Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemocí covid-19 to nekončí? Vědci objevili šest nových druhů viru u netopýrů v Barmě

Autor: ran - 
16. dubna 2020
17:06

Badately objevené nové druhy koronaviru náležejí do stejné skupiny (tedy SARS-CoV2), k níž patří i typ, jenž nyní po celém světě masově způsobuje úmrtí na onemocnění covid-19.  

Výzkumný tým ze Smithsonovského institutu ve Washingtonu zkoumal v Barmě (Myanmaru) mezi lety 2016 a 2018 jedenáct různých druhů netopýrů. U tří z nich vědci objevili celkem šest nových typů koronaviru. Dostaly jména PREDICT-CoV-47, -82, -90, -92, -93 a -96.  

Vzorky výzkumníci získávali v jihovýchodní Asii ze slin a výkalů zvířat čeledi netopýrovitých. Celkem v průběhu času otestovali přes 750 vzorků. Druhy, u nichž byla přítomnost nových koronavirů zjištěna, jsou pavrápenec prostřední, Scotophilus heathii a Chaerephon plicata, uvedl Daily Mail.

Vědci informovali, že bude třeba provést další studie, aby bylo možné určit, zda mají nové koronaviry potenciál k mezidruhovému šíření, a lépe tak odhadnout případné nebezpečí pro lidské zdraví. „Chceme lépe porozumět virové rozmanitosti u netopýrů, a poskytnout tak světu podklady pro lepší prevenci, zachycení, případně potírání potenciálně vzniklé infekce mezi lidmi. Je to důležité zejména ve světle právě probíhající pandemie covid-19,“ zaznělo od vědců.

Podle vedoucí výzkumného programu a spoluautorky studie Suzan Murrayové většina koronavirů nemusí pro lidské zdraví představovat žádné nebezpečí. Je však třeba vzdělávat lidi v daných regionech.

„Když infekci zachytíme dříve na divokých zvířatech, tedy přímo u zdroje, máme velké možnosti, jak studovat míru rizika. Je třeba velmi ostražitě sledovat možná nebezpečí a pokračovat ve výzkumu. K tomu, aby se efektivně zabránilo vzniku infekce u člověka, je ale také velmi důležitá osvěta a vzdělávání.“

Zmínka o osvětě má své opodstatnění. Asijské země jsou známé tím, že jejich obyvatelé s oblibou pojídají zvířata odchycená v divoké přírodě. Nechvalně proslulou se stala obrovská tržnice v původním epicentru současné nákazy koronaviru ve městě Wu-chan, kde se prodávaly tisíce divokých zvířat lidem ke konzumaci. 

  

Více o přenosu nemocí ze zvířat na člověka čtěte ZDE >>>                

offline ( 16. dubna 2020 18:14 )

A škoda by tím nevznikla!

offline ( 16. dubna 2020 18:13 )

Vymlátit lidi.

Brod12 ( 16. dubna 2020 17:29 )

Všechny netopýry zničit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa