Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve vinohradské nemocnici začal fungovat odběrový stan: Budou v něm testovat pacienty na COVID-19

Autor: ČTK - 
29. března 2020
13:31

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v neděli zahájila zkušební provoz vyšetřovacího stanu pro lidi, kteří mají doporučení k odběru na testování na koronavirus. Plně by stan měl fungovat od úterý. Od pondělí budou muset všichni lidé do nemocnice a z nemocnice také procházet stany, kde budou zdravotníci od ostatních oddělovat pacienty s podezřením na COVID-19. 

Nemocní s elektronickou žádankou k testu na COVID-19 se musí předem objednat na webu vinohradské nemocnice. Odběrové místo je umístněno ve stanu na chodníku mezi vrátnicí Státního zdravotního ústavu a vchodem do nemocnice ve Šrobárově ulici. Vzorky se vyšetřují ve vlastní laboratoři nemocnice, kde je zpracovávají dva týmy zatím ve dvou směnách, sdělila mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Od pondělí bude podle ní u vstupů fungovat navíc třídění pacientů s podezřením na nákazu novým koronavirem. „V pracovních dnech je pro tyto účely v hlavní pracovní době k dispozici červený stan mezi budovami L a M a druhý na parkovišti mezi budovami D2 a U pod pavilonem J. Čtyřiadvacetihodinovou službu poskytuje třídicí místo na pavilonu H a před pavilonem S,“ popsala Romanová.

Do ostatních budov budou moci lidé vstupovat jen s výsledky vyšetření. V akutních případech, jako jsou překotné porody nebo popáleniny, se vyšetření výjimečně provede až na místě při ošetření, dodala mluvčí.

Pavilon pro COVID-19 pozitivní

Vinohradská nemocnice podle ní může poskytnout lůžkovou péči současně pro víc než 100 pacientů s novým koronavirem. Vyčlenila pro ně samostatný pavilon se 37 lůžky. Nemocnice je také podle ní připravena poskytnout péči dalším 11 a postupně až 18 pacientům, jejichž stav by vyžadoval plicní ventilaci. Ke třídění pacientů před definitivním stanovením diagnózy má 11 lůžek. Na zařízení pro pacienty s COVID-19 se mohou rychle přeměnit i další dva pavilony, řekla mluvčí.

Romanová také uvedla, že nemocnice nemá nedostatek osobních ochranných pomůcek. Dostává nejen dary od dobrovolníků, ale pravidelně fungují i závozy ze strany ministerstva zdravotnictví, uvedla mluvčí. Zásoby roušek tak podle ní v současnosti díky průběžným dodávkám udržuje nemocnice na pokrytí asi měsíční spotřeby. Některá zdravotnická zařízení si na nedostatek ochranných pomůcek v uplynulých dnech nadále stěžovala.

debilek_z_redakce ( 27. dubna 2020 21:18 )

To brzy. Liberec to má už minimálně měsíc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa