Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pedagogická krize kvůli koronaviru: Učitelka odmítá učit děti z domova

Autor: ran - 
6. dubna 2020
05:20

Jistá kantorka matematiky ze slovenské obce Radošina si vyložila nouzový stav vcelku kreativně. A to tak, že jeho zavedením prý vznikla překážka na straně zaměstnavatele. Matikářka tvrdí, že podle zákona v takovém případě učitelé povinnost vést výuku a zadávat domácí úkoly nemají. Žák se prý může učit z učebnice sám. Slovenské ministerstvo školství ale s jejím výkladem nesouhlasí. Zprávu přinesl slovenský server Nový čas.

Spor se rozpoutal mezi matkou žáka šesté třídy Matěje a jeho učitelkou na matematiku. Ta od té doby, co jsou školy zavřené, nevyvíjí žádnou výukovou aktivitu. „Nemusím, když nechci,“ těmito slovy paní učitelky se dá shrnout, jak se postavila ke vzdělávání dětí za nouzového stavu. V Alexandře, matce šesťáka, se proto vaří krev a obrátila se až na ministerstvo školství, aby zjednalo pořádek.

Učitelka si ale také nebere servítky. „Já nemusím v této době vůbec vyučovat, pokud nechci. Prostudujte si zákony o překážce na straně zaměstnavatele a dozvíte se, že já nic nemusím dělat,“ napsala Alexandře na facebookové skupině. Překážka zrovna v tom, že by kantorka neuměla nebo nechtěla používat moderních komunikačních nástrojů, tedy evidentně nevězí.   

Stanovisko ministerstva školství v této věci zní celkem jednoznačně. „Nouzový stav není období prázdnin. Jde o zvláštní režim, během něhož je úkolem ředitelů, aby podle podmínek a možností zajistili samostudium žáků prostřednictvím elektronické komunikace s pedagogickými zaměstnanci školy,“ vyjádřila se k záležitosti mluvčí ministerstva Andrea Pivarčiová.

A co na to ředitel školy Anton Fekula, tedy nadřízený paní učitelky? Ten se zdráhá do sporu zasáhnout a vůči kantorce podnikat jakékoli kroky. Považuje celou kauzu čistě za rozepři mezi oběma ženami. „Učitelé mají dvě možnosti. Buď budou učit z domova, nebo jim v tom bude bránit překážka v tom smyslu, že je problém na straně zaměstnavatele. V naší škole učitelé pracují, jak mají,“ vyjádřil se ředitel.  

dajanca ( 6. dubna 2020 14:17 )

To jste pozdě zjistil, že je třeba se s dětmi učit a dohlížet na ně. Můžete též jít učit do školy a ukázat jim, jak se to dělá.

Maximilian ( 6. dubna 2020 13:00 )

Nasi učitele také neučí,píší jen nesmyslné blbosti a odkazy na www,jejich učení je mizerné i v dobách "normálních",kdyby nás i děti přestali zasypávat nesmyslnými texty,tak bychom si oddychli

Jarabak ( 6. dubna 2020 12:35 )

Když s tím ředitel nehodlá nic dělat, tak je třeba zapojit hiearchii a vyhodit ředitele. Místo něj dosadit nějakého, kterej tu kr*vu konečně vyhodí. Ať se maminka dotazuje u zřizovatele (pravděpodobně obec, kraj), jestli zastupitelé souhlasí s tím, aby se děti neučily. Pokud ne, ať konají a vykopnou ředitele. Ředitelé se vyhazují pro mnohem malichernější důvody, viz na P7 spor čižinský vs nelevicová ředitelka.

Greinfild ( 6. dubna 2020 11:23 )

Greinfild ( 6. dubna 2020 11:22 )

Tak ať ta pi..ča táhne makat do kamenolomu...čubka zasr.aná nax jí rozbít držku ku.r..wě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa