Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkování není jistota. A koronavirem se můžete nakazit i přes oči, varuje epidemiolog

  • Autor: Andrea Ulagová,sova - 
    26. 1. 2020
    05:01

    Smrtící koronavirus 2019-nCoV, který se už dostal z pevninské Číny na evropské území, má na svědomí přes čtyřicet obětí. Tři nakažené už hlásí i Francie. Virus se poprvé objevil v 11milionovém čínském městě Wu-chan. To je spolu s dalšími městy v karanténě. Aktuálně se v ní nachází přibližně 56 milionů lidí. Blesk Zprávy o původu nakažlivé nemoci a aktuální situaci mluvily s lékařem a epidemiologem Rastislavem Maďarem z Ostravské univerzity.

    Vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví uvedl, že se mimo jiné uvažuje i o možném přenosu přes sliznici očí. Tento názor se objevil kvůli faktu, že nakaženy byly i osoby, které používaly ochrannou roušku, jež chrání horní cesty dýchací.

    „Pokud by se to potvrdilo, znamenalo by to nutnost používat taky ochranné brýle,“ řekl Blesk Zprávám lékař.

    Na vakcínu nelze spoléhat, upozorňuje epidemiolog

    I přes skutečnost, že čínské úřady daly podnět k zahájení příprav na vývoj vakcíny, jejího dokončení bychom se mohli dočkat nejdříve za čtyři měsíce, uvedl Maďar.

    Ani poté však nemůžeme tvrdit s jistotou, že by se očkování rozšířilo mezi veřejnost a šíření koronaviru zabránilo.

    „Požadavky na nové očkovací látky jsou velmi vysoké a celý proces je navíc značně finančně náročný,“ potvrdil tak lékař tezi, že jedním z důvodů, proč na vakcínu nelze spoléhat, jsou i vysoké náklady, které by její vývoj doprovázely.

    Na letiště v Kanadě dorazili čínští turisté s maskami přes obličej. Na letiště v Kanadě dorazili čínští turisté s maskami přes obličej. | Reuters

    Vyhýbat se kašlajícím a kýchajícím osobám

    Doporučení, která mohou nakažení koronavirem zabránit, se týkají především lidí v zahraničí. Při pobytu v Číně Maďar radí rozhodně se vyhýbat oblastem s potvrzeným výskytem onemocnění.

    Stejně tak je klíčové nepřicházet do styku s nakaženými, kteří se mohou projevovat fyzickými příznaky doprovázejícími nemoc. Mezi rizikové faktory patří kašel i kýchání.

    Epidemiolog poskytl Besk Zprávám odpovědi na nejdůležitější otázky:

  • 1.Odkud se nový koronavirus vzal?

    Dosud bylo v lidské populaci známo 6 koronavirů, čtyři běžné, způsobující nezávažné infekce dýchacích cest, a dva další ze skupiny betakoronavirů, které byly schopné u člověka způsobit i těžkou nákazu s možným smrtelným průběhem známé jako SARS a MERS.

    Nový koronavirus 2019-nCoV je z nich podle analýz nejvíc podobný na virus SARS. Výskyt podobného viru se v minulosti zjistil u netopýrů, proto lze právě je považovat ze přírodní rezervoár nových koronavirů.

  • 2.Jak se přenáší?

    Nejvýznamnější způsob přenosu je teď vzdušnou cestou, který je pro viry nejjednodušší a současně pro člověka nejhůře kontrolovatelný. Hlavní vstupnou branou jsou ústa a nos, vyskytly se však případy nákazy i u osob používajících roušku chránící horní cesty dýchací, proto se uvažuje i o možném přenosu přes sliznici očí.

    Pokud by se to potvrdilo, znamenalo by to nutnost používat taky ochranné brýle. Dále je nutné zjistit, jestli se nový koronavirus nepřenáší i pohlavním stykem a jestli se nevylučuje stolicí, což by umožňovalo šíření i cestou odpadních vod. Podle toho se následně upřesní, jaká další preventivní opatření jsou nezbytně nutná.

  • 3.Pracuje se na výrobě očkovací látky?

    I když čínské i mezinárodní vědecké instituce zahájily aktivity vedoucí k přípravě vakcíny proti nové koronavirové infekci, její vývoj bude trvat minimálně 4 měsíce a další nezbytné testování účinnosti i bezpečnosti následně ještě delší dobu. V klíčovém období prvních měsíců epidemie proto možnost preventivního očkování za účelem ochrany veřejného zdraví nebude možná. A to i přesto, že se bude vycházet z předchozích zkušeností s vývojem vakcíny proti viru MERS, která se už dostala do předposlední druhé fáze klinického zkoušení.

    Současně to ale neznamená, že proces vývoje vakcíny proti novému koronaviru dospěje s jistotou do zdárného konce a že vakcína někdy vůbec k dispozici bude. Požadavky na nové očkovací látky jsou velmi vysoké a celý proces je navíc značně finančně náročný. 

    Nemocnice v čínském městě Wu-Chan přestala zvládat nápor nemocných. Nemocnice v čínském městě Wu-Chan přestala zvládat nápor nemocných. | Reuters

    Nepřímou ochranu očkováním však aktuálně využít můžeme. Nejen pro osoby cestující do Asie bude důležité očkování proti sezónní chřipce, aby nedošlo ke současnému výskytu obou nákaz, jejíchž negativní vliv by se mohl vzájemným působením na dýchací cesty zesílit do závažného stavu i u osob, které nejsou starší či chronicky oslabené.

  • 4.Jaká je tedy účinná prevence?

    Na individuální osobní úrovni je klíčová hygiena rukou, to znamená mytí mýdlem po dobu alespoň 20 sekund, anebo nanesení alkoholové dezinfekce na suché ruce včetně konečků prstů v dostatečném množství schnoucím po dobu půl minuty. V rizikových místech s možným výskytem osob z Číny, jako např. letadlo, i ochranná obličejová rouška, resp. maska či jiná adekvátní ochrana nosu a úst.

    Důležité je vyhýbat se v zahraničí blízkosti kašlajících a kýchajících osob, při pobytu v Číně oblastem se známým přenosem nového koronaviru a rovněž nekonzumovat nedostatečně tepelně zpracované jídlo a nebýt v kontaktu se zvířaty. Na úrovni státu bude klíčové, jak rychle dokáže každá individuální země odhalit a izolovat případného nakaženého předtím, než se začne pohybovat po příjezdu ze zahraničí v domácí populaci a virus šířit dál.

  • 5.Je důvod bát se cestovat do zahraničí, zejména do Asie nebo do Číny?

    Zatím není důvod doporučovat rušení plánované cesty, pokud se nejedná o místa přímo zasažená novým koronavirem na území Číny. Situace se však rychle vyvíjí a pravdou je, že potenciální návrat stovek milionů lidí slavících lunární Nový rok z Asie zpět do místa jejich bydliště v desítkách zemí světa koncem ledna představuje významné epidemiologické riziko.

    Toto období bude proto klíčové i z hlediska předpovědi možného dalšího vývoje situace. Plně se to tedy ukáže do poloviny února, kdy uplyne dvoutýdenní inkubační doba, která se u této nákazy předpokládá.

Lůca ( 27. ledna 2020 02:44 )

Tak letos má být epidemie i v Čr akorát jiná 🤔 a to nepomůže ani to mytí rukou.Lidstvo se prostě z níčí samo a né žádné katastrofy,ty příjdou pak.

mak ( 26. ledna 2020 11:10 )

Přenáší se to dýchacíma cestama, teda vzduchem, a jako prevenci si má člověk mýt ruce mýdlem?? Vtip týdne.

Jooo, a je potřeba zjistit, jestli se to přenáší pohl. stykem. Pže ty dva u toho na sebe nedýchaj, nesahaj... Úchylnej výzkumník... Aneb když zmírající nakaženej má chuť na sex...

sixtin ( 26. ledna 2020 09:52 )

Už před třemi lety varovali vědci, že lidstvo brzy bude čelit pandemii a měli pro to min. 6 důvodů.
Tak hlavně pohoda, si myjte ruce, roušky nenoste , leda až bude koronavir na území ČR. Min. zdravotnictví nám včera vysvětlil, že Praha nemá přímé letecké spojení s Wu-chanme jako Paříž , tedy není žádný problém . Za čtyři měsíce snad bude vakcína, ale to už asi bude potřeba spíš několik nových krematorii které pojedou 24 h denně.

sixtin ( 26. ledna 2020 09:52 )

Už před třemi lety varovali vědci, že lidstvo brzy bude čelit pandemii a měli pro to min. 6 důvodů.
Tak hlavně pohoda, si myjte ruce, roušky nenoste , leda až bude koronavir na území ČR. Min. zdravotnictví nám včera vysvětlil, že Praha nemá přímé letecké spojení s Wu-chanme jako Paříž , tedy není žádný problém . Za čtyři měsíce snad bude vakcína, ale to už asi bude potřeba spíš několik nových krematorii které pojedou 24 h denně.

lunatic ( 26. ledna 2020 05:45 )

A mohl bych se nakazit i sňatkem s již nakaženou osobou,anebo nikoliv,když budu mít sex pouze s jiným partnerem? A lze se nakazit i od dětí?

Zobrazit celou diskusi