Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jsem těhotná a mám koronavirus.“ Ženu s astmatem si doktoři přehazovali jako horký brambor

Autor: Darina Jíchová - 
18. března 2020
14:44

Victoria Gianopoulosová-Johnsonová z Velké Británie se podělila o své pocity ohledně pandemie koronaviru a postoji britské vlády k šíření této nové nákazy způsobující nemoc Covid-19. „Jsem těhotná a mám koronavirus,“ popsala pro list The Independent. „A jsem v šoku z toho, jak to všechno naše vláda řeší,“ dodala Gianopoulosová-Johnsonová, která se aktivně zapojuje do hnutí za nezávislost Skotska.

„Jsem nemocná, mám astma a emočně jsem úplně na dně, k tomu musím řešit byrokracii. Nikdo tady neví, co dělá,“ postěžovala si Gianopoulosová-Johnsonová. „Minulý týden mě začalo škrábat v krku. Doma mám tři nádherné přenašeče nemocí, ale ani mě nenapadlo, že bych mohla mít ten nový koronavirus. Samozřejmě jsem o něm slyšela a sledovala vývoj epidemie, pak pandemie ve zprávách jako všichni ostatní. Ale všude se opakovalo a zdůrazňovalo, že hlavními příznaky jsou kašel a horečka,“ uvedla žena.

„Ani jedno mě ale netrápilo, proto jsem se vůbec neznepokojovala,“ doplnila. „V sobotu 7. března jsem byla na události ke skotské nezávislosti, bylo nás tam asi šedesát,“ vypověděla. „Večer už mě v krku bolelo pořádně, vůbec jsem bolestí nemohla spát. V úterý jsem už měla kašel a ve středu se přidaly velké respirační potíže, skoro jsem nemohla dýchat,“ navázala Gianopoulosová-Johnsonová.

„Jsem těhotná těžká astmatička“

„Začala jsem brečet, můj manžel na mě jen bezmocně hleděl. Bál se o mě, a to nejen proto, že jsem ve 34. týdnu těhotenství, ale taky proto, že jsem těžká astmatička,“ popsala svůj stav. Ráno se Gianopoulosová-Johnsonová okamžitě spojila se svou praktickou lékařkou, ta ji ale vyzvala, aby počkala na telefonickou konzultaci.

„Pak mě ale v telefonu slyšela kašlat, a tak mě hned na odpoledne objednala ke specialistovi. Když jsem šla do ordinace, neuvěřitelně jsem kašlala. Kašlala jsem a procházela jsem kolem upozornění, abyste nevstupovali, pokud kašlete a pokud jste byli v určitých zemích,“ uvedla o své cestě k lékaři. „V čekárně byly židle odsunuty co nejdál od sebe. Snažila jsem se pro dobro své i ostatních držet co nejdál od přítomných lidí,“ vysvětlila Gianopoulosová-Johnsonová a zmínila se o tom, že jedna žena tam měla nasazenou kyslíkovou masku.

Video  Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejvíc uchránit?  - Ministerstvo zdravotnictví
Video se připravuje ...

Ženu bez léků poslali domů

„Dlouho jsem nečekala a už mě volali. Překvapilo mě, že sestřička neměla žádný ochranný oděv, ani roušku, ani rukavice, nic. Lékař dlouho debatoval, co mi předepsat, ale nakonec se rozhodl proti práškům – kvůli mému těhotenství a poslal mě domů s tím, že mám volat, jestli se to zhorší,“ nastínila průběh vyšetření.

„Ptala jsem se, jestli mám jít do domácí karantény a izolovat se od ostatních, řekli, že nemusím, když jsem nebyla v rizikové oblasti. Minulý čtvrtek se můj stav ještě zhoršil, nemohla jsem si už ani sednout, měla jsem šílené záchvaty kašle, bylo mi mdlo, ztěžkly mi ruce a motala se mi hlava,“ doplnila Gianopoulosová-Johnsonová.

„Dispečer pohotovosti tvrdil, že koronavirus nemám“

„S napětím jsem sledovala premiéra Johnsona a jeho tým expertů, co o nákaze řeknou na tiskovce. Řekli, že konečně budou testovat lidi na základě příznaků a ne na základě jejich zahraničních cest. V pátek ráno jsem znovu volala praktické lékařce, ta mi ale řekla, že už neordinuje a ať si zavolám na pohotovostní linku. Zavolala jsem a po 90 minutách čekání mě konečně s někým spojili,“ postěžovala si Gianopoulosová-Johnsonová.

„Jenže mi hned řekli, ať si všechno domluvím se svou praktickou lékařkou. Vysvětlila jsem jim, že jsem těhotná a mám astma a že mě moje doktorka odkázala na ně. Dispečer mi úsečně řekl, že není možné, abych měla koronavirus, když jsem nebyla v žádné rizikové oblasti. Pak mi řekl, že moje lékařka má vůči mně povinnosti řádné péče. To bylo vše,“ uvedla žena.

Lékaři si těhotnou ženu přehazovali jako horký brambor

Gianopoulosová-Johnsonová se proto znovu obrátila na svou lékařku. „Dovolala jsem se na recepci, řekla jsem, co mi řekli, použila jsem frázi povinnost řádné péče a recepční mi oznámila, že se mi paní doktorka ozve,“ Britka dosvědčila, že jí její lékařka téměř okamžitě volala zpět. „Řekla mi, že se domnívá, že koronavirus mám a že můj případ předá Zdravotní radě pro můj region a ti, že se mi ozvou. Nikdo se neozval,“ Gianopoulosová-Johnsonová dodala, že radu musela kontaktovat sama.

„Když už jsme se konečně spojili, řekli mi, že měli hodně práce, že měli jednání o tom, jak se v případě nákazy bude postupovat. Vysvětlili mi, že byly přijaty nové předpisy a že testovat se budou jen hospitalizovaní lidé. Zavěsila jsem, byla jsem zmatená a dost pobouřená,“ přiznala Gianopoulosová-Johnsonová. Nakonec si ženu přece jen pozvali na testování koronaviru.

„Čekal na mě praktický lékař ze zdejší polikliniky. Byl oblečený v ochranném obleku. Dlouho jsme diskutovali o mých příznacích a o mém kašli. Oznámil mi, že jsem se očividně nakazila koronavirem. Dal mi i potvrzení pro manžela, který měl za několik dní odjíždět na služební cestu do zahraničí,“ pokračovala Gianopoulosová-Johnsonová. Ona i její muž okamžitě kontaktovali školu svých dětí, aby je na její onemocnění upozornili. Celá rodina je nyní v karanténě.

„Víte, v oficiálních příručkách nic takového není, ale je logické upozornit ty, se kterými jste v kontaktu. Pro ně pak platí týdenní karanténa, příznaky se u nich buď projeví, nebo ne. Přijde mi to sociálně správné a únosné a něco, co by lidé měli udělat, pokud mají Covid-19 diagnostikovaný. Vedení školy na to takhle reagovalo, a jelikož je to soukromá instituce, na týden zavřeli,“ uvedla Gianopoulosová-Johnsonová.

Britka: Jsem fyzicky, psychicky a emočně úplně vyždímaná

„Asi nemusím zdůrazňovat, že po tomhle kolotoči jsem fyzicky, psychicky a emočně úplně vyždímaná. Nevím, kdo by něco takového zvládnul a ustál. Chybí vedení ze strany naší vlády, chybí řádná bezpečnostní opatření, pokyny pro nakažené lidi, kteří nejsou hospitalizovaní, a pro pacienty, u nichž se koronavirus vyléčí,“ zakončila těhotná Gianopoulosová-Johnsonová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa