Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na koronavirus zemřel i muž (†34). Infektolog radí mladým: Nedělejte hrdiny

Autor: Sabina Dračková - 
21. března 2020
05:00

Že na koronavirus umírají pouze senioři a nemocní lidé? Není to tak úplně pravda. V Kalifornii ve čtvrtek zemřel teprve 34letý muž. Na špatnou domněnku upozornil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V brněnské nemocnici bojuje o život muž (59). Podle infektologa Petera Mikoláška může mít na průběh nemoci způsobené koronavirem vliv i přepracování či nevyspání, a to i u mladých lidí, kteří nejsou jinak vážně nemocní.

Pouhých 34 let bylo muži, který se stal jednou více než 10 tisíc obětí nového koronaviru. Podstatná většina z nich jsou lidé důchodového věku, rozhodně ale ne všichni. Odborníci tedy varují, aby se mladší lidé tímto neobhajovali při svém neopatrném počínání.

Kaliforňan Jeffrey Ghazarian zemřel ve čtvrtek ráno v nemocnici Pasadena, informoval o tom server TMZ. Předtím muž bojoval o život pět dnů napojený na plicní ventilátor. Jeho tělo ale i přes nízký věk boj s nemocí prohrálo.

„Hodně trpěl a statečně bojoval. Jsme vděční za každý den s naším Jeffem, bude nám moc chybět. Jsme vděční za všechny zábavné a šťastné vzpomínky na časy, které jsme spolu prožili,“ řekla jeho sestra.

Případ z Kalifornie by měl být varováním pro všechny, kteří berou koronavirus na lehkou váhu a nerespektují nařízení nechodit do společnosti. Jeffrey na začátku března odletěl z Los Angeles v Kalifornii do Orlanda na Floridě na pracovní konferenci a zůstal tam ještě o pár dnů déle. Navštívil s přáteli i zábavní park Disneyland, kde se zřejmě nakazil.

Jako dítě měl astma, prodělal i rakovinu

Pět dnů nato už začal mladý muž kašlat, a dokonce i vykašlával krev. Pak se přidaly vysoké horečky. Rentgen hrudníku u Jeffreyho ukázal zápal plic, testy ukázaly, že je nakažený covidem-19. Muž byl nejprve v domácí karanténě. Měl brát antibiotika a přijímat dostatek tekutin. Poté začal jeho měřič kyslíku hlásit problémy.

Okamžitě ho odvezli na JIP, ukázalo se, že zmíněný zápal se mu rozšířil až na 70 procent plic. Lékaři mu nasadili sedativa a volné dýchací cesty mu zajistili rourkou z úst, pomoci dýchat mu musel plicní ventilátor. Podle rodiny měl Jeffrey dostat antivirotika, ta se k němu ale nedostala včas.

Ještě dva týdny před tím vším byl Jeffrey zcela zdravý. V dětství měl však astma a časté záněty průdušek. Před čtyřmi lety také podstoupil operaci rakoviny varlat.

Ministr Vojtěch k mladým: Berte to vážně

Před podobně hrozivým scénářem varují odborníci z celého světa. I v Česku si koronavirus nevybírá jen mezi seniory. „Máme několik pacientů, kteří jsou ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, jsou připojeni na umělou plicní ventilaci,“ shrnul na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně nově leží také pacient, kterému je 59 let.

Právě mladší lidé mají sklony vládní nařízení nerespektovat. Například v Praze jsou k vidění desítky lidí, kteří vysedávají po skupinkách v parcích. I kvůli novému případu v brněnské nemocnici ministr upozornil, aby mladší lidé nebrali situaci na lehkou váhu.

Apely vlády i společnosti řada lidí nerespektuje. Někteří se i bez roušek shlukují v Riegrových sadech v Praze. (18. 3. 2020) Apely vlády i společnosti řada lidí nerespektuje. Někteří se i bez roušek shlukují v Riegrových sadech v Praze. (18. 3. 2020) | Michal Man

„To znamená, není to úplně, řekněme, pacient seniorního věku a v tomto kontextu bych chtěl všechny zkrátka vyzvat, aby vnímali tuto hrozbu stejně vážně jako senioři,“ apeloval Vojtěch.

Věk těžce nemocných pacientů hovoří jasně o tom, že nejde pouze o lidi v důchodovém věku. „Vidíme, že to nemusí znamenat pouze to, že ta nemoc ohrožuje ty pacienty v seniorním věku, ale mohou to být i lidé mladšího věku,“ dodal ministr.

Ohrožení jsou kuřáci i lidé po infarktu

Ministr také upozornil, že ohroženou skupinou jsou bez ohledu na věk ti, kteří už mají nějaká jiná onemocnění. „Byť jsou někteří pacienti polymorbidní, mají nějaké přidružené choroby, kardiaci, diabetici, ale i tak je to zkrátka riziko. Takže v tomto směru znovu prosím všechny, aby toto respektovali,“ nechal se slyšet šéf resortu zdravotnictví.

Ministrova slova potvrzuje i lékař Roman Houska. „Padesátiletý obézní kuřák s cukrovkou, s vysokým tlakem po infarktu je prostě významně rizikovější na takové onemocnění než padesátiletý zdravý, štíhlý, vysportovaný, dobře se o sebe starající člověk,“ nastínil.

Rizikové je podle něj třeba onemocnění podobné astmatu, které se nazývá chronická obstrukční plicní nemoc. „Je to onemocnění, které si velmi často vykouří kuřáci tím dlouhodobým nezdravým životním stylem,“ říká Houska. U těchto plic je pak po napadení virem pravděpodobnější selhání.

Infektolog: Záleží na imunitě

Infektolog Peter Mikolášek předesílá, že u 90 procent mladých pacientů může koronavirus zvládnout lépe než chřipku. Záleží prý ale i na genetických predispozicích.

Na druhou stranu ale upozorňuje: „Jsou i třicetiletí pacienti na plicním ventilátoru s těžkým průběhem nemoci, kteří byli původně zdraví. Neměli žádné potíže ve smyslu plicních onemocnění.“

Podle odborníka jsou ale i případy sedmdesátiletých, kteří smrtící nemoc zvládnou poměrně snadno. „Zvládnou to s rýmičkou, teplotkama, kašlíkem a jsou v pohodě. Jsou lidi, kteří na to ve třiceti umřou, a jsou lidi, kteří to v sedmdesáti přežijí,“ podotkl.

Podle Mikoláška záleží vždy na konkrétním pacientovi, protože u každého může mít koronavirus jiný průběh. „Někdo i s chřipkou lehne na týden a je hotový, někdo s chřipkou chodí do práce a má jen trochu obtíže,“ nabídl analogii.

„Určitě bych to nepodceňoval a nedělal bych hrdinu, že mladí jsou všichni v pohodě, protože nikdy netušíte, jak je to tělo vyčerpané,“ dodává Mikolášek s tím, že vliv kromě kouření na potřebou imunitu proti koronaviru může mít i to, zda dotyčný bral kortikoidy nebo léky na zabránění činnosti imunitního systému, které se užívají třeba po transplantacích některých orgánů.

„Jestli je po čtyřech zimních virózách, přepracovaný, nevyspaný, jezdí třeba kamionem x hodin, tak Covid u něj může proběhnout velmi vážně,“ nastínil Mikolášek s tím, že nikdo není bez rizika, ale stále platí, že mladší lidé jsou rizikoví méně.

naidka ( 21. března 2020 14:12 )

Bleskáči, co kdybyste napsali o někom, kdo se z koronaviru vyléčil? Lidi čtou dnes a denně jobovky, to by bylo, aby nějaký ten příznak koroňáka na sobě neobjevili. A jak je známo, vystresovaný organismus je méně nemocem odolný.

latecia ( 21. března 2020 10:48 )

Tak kdo je dneska uplne zdravy po 30tce? Vetsina uz ma priznaky nejake nemoci v tomto veku, nemusi o ni ale jeste vedet. To same skryte vady na srdci. Kolik lidi si ve 30ti necha udelat komplet krevni rozbor, ekg vysetreni? Vetsina v tomto veku na to jeste nemysli a nepripousti si problemy.

BoziMilda ( 21. března 2020 10:40 )

Přesně, tento člověk měl být doma zavřený i při běžné chřipkové epidemii. Astma je neléčitelné a při vážnějším stavu může být i samo o sobě příčinou smrti, rakovina se za vyléčenou považuje, pokud po deseti letech od ukončení léčby nenastane žádná další recidiva. Takže rozhodně zdravý nebyl, byl chabrus na plíce i na imunitu.

offline ( 21. března 2020 10:39 )

Pan Ghazarian nebyl Američan natož Kaliforňan, ale Arménec, který nalezl do Ameriky. Hnusný migrant.

34-Year-Old Armenian Man Dies of Coronavirus in Pasadena | Asbarez.com

brano34 ( 21. března 2020 10:07 )

Čínský mor by na olympijských hrách mohl spustit další pandemickou vlnu podobnou tsunami. Karanténa na sportovní i kulturní akce je do roku 2021 nevyhnutelná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa