Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Prázdné batohy, oloupané ovoce a zákaz míčů: Jak bude vypadat návrat do škol ve Španělsku

Autor: mj - 
2. června 2020
14:20

Španělští školáci se po prázdninách vrátí do škol, ale čeká je mnoho nových příkazů, zákazů a opatření, které budou muset v blízké budoucnosti dodržovat. Roušky budou povinné, pokud není možné zachovat minimálně dvoumetrové rozestupy, a nebudou si moct hrát s míčem, jak uvádí El País.

Nástup do škol se v Španělsku se na rozdíl od Česka zatím nekoná, ale úřady už oznámily, jak to bude vypadat, až se děti do škol vrátí v září. Školní rok v této iberské zemi začíná 7. září a už od prvního dne si budou muset žáci zvykat na celou řadu nových rituálů. Každé ráno si změří teplotu, a pokud nebude zvýšená, budou moct vyrazit na cestu do školy.

I obyčejná cesta ale nebude taková, jaká byla dosud. Během cesty do školy děti nebudou moct poslouchat hudbu přes sluchátka ani nosit jiné věci, kterými by mohly do školy přinést virus. Do škol budou vstupovat ve vyhrazených časových blocích, aby se netvořily velké skupiny. I ti nejmenší budou muset do školy vstoupit sami, jejich rodiče musí zůstat venku. Taková bude, alespoň dle španělského El País, nová realita.

Nejvýš 15 dětí ve třídě

Změny se netýkají jenom technických záležitostí, změní se také systém výuky. Ministerstvo školství už oznámilo, že učitel by měl vést skupiny o nejvýše 15 žácích, díky čemuž bude moct každému studentovi věnovat více času.

V Česku je situace podobná, ale žáci prvního stupně se do škol vrátili už od 25. května. Také však musí dodržovat mnoho bezpečnostních opatření a učí se v menších skupinkách. Deváťáci a maturanti mohli do škol dokonce ještě dřív, aby měli šanci konzultovat učivo před maturitami a přijímačkami. Proto byly pro ně školy otevřeny už od 11. května.

Jelikož španělským dětem do návratu do škol zbývá ještě poměrně dost času, je těžké říct, jak přesně bude probíhat vyučovací den. Ve Španělsku jsou základní a střední školy spravovány autonomními společenstvími, a ty mají čas do července, aby zveřejnila bezpečnostní pokyny pro začátek školního roku.

Momentálně je dostupný dokument, který vypracovalo ministerstvo školství pro své exklávy Ceutu a Melillu, které administrativně spadají přímo pod něj. Na základě tohoto opatření a dalších dokumentů, jako například směrnice francouzského ministerstva školství, Unicefu a jiných, připravil El País návod, jak by mohl návrat do školních lavic vypadat.

Španělské děti mají většinou tolik knih a sešitů, že si je vozí do školy v typických taškách na kolečkách. Tomu by teď měl být konec: Francouzské ministerstvo ve svém protokolu doporučuje, aby všechny školní materiály zůstávaly ve škole, včetně oblečení na tělocvik nebo jiných pomůcek.

Dovnitř už bez maminky

Děti budou muset vstupovat do budov školy postupně, aby se netvořily dlouhé řady nebo velké skupiny. Rodiče dovnitř nebudou mít přístup, jedině v případě, že by si to vyžádal učitel. První dny budou zkušební, aby si všichni mohli natrénovat vstup do budov, a na zemi budou naváděcí pásky, šipky a nálepky. Hned po vstupu si děti musí umýt ruce, případně použít antibakteriální gel, nádobky budou rozmístněny na chodbách a ve třídách. Na toaletách se nebudou používat sušičky rukou, ale pouze jednorázové papírové utěrky.

Ministerstvo zatím trvá na tom, že se budou muset dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy, takže počet žáků ve třídě bude maximálně 15. Některá autonomní společenství už oznámila, že žáci prvního stupně budou určitě chodit do školy každý den a ne pouze na směny, jak se to plánuje u vyšších ročníků. Kvůli zmenšeným třídám bude nutné získat další vyučovací prostory na to by mohly posloužit prostory měst a obcí.

Žáci by měli sedět samostatně a lavice by měly být od sebe alespoň dva metry. Děti si nebudou moct půjčovat propisky ani si podávat křídu nebo fixy.

Roušek se děti zatím nezbaví

Zatím není úplně jasné, jak to bude s nošením roušek během vyučování. Některá autonomní společenství trvají na jejich nošení od rána až do opuštění školy, jiné chtějí povolit odložení roušky při dodržení rozestupů. Ministerstvo by preferovalo druhou možnost.

Práce ve skupinkách bude kvůli pandemii téměř nemožná, lavice se nemůžou spájet a žáci musejí dodržovat rozestupy. To bude bránit učitelům ve využívání modernějších a inovativních metod výuky, pravděpodobně budou muset jenom přednášet látku před třídou za katedrou. Jedinou výhodou zůstává, že při nižším počtu studentů se učitel může věnovat jejich individuálním potřebám.

Pro snížení risku nákazy je důležité i časté větrání, takže okna ve třídách by měla být otevřená co nejvíce. Kliky u oken a dveří se budou dezinfikovat často. Tělocvičny by se také měly proměnit v učebny, protože místa bude určitě nedostatek. To stejné platí pro pedagogy, takže se plánuje nábor velkého počtu nových učitelů, kteří budou muset i dohlížet na dodržování nových pravidel.

Malé skupinky a rozestupy i venku

V dokumentu ministerstva se také doporučuje, aby se co nejvíce aktivit konalo na čerstvém vzduchu. Během přestávek budou žáci také venku na dvorku, ale budou se muset zdržovat jenom ve skupinách, ve kterých fungují i během vyučování. Na rozestupy budou opět dohlížet učitelé a po přestávce by měli studenty navést dovnitř po skupinkách.

Například v Dánsku jsou žáci rozděleni do skupin po šesti, tyto skupiny se nesmějí vzájemně míchat. Kdyby se v některé skupině objevila nákaza, bude lehčí vybrané jedince izolovat. Zároveň je ale v takových skupinách možná i dostatečná socializace. Děti si budou moct během přestávek hrát, ale ne tak, jako doteď. Ve Francii jsou zakázány hry s míčem a s jakýmkoli fyzickým kontaktem, nesmí se ani půjčovat hračky či jiné osobní předměty. Naopak v Dánsku si děti mohou společně hrát, ale pouze v rámci své skupiny a jenom za předpokladu, že společné hračky jsou dezinfikovány.

Jídelny čekají velké změny

Typické výjevy ze školních stravovacích zařízení už budou taky asi minulostí. Jídelny představují zvýšené riziko, takže i stravování dětí nabere novou dynamiku. Ministerstvo zavádí pro své exklávy Ceutu a Melillu stejná preventivní opatření jako pro běžné restaurace.

Zásobování školních jídelen se taky bude muset přizpůsobit, jak říká María José Sanz Gallego, ředitelka společnosti Biomicral, která se věnuje potravinové kontrole a která pracuje na novém protokolu pro školy. Dodávky jídla a zásob se budou muset uskutečnit na daném místě mimo kuchyň, následně je personál přinese do kuchyně a dezinfikuje speciálním přípravkem na potraviny, aby se šance nákazy snížila na minimum.

Nejmenší žáci, až do 3. třídy, by měli jíst ve třídách, starší v jídelně po skupinkách a při dodržování rozestupů. Kuchaři budou muset povinně používat rukavice a jejich pracovní oblečení bude muset pořád zůstat v prostorech školy. „Chráníme tak naše pracovníky,“ říká pro El País María José Sanz Gallego. Oblečení se bude čistit a prát přímo v budově, aby se předešlo další možné nákaze.

Jídlo bude muset být naservírováno už před vstupem dětí do jídelny, aby se předešlo kontaktu personálu a studentů. Povrch ovoce by také mohl být jedním ze zdrojů nákazy, takže se doporučuje ovoce podávat už oloupané a nakrájené. Školy, které svým studentům nabízely možnost ohřát si jídlo v mikrovlnce, budou muset tuto možnost na čas zrušit, jelikož klika je častým místem přenosu.

V souvislosti s covidem-19 zemřelo podle pondělního oznámení ministerstva zdravotnictví ve Španělsku 27 127 lidí, což je podle srovnání americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) šestý nejvyšší počet ve světě. V počtu nakažených je podle JHU Španělsko ve světě páté.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa