Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kvůli koronaviru zavírají celá města. Jsou tam dva čeští studenti, nikdo nesmí ven

Aktualizováno -
23. ledna 2020
23:53
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. ledna 2020
10:30

Místo oslav lunárního Nového roku Číňané čelí rychle se šířící nákaze nového koronaviru. Ohnisko epidemie, město Wu-chan v provincii Chu-pej, bylo ve čtvrtek úderem 10. hodiny dopoledne tamního času uzavřeno. Další města budou následovat, v izolaci tak bude 20 milionů lidí. Úřady současně naléhají na obyvatele, aby neopouštěli Wu-chan. Mezi nimi jsou i dva čeští studenti, jak na twitteru uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Nákazu virem už potvdil Hong Kong, Saúdská Arábie, Japonsko a USA. Čtyři lidi testují ve Velké Británii a jednoho studenta v Texasu. 

Čína uvedla, že všech dosavadních 18 obětí koronaviru pocházelo z provincie Chu-pej. Počet infikovaných je prozatím 650, informovala také čínská televize. České ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty do města Wu-chan.

„Ve Wu-chanu jsou aktuálně dva čeští studenti, jsou v pořádku a jsme s nimi v kontaktu,“ uvedl ministr Petříček.

Vláda směrem z a do Wu-chanu zrušila veškerou veřejnou dopravu, týká se to autobusů, metra i trajektů. Dočasně přerušeny budou veškeré letecké i železniční spoje směrem z města. Opatření má snížit riziko šíření viru.

Od půlnoci začnou platit obdobná opatření i v sousedním městě, sedmimilionovém Chuang-kangu. V nedalekém milionovém městě E-čou bude uzavřeno nádraží.

Světová zdravotnická organizace (WHO) usoudila, že je ještě příliš brzy, aby kvůli šíření nového koronaviru v Číně vyhlásila celosvětový stav zdravotní nouze. Oznámily to světové tiskové agentury. 

Číňané ruší novoroční oslavy

Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního Nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. Úřad čínské metropole pro turistiku uvedl, že se tím snaží omezit shromažďování lidí a že zdraví má přednost.

Situaci v Číně s napětím rovněž sledují Češi. Podle hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové není zatím nutné doporučovat, aby lidé necestovali do Číny. Musí ale dodržovat hygienická pravidla, asi jako při chřipce. Neměli by v Číně navštěvovat trhy a měli by se vyhýbat větším skupinám lidí.

Kvůli nedostatku dat bylo bez jasného stanoviska přerušeno i středeční jednání Světové zdravotnické organizace (WHO), znovu bude zasedat dnes. „Konkrétní čísla pravděpodobnosti do Evropy zatím neumíme říct. WHO ještě nemá dostatek informací o tom, jaká je přenosnost onemocnění a jak je závažné,“ řekla.

Češi mohou do Číny cestovat. Trhům se mají vyhnout

WHO podle Gottvaldové nedoporučí státům konkrétní opatření, ta se odvíjejí od vyhodnocení rizika. Země ale dostanou větší míru legitimity například pro získávání seznamů cestujících od leteckých společností. „Nejdůležitější opatření v případě takové epidemie jsou ta, která se učiní v místě nákazy,“ dodala. Musí být účinná a nesmějí být příliš nákladná. Česko podle ní vyhodnocuje a sleduje dostupná data. „Další případná opatření se budou odvíjet od dalšího vývoje,“ uvedla.

Čínu děsí nový typ koronaviru. Čínu děsí nový typ koronaviru. | ČTK/AP/Tatan Syuflana

Zatím úřady nedoporučují rušit cesty do Číny. „Nákaza je specifická pro tu oblast, my máme jiné kulturní podmínky, jiný způsob života,“ doplnila hygienička. Je potřeba se tam vyhýbat trhům s potravinami nebo místům se zvířaty nebo větším skupinám osob. „Máme nyní chřipkovou sezonu, takže opatření jsou podobná, protože jde také o respirační virus,“ dodala. Lidé by si měli například více mýt ruce nebo nosit přes ústa roušku.

Milan Trojánek z kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce ČTK ve středu řekl, že průběh onemocnění koronavirem zachyceným v Číně je nejspíš podobný jako u virů stejné čeledi SARS nebo MERS a pravděpodobně se přenáší ze zvířat.

Babiš: Snad se našim studentům nic nestane

„Předpokládám, že ministerstvo zdravotnictví je v kontaktu se Světovou zdravotnickou organizací, že tam probíhá ta komunikace. A pokud by samozřejmě došlo k nějakému ohrožení pro ČR, tak to samozřejmě okamžitě budeme řešit. Ale nemám takové zprávy,“ uvedl při návštěvě Izraele český premiér Andrej Babiš (ANO).

„Vím, že tam jsou naši dva studenti, tak doufejme, že se jim nic nestane. Ale určitě když budu mít chvilku času, tak se spojím s panem ministrem zdravotnictví a nechám se informovat,“ dodal premiér.

V klidu je i české ministerstvo

Zatím úřady nedoporučují rušit cesty do Číny. České ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že lidem nedoporučuje cesty do Wu-chanu. Důvodem jsou opatření místních úřadů kvůli narůstajícímu počtu nakažených.

„V místě byla uzavřena letiště a hromadná doprava,“ upozorňuje ministerstvo. V celé Číně by podle něj měli lidé dbát zvýšené opatrnosti, nezdržovat se v místech s velkou koncentrací osob, nenavštěvovat tržnice a používat preventivně ústní roušky. Česko nemá s Wu-chanem přímé letecké spojení. Ministerstvo zdravotnictví proto v úterý uvedlo, že v současnosti neuvažuje o screeningu pasažérů přilétajících z Číny.

Virus mutuje

Čínská národní zdravotnická komise uvedla, že virus se přizpůsobuje a mutuje, což ztěžuje snahy úřadů šíření epidemie bránit. Čína dále přijala opatření, která mají lépe ochránit před nákazou lékařský personál a také zlepšit léčebné metody při onemocnění virem. Ve Wu-chanu je například povinné nosit roušku na všech veřejných místech jako hotely, restaurace, kavárny, nákupní střediska nebo parky.

„Lidé, kteří budou bezpečnostní nařízení ignorovat, budou potrestáni podle náležitých zákonů,“ varovala vláda provincie Chu-pej. „Musí to být. Pokud dovolíme lidem odjet z Wu-chanu, obzvláště těm, u kterých se objevují příznaky koronaviru, počet nakažených poroste a my nebudeme schopni epidemii zastavit,“ prohlásil přední čínský mikrobiolog Jüen Kwok-jung.

Uzavření Wu-chanu překazilo plány milionům Číňanů, kteří z nebo do oblasti mířili na oslavy lunárního Nového roku. Ve čtvrtek brzo ráno z města odjížděly poslední vlaky a autobusy, které byly zcela přeplněné. Na silnicích se tvořily dlouhé kolony aut. Úřady na nádražích zintenzivnily kontroly odjíždějících lidí, kteří museli procházet termodetektory schopnými detekovat horečku.

Koronavirus připomíná chřipku

Horečka je totiž jedním ze symptomů koronaviru, dalšími jsou rýma, kašel, bolest v krku nebo bolest hlavy - tedy příznaky spojené i s „obyčejnou“ chřipkou. Zvýšené kontroly probíhají také na letištích, zvláště pak ve Spojených státech, Tchaj-wanu, Jižní Koreji nebo v Japonsku, tedy v zemích, kde byl potvrzen výskyt koronaviru.

Londýnské letiště Heathrow zavádí oddělené prostory pro pasažéry cestující z oblastí postižených novým koronavirem. Bělehradské letiště bude cestující prohlížet termokamerami. Podobná opatření v poslední době přijala letiště v řadě asijských států i v USA, Británii, Austrálii, Itálii či Turecku. Dokonce i Severní Korea se zřejmě rozhodla uzavřít hranice pro zahraniční turisty, aby zabránila rozšíření nového typu koronaviru ze sousední Číny.

Konec světa ve Wu-chanu

Lidé v jedenáctimilionovém Wu-chanu vykoupili obchody a stáhli se do svých domovů. Dnes o tom informují světová média. Lidé z obchodů vykoupili jídlo a z lékáren ochranné roušky a motoristé podle britského listu The Guardian obklopili benzinové pumpy, protože se mezi nimi rozšířily zprávy, že jeho zásoby docházejí.

Na ulicích je jen málo chodců a řada rodin zrušila plánované návštěvy související s oslavami lunárního Nového roku, který připadá na 25. ledna. Jeden z místních obyvatel, kterého cituje britská BBC, uvedl, že má pocit, „jako by přišel konec světa“. Jiní lidé uvedli, že správci v jejich domech dezinfikují výtahy. Ruší se divadelní představení, výstavy a další akce, při kterých se shromažďují davy lidí. Podobná opatření jako Wu-chan přijala i nedaleká města Chuang-kang a E-čou, také je lidé nemají opouštět, pokud to není nezbytně nutné.

Úřady: Zachovejte klid

Místní úřady vyzývají obyvatele Wu-chanu, aby nepropadali panice, protože ve městě jsou v současnosti „dostatečné zásoby jídla, léků a dalších potřeb“. Státní média zpravodajství o opatřeních ve Wu-chanu podávají tak, že jeho obyvatelé vedou boj pro dobro země. Lidé jsou ale k oficiálním informacím nedůvěřiví, protože vláda v uplynulých týdnech tvrdila, že virus není vážný a že se dá zvládnout.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vagin-analev ( 23. ledna 2020 19:39 )

A letadla s Číny k nám stále létají. Okamžitě vrátit zpět jinak sestřelit. A ještě jim tam poslat zemana když jetak miluje.

Kvazimoda ( 23. ledna 2020 18:38 )

Když ministerstvo chce vrátit s zóny karanténa český občany...., tak určitě za pár týdnů bude mor i v ČECHÁCH...

Kvazimoda ( 23. ledna 2020 18:34 )

Uživatel "fortun"píše že lidé na planetě přemnožení....A když ministerstvo zahraničí nějakým způsobem chce vrátit do vlasti z zóny karanténa český občany..., tak myslím že za páru měsíců populace v ČR zmenší o 500 000 ....

Tubera ( 23. ledna 2020 16:43 )

Cigaretový kouř je dynamickým komplexem více než 4000 plynných i pevných látek vzniklých nedokonalým spalováním cigaret. Obsahuje 43 prokázaných karcinogenů (mezi nejznámější patří dibenzantracen, benzo-a-pyren, dimetylnitrosamin, dietylnitrosamin, vinylchlorid, hydrazin, arsen, kadmium[1]) dále velké množství kokarcinogenů, promotorů nebo suspektních karcinogenů, mutagenů, alergenů a toxických látek. Dále je bohatý na oxid uhelnatý. V kouři se také zároveň nachází malé množství těžkých kovů, kyanovodíku a pro tabákový kouř specifické nitrosaminy.[2] Zároveň tabákový kouř obsahuje také radioaktivní látky (Polonium 210, Olovo 210) díky nimž se plíce silného kuřáka který vykouří 2 krabičky denně ozáří jako při rentgenu plic už za 6 dní.ZAPALTE SI SMRAĎOŠI 😁😁👍👍

dylina ( 23. ledna 2020 15:06 )

"V obchodech se tvoří obří fronty a regály se rychle vyprazdňují. Zoufalí lidé se snaží vytvořit si zásoby. U pokladen dochází ke rvačkám. A ceny potravin prudce rostou."
Jsem zvědav,kdy se ten novodobý MOR objeví u nás! Těch šikmooček je tady jak much!
Máte již zakoupenou ústní roušku? Tak rychle mazejte do lékárny,dost to mizí!

Zobrazit celou diskusi