Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

První pomoc pro slovenskou ekonomiku: Vláda do ní napumpuje 27 miliard korun

Autor: DH, ČTK - 
29. března 2020
12:08

Slovenská vláda oznámila veřejnosti přímou finanční pomoc, kterou poskytne zaměstnancům, firmám a drobným živnostníkům zasaženým koronavirovou pandemií.

Hodnota finanční dotace bude přibližně jedna miliarda eur tedy v přepočtu na současný kurz 27,3 miliardy korun, což odpovídá zhruba jednomu procentu hodnoty hrubého domácího produktu země. Peníze stát použije kromě jiného na proplacení větší části mzdy pracovníkům firem, které v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19 musely uzavřít své provozy. Oznámil to dnes premiér Igor Matovič a členové jeho kabinetu.

Na Slovensku jde o první velký balík pomoci v době šířící se nákazy. Stát také poskytne záruky ve výši půl miliardy eur (13,65 miliardy korun) měsíčně, aby banky poskytovaly výhodné úvěry.

„Jde o nejrozsáhlejší a finančně největší pomoc v dějinách pomoci. Určena je na udržení pracovních míst,“ uvedl ministr sociálních věcí Milan Krajniak. Zmíněná opatření by měl příští týden projednat parlament.

Stát například proplatí 80 procent platu zaměstnancům těch firem, které kvůli koronaviru musely uzavřít provozy. Poskytne také příspěvky živnostníkům v závislosti na poklesu jejich tržeb. Podle Krajniaka se zmíněná opatření na pětimilionovém Slovensku dotknou 800.000 zaměstnanců a přibližně 200.000 samostatně výdělečně činných osob.

Zmíněná opatření výrazně zhorší finanční kondici státu. Podle Matoviče, jehož vláda nastoupila do úřadu po únorových volbách teprve minulý týden, předchozí kabinet rezervy na pokrytí mimořádných výdajů nevytvořil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa