Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vysílali jsme: Vojtěch chce zákaz návštěv v domovech seniorů. A změny pro praktiky

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. března 2020
21:39
Autor: ČTK - 
8. března 2020
20:13

Hygienici budou praktickým lékařům hlásit všechny lidi, kteří byli v kontaktu s nakaženými koronavirem. Praktici je pak na dálku pošlou do dvoutýdenní karantény. Nařídilo to ministerstvo zdravotnictví. Na tiskové konferenci to v neděli večer řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). V pondělí navrhne Bezpečnostní radě státu zavést zákaz návštěv v domovech pro seniory a v nemocnicích. Konferenci jsme vysílali živě na Blesk.cz

V Česku je zatím 32 pacientů, kteří se nakazili novým koronavirem. S kým byli ve styku, sledují hygienici. Pak je posílají do karantény. „Musí kontakty navštívit a rozhodnutí o karanténě jim předat, což je u rostoucího počtu případů zatěžující. Všem poskytovatelům zdravotních služeb či praktikům se nařizuje, aby rozhodli o karanténě u osob, u kterých jim místně příslušné hygienické stanice sdělí, že byly v kontaktu s pacientem,“ uvedl Vojtěch.

V pondělí chce na jednání BRS navrhnout zavedení zákazu ve všech seniorských domovech a nemocnicích. „Už to není o doporučení, ale plošném zákazu návštěv. To riziko tu bezesporu existuje. Věřím, že opatření bude schváleno,“ řekl ministr.

První centrální respirátory příští týden

První dodávku respirátorů, které centrálně pořídí stát, by měly nemocnice dostat podle Vojtěcha koncem týdne. Nejspíš by je měly obdržet ve čtvrtek a v pátek. Vláda se chystá o procesu nákupu rozhodnout v pondělí a poté se uzavřou smlouvy s výrobci, uvedl ministr. V první nemocniční zásilce by mělo být 190 000 respirátorů, 20 000 těchto pomůcek by měli dostat praktici. „Počítáme s tím, že respirátory zajistíme i pro sociální zařízení, abychom chránili personál a klienty,“ uvedl Vojtěch. Kdy by domovy pro seniory a další služby mohly ochranné pomůcky dostat, neupřesnil.

frantacizek ( 9. března 2020 15:07 )

....člověk je chráněn, nepřijde-li mutace viru, což bývá právě u chřipek,ze kterých takový stress neprobíhá vyjma podle mě (a mých přátel lékařů) nesmyslného očkování (postačí držet imunitu selen zinek Pharma nord ), u této corony právě nebyla zaznamenána, proto nerozumím celosvětovému stressu. vynikající zpráva

frantacizek ( 9. března 2020 15:03 )

no to jste dali "brzy" ten zákaz návštěv v Domovech pro seniory. Nejohroženější skupina. Hlavně, že stresujete všude jinde (sportovní akce nevyjímaje..). Krom toho ještě nepadla jedna zásadní myšlenky. Tenhle vir je pro zdravého člověka jako neštovice. Nabere-li obranné látky, je chráněn, obavy proto nejsou u zdravých na místě.
Mám pocit, že světem lomcuje strach ze všeho - uprchlíků, virů, ekonom. recese, kterou si nota bene způsobujeme sami svou hamižností. Vše postrádá zdravý rozum.. Pokud máte pocit, že hysterie a panika jsou řešením zdánlivě kritických situací, pak já a mí přátelé (sečtělí, vzdělaní lidé) ne.. Dnes se k situaci vyjadřoval i předseda šachové federace tady u nás s tím, že oni určitě žádné akce rušit nebudou, že není důvod, pokud se dodrží opatření hygieny. Zkrátka nezapomeňte žít, i když se objeví cokoliv z výše napsaného. Strach ovládá jen psychicky strádající jedince.. Krom toho to není mor, stále píši, nyní už Vám sdělují i lékaři přes média..
Relax, už na nás dýchá jaro, nejfajnovější období v roce. Dnes už bylo pěkné teplíčko

luklovah ( 9. března 2020 14:08 )

Tak to je vtip týdne.Zakázat návštěvy v LDN.C o těm ležákům může udělat koronavirus tak hrozného, jen to že je vysvobodí z pozemských sraček a bude pro ně vysvobození že zemřou.

luklovah ( 9. března 2020 14:07 )

Tak to je vtip týdne.Zakázat návštěvy v LDN.C o těm ležákům může udělat koronavirus tak hrozného, jen to že je vysvobodí z pozemských sraček a bude pro ně vysvobození že zemřou.

vaber ( 9. března 2020 08:56 )

Zákaz návštěv je dobrá zpráva pro mladé nemusí za důchodci už ani jezdit, šoupli je do domova a mají pokoj,
zachraňovat staré lidi je nesmysl ,stejně všichni zemřou dřív nebo později, tomu nikdo nezabrání a vyhozené peníze

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa