měnit, tak se na to zareaguje, ale s každým respiračním onemocněním nemůžeme dělat taková opatření,“ varovala lékařka.

„V 90 % je to normální respirační onemocnění, jako je chřipka,“ přidal se rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Podle něj by lidé s covidem-19 měli především zůstávat doma a dodržovat hygienická opatření. On sám by podle svých slov napnul hlavně síly na výzkum, který by definoval, jak velká hladina protilátek je v těle potřeba, aby dostatečně chránila před další nákazou koronavirem, a jak dlouho protilátky v těle vydrží.

Video  Vojtěch: Virus nezmizel. Vadí mu oslavy a večírky a promluvil o rouškách nejen v Praze. V metru zůstanou, co obchody?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Kladu si otázku, jaká hladina protilátek nás bude chránit a jaká ne. U jednoho viru je tu věnovaná pozornost s extrémními náklady a na druhé straně už víme, jak se ten vir chová, tak nevím, jestli nesměřovat to úsilí k tomu, jak se chovat, až tu bude vlna nachlazení a respiračních onemocnění, u kterých bude samozřejmě i koronavir,“ dodal Zima.

Nadějné vakcíny proti koronaviru

Ve světě se vyvíjí podle imunoložky a předsedkyně Učené společnosti ČR Blanky Říhové na 140 vakcín proti koronaviru covid-19. Některé se už dokonce i testují. Jsou ale v různé fázi studií. Sama by očkování vakcínou i využila.

„Jako imunolog bych řekla, že pokud bude k dispozici nějaká bezpečná vakcína, tak ohrožení lidé i důchodci by měli být naočkováni touto vakcínou,“ nechala se slyšet Říhová. U Jíloviště u Prahy se podle ní bude vyrábět americká vakcína. Říhová ale zároveň varovala, že nová protilátka vzniká velmi rychle, a tak mohou časem nastat komplikace. „Může se stát, že se ale během času objeví nějaké příznaky, které tam nemají být,“ neskrývá obavy Říhová.

Každoročně v souvislosti s chřipkou zemře v České republice  podle Státního zdravotního ústavu v průměru asi 1500 pacientů. V souvislosti s koronavirem zemřelo do úterý podle aktuálních údajů 349 pacientů.

Video  Roman Šmucler o covidu-19  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa