Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeká Filipa po infarktu konec strany? „KSČM je bezpečnostní riziko,“ tvrdí Štětina

Autor: ČTK, for - 
26. února 2020
18:30

Hnutí Evropa společně (ESO) bývalého europoslance Jaromíra Štětiny chce po vládě, aby navrhla Nejvyššímu správnímu soudu pozastavení činnosti KSČM, o jejíž podporu se kabinet ANO a ČSSD ve Sněmovně opírá. Pokud to vláda odmítne, bude to důkaz, že je podporovaná komunisty, řekl dnes novinářům Štětina. O obdobný návrh usiloval už jako senátor.

„Listopadová revoluce je nedokončená, je třeba ji dokončit všemi právními prostředky. Vláda buďto bude hrát mrtvého brouka, nebo nás se správní žalobou pošle k šípku,“ uvedl Štětina. Návrh chce vládě předložit příští týden s dalším bývalým senátorem Martinem Mejstříkem.

Podle Mejstříka je „právním nihilismem“, že 30 let od pádu komunismu stále existuje „nástupnická organizace strany, která byla zákonem prohlášena za zločineckou a zavrženíhodnou“.

Komunisté jakékoli zpochybňování souladu činnosti strany s ústavním pořádkem popírají. Pokud by byla jejich činnost pozastavena, hodlají se obrátit na mezinárodní soudy.

Štětina: KSČM je rizikem

Štětina, který stál v čele senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM, podobný návrh připravil před sedmi lety. Tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) se k tomu ale neodhodlala. Důvodem byl podle Štětiny odmítavý postoj ministerstva vnitra. Tomu tehdy šéfoval nestraník Jan Kubice.

Důvodem pro pozastavení činnosti KSČM má být podle advokáta Stanislava Němce zejména to, že se nevzdala ideologie marxismu-leninismu, která v rozporu s českou ústavou připouští násilí jako prostředek k dosažení svých cílů. Pokud by KSČM chtěla nadále fungovat, musela by se vzdát této ideologie i slova „komunistická“ ve svém názvu.

KSČM podle Štětiny navíc představuje bezpečnostní riziko tím, že usiluje o vyčlenění ČR z NATO a tím o vyvázání Česka z bezpečnostních struktur.

Návrh má podpořit petice, pod níž její organizátoři chtějí sehnat nejméně 10.000 podpisů a dosáhnout tak jejího projednávání na veřejném slyšení v Senátu. Mejstřík navíc chce získat podporu v Parlamentu pro svůj návrh zákona na zrušení KSČM.

 

salto ( 29. února 2020 18:19 )

Inu POTURČENEC horší TURKA.
Ať se podívá kdy sliboval věrnost KSČ a jak se celou dobu vyjadřoval a pak obrátil kabát.
Obdivuji jej v jediném případě - jak má silný žaludek

hadisko ( 27. února 2020 14:25 )

pane bože co bylo komu­nistu,­este­báku,­mili­cioná­řu,ká­drová­ku,po­mocní­ku VB,udavaču uličních výboru a najednou jsou jen kovani!! zbytek že by v poli­tice,­sená­tu,sou­dech státních zástup­cu,po­lici­e,eko­nomi­ce,ban­kách,s­poleč­nostech firmách!!

Evka4 ( 27. února 2020 12:06 )

Templ: To je fakt. A že už jsme těch hnusáků zažili, ale tenhle je echt

Evka4 ( 27. února 2020 12:05 )

Ten Štětináč je tak odporné stvoření, vizuelně i charakterově, že to nelze popsat.
Dobytek starý nečestný

Evka4 ( 27. února 2020 12:03 )

Jh1415: Já jsem ve straně nebyla a za komunistů jsem si kaviar v malém skleněném kelímku kupovala běžně. Stál 18,- Kč. Na chleba s máslem byl špica. Od revoluce jsem ho neměla. Buďto není nebo je příšerně drahej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa