Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stovky Vietnamců pomáhají lékařům: Bleskovou rychlostí ušili již tisíce roušek

Autor: veef - 
20. března 2020
05:30

V posledních dnech látkové roušky šije celé Česko. Pozadu nezůstala ani početná vietnamská komunita, která se také rozhodla přiložit ruku k dílu. Dobrovolná vietnamská skupina stovek švadlen, kterou založil spolek vietnamských rodičů v ČR nesoucí název „Lam Cha Me CZ, nyní šije roušky pro celou Českou republiku a rozdává je především zdravotnímu personálu nebo seniorům.

Iniciativa „Đội may khẩu trang ủng hộ tại Séc của Làm Cha Mẹ CZ z.s.” (česky Dobročinný krejčovský tým spolku Lam Cha Me CZ, z.s. šijící roušky v České republice) vznikla jako okamžitá reakce naší administrátorky An Vuong na letáček s návodem a urgentní žádostí o šité roušky pro Nemocnici v Podolí. „Ve skupině máme přibližně 1000 členů a zhruba 200 lidí aktivně šije, aby pomohli vyřešit nedostatek roušek. Na sociální síti je zveřejněn i transparentní účet a ze získaných peněz se nakupuje materiál,“ řekla Blesku Ami Luong, která zastupuje spolek Lam Cha Me CZ.

Ovšem proces shánění materiálu rozhodně není nijak jednoduchý. „Nové látky primárně objednáváme z online obchodů. Dále sledujeme facebookové profily galanterií, radnic a přeposílané zprávy od členů, abychom věděly, kde nabízejí látky zdarma na šití roušek. Šicí stroje, nitě a jehly nám také bezplatně dodalo několik velkoobchodů z tržnice Sapa. Finanční prostředky na nákup nových látek na šití roušek do nemocnic jsme čerpaly z naší veřejné sbírky,“ vysvětlila Ami Luong.

Nedostatek lidí

I když celá skupina čítá okolo 1000 lidí, rukou je pořád nedostatek. „Nejvíce nám schází lidi, kteří by pomohli s administrativou a logistikou. Nejvíce práce máme s distribucí látek mimopražským švadlenkám. Aktuálně jsme objednali 1000 metrů látky a tu je potřeba rozstříhat po pěti nebo deseti metrech a dále zabalit a odeslat přes dopravce. Kromě toho je potřeba celý proces evidovat: doplňovat seznam adres, kam odeslat šicí materiály, hlídat objednávky látek z e-shopů, sledovat příjmy a výdaje z veřejné sbírky a v neposlední řadě zajišťovat logistiku hotových roušek.“

Podle Amy se do skupiny může přidat každý, kdo má chuť pomáhat. „Každá pomoc se počítá, ale jelikož je kritický nedostatek roušek, tak jsme látky přednostně poslaly zkušeným švadlenkám a krejčím, kteří už doma mají šicí stroje, aby mohli ušít co nejvíce roušek v co nejkratší době. Plánujeme také, že až bude dostatečný počet roušek pro zdravotnický personál, budeme roušky distribuovat i mezi občany,“ uzavírá Amy Luong.

Osho ( 20. března 2020 23:25 )

To jsou šikulky, jen tak dale, děkuji.
Jinak kde najdu to číslo na které se dají poslat peníze?

argido ( 20. března 2020 14:56 )

Vietnamci nikdy nedělají nic jenom pro dobro druhých a už vůbec pro Evropany. V pravý čas nám připomenou, jak se činili....

baronessa ( 20. března 2020 09:55 )

To jsme celí my. Místo, abychom pochálili bleskovou reakci na absolutní nedostatek roušek, tak budeme Vietnamce hanět. Co jste pro lidi udělali vy?

nikolaev ( 20. března 2020 09:25 )

jonn a který je tvuj táta!!

nikolaev ( 20. března 2020 09:24 )

a co naše firmi ty nebudou makat radši čekají na Maláčovou až jim nasype!! jak je to možné!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa