Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Koronavirus unikl z čínské laboratoře? Zpráva vyvolala bouři, čílila se i diplomatka z Číny

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. dubna 2020
05:00

Řada světových kapacit považuje původ koronaviru způsobující nemoc covid-19 za „nejistý“. Podle všech oficiálních údajů se virus rozšířil z tržnice s mořskými plody v čínském městě Wu-chan, už od počátku pandemie ale kolují další teorie, a to že smrtící koronavirus unikl z wuchanské laboratoře, podle zdroje z vlády této hypotéze věří i několik britských politiků, uvedl deník Daily Mail. Nicméně analýzy vědců z Číny, Austrálie nebo Spojených států zatím nepotvrzují, že by nový koronavirus vznikl v nějaké laboratoři.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se nákaza, které podlehlo už 100 tisíc lidí, začala šířit z wuchanské tržnice, kde se první pacient nakazil od živého zvířete. S touto verzí pracují všechny světové vlády, nicméně v Británii není přehlížena ani teorie o tom, že virus mohl uniknout z tamní laboratoře.

Alternativní teorie

Jeden ze členů krizového štábu premiéra Borise Johnsona sdělil reportérům Daily Mailu, že stále platí, že původ nákazy je zoonotický – tedy, že se přenesl ze zvířete na člověka, nevylučují ale ani hypotézu, že originálně pochází z wuchanské laboratoře.

„Jedná se o podložená alternativní vysvětlení původu nákazy. Nemůže to být náhoda, že se koronavirus SARS-CoV-2 objevil ve městě, kde je laboratoř, která zkoumá koronaviry. Tento fakt nelze přehlížet,“ sdělil tisku politik, který si přál zůstat v anonymitě.

Dvě laboratoře s nebezpečnými viry 

Ve Wu-chanu se nachází nejmodernější laboratoř na pevninské Číně – Institut virologie, jeho stavba a zařizování vyšlo na 919 milionů korun. Institut považovaný za jedno z nejbezpečnějších zařízení na světě se nachází jen 16 kilometrů od tržnice, kde se koronavirus poprvé objevil. Čínský deník Žen-min ž'-pao už v roce 2018 informoval o tom, že tamní odborníci pracují se smrtícími patogeny jako ebola.

Přestože v institutu platí přísná bezpečnostní opatření, několik wuchanských deníků na počátku pandemie přineslo zprávu o tom, že koronavirus vyneslo z laboratoře několik virologů, které postříkala infikovaná krev. Zpráva v rámci cenzury ale rychle zmizela. Byli to právě wuchanští experti, kteří přišli s tím, že koronavirový genom, který vidíme u nakažených, se na 96 procent shoduje s virem, který přenášejí netopýři.

Institut virologie není jedinou laboratoří ve Wu-chanu, jen necelých 5 kilometrů od tržnice stojí Centrum pro kontrolu nemocí. Zde podle všeho probíhalo testování na zvířatech, experti zde například analyzovali přenos koronavirů na netopýry.

Vědec z USA: Teorii nelze vyloučit

Americký expert na mikrobiologii a biologickou bezpečnost Richard Ebright se nechal slyšet, že i když v současné době nečínští vědci nemají důkazy, které by ukazovaly na to, že nový koronavirus pochází z wuchanských laboratoří, nelze vyloučit to, že v nich vznikl. Podle Ebrighta se klidně někdo z pracovníků během prováděných testů mohl infikovat a virus vynést z laboratoře a rozšířit mezi tamní populaci.

Na technické univerzitě v Kantonu dokonce vznikla o původu koronaviru celá studie, která jako jedno z možných a „pravděpodobných“ vysvětlení nabízí právě to, že patogen vznikl ve wuchanském Centru pro kontrolu nemocí. Tato studie záhy po publikaci zmizela z internetu i všech webových úložišť dostupných pro vědce, rešeršisty a studenty.

Kdo byl pacient nula?

Teorii o tom, že virus unikl z laboratoře, podporuje i to, že pacientem nula byl Chuang Jen-ling, překvapivě jde o zaměstnance Institutu virologie. Proti tomuto tvrzení vystoupilo vedení laboratoře a celou zprávu označilo za fake news. Chuang prý v institutu přestal pracovat v roce 2015, u muže podle nich covid-19 vůbec nebyl diagnostikován.

„Na vlastní život přísahám, že virus neunikl od nás,“ prohlásila následně šéfka výzkumu zoonotických virů Š' Čeng-li. Přes veškerá prohlášení Institutu virologie a Centra pro kontrolu nemocí čínská vláda vydala nový zákon, přikazující všem laboratořím zpřísnit svá bezpečnostní opatření. Nebylo by to poprvé, kdy v Číně v laboratoři unikl virus. V roce 2004, rok poté, co svět porazil pandemii SARSu, se tentýž virus šířil po jednom z institutů, kde zabil jednoho člověka a dalších 9 osob nakazil.

Kabinet premiéra Johnsona, který je sám nakažený novým koronavirem, výrazně vystoupil proti teorii, že nákaza pochází z čínské laboratoře. Vláda zdůraznila, že jako celek nezastává toto stanovisko.

Znevažuje to a podkopává snahu Číny

„Takovéhle hypotézy, které se navíc šíří tiskem, podkopávají snahu Číny a jejích lidí v boji s nákazou, současně zlehčují oběti, které náš národ přinesl. Čína nemeškala a včasně identifikovala patogen viru a veškeré informace sdílela s WHO. Naše země přijala ty nejefektivnější, nejpřísnější a nejkomplexnější opatření, aby zabránila šíření viru. Světu nabídla svou pomoc a zkušenosti. Asistovali jsme přes 120 zemím světa včetně Velké Británie,“ reagovala na teorii mluvčí čínské ambasády v Londýně Ceng Žung.

Navíc ani analýza genonů SARS-CoV-2 a příbuzných koronavirů, provedená mezinárodním týmem vědců, nepřinesla důkazy o tom, že by byl virus vyroben v laboratoři nebo jinak uměle upraven. Studii tento týden zveřejnil časopis Nature Medicine, související článek přeložili a publikovali vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Video  Epidemiolog Prymula: O Velikonocích bez šupačky, školách s rouškami i slibných lécích  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

hejpockej ( 14. dubna 2020 23:43 )

a Bill Gates je prvni kdo chce nabizet vakcinu proti koronu virusu, planoval to uz v rijnu- A World Economic Forum simulation in October 2019. Virus "nahodou" unikl, a Gates na tom vydela majlant. A samozrejme neprijdou zkratka ani vladni papalasi nahore.

hejpockej ( 14. dubna 2020 23:33 )

cinska laborator financovana bilionarema jako Bill Gates, ktery zaroven financuje vakcinu a leky proti koronavirusu. Docela dobry kseft. Ale samozrejme ze to tak neni, na to ma Bill Gates, hlavni sponzor Trumpa, prilis dlouhe prsty.

ruthan ( 12. dubna 2020 21:51 )

Tohle je jako Cernobyl, to se taky komousi snazili zatlouct, jde o hodne penez, protoze by jednak byly za masla, druhak by nekdo po nich mohl chtit nahradu skod..

panda82 ( 12. dubna 2020 11:06 )

no kdybys měl mozek dáš kobyla1 za pravdu, nesmíš hltat jen voloviny, ale číst i odborné články

BoziMilda ( 12. dubna 2020 10:51 )

A proč se soudružka diplomatka čílí ? Že vyzrazujeme státní tajemství Čínské lidové republiky ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa