Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump zabil raketami vlivného generála. Írán hrozí „tupým teroristům“ tvrdou odvetou

Aktualizováno -
3. ledna 2020
15:44
Autor: ČTK - 
3. ledna 2020
06:50

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl v noci na pátek zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání. Oznámil to mluvčí iráckých Lidových mobilizačních sil (PMF), organizace zastřešující irácké milice podporované Íránem. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. Někteří Iráčené slavili smrt generála tancem na náměstí. 

„Generál Kásem Solejmání během delšího období zabil nebo ošklivě zranil tisíce Američanů a připravoval zabití mnoha dalších... Ale byl dopaden! Byl přímo nebo nepřímo zodpovědný za smrt milionů lidí, včetně nedávného velkého počtu PROTESTUJÍCÍCH zabitých v samotném Íránu,“ napsal šéf Bílého domu v prvním podrobnějším komentáři k zabití íránského generála.

Trump: Irán nikdy nevyhrál válku

„Írán to sice nebude nikdy schopen doopravdy přiznat, ale Solejmání byl v zemi nenáviděný i obávaný. Oni (Íránci) nejsou zdaleka tak zarmouceni, jak vůdcové budou přesvědčovat vnější svět. Měl být odstraněn už před mnoha lety!“ dodal americký prezident.

„Írán nikdy nevyhrál válku, ale nikdy neprohrál vyjednávání!“ napsal Trump nedlouho předtím. První Trumpův příspěvek se na twitteru objevil krátce poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že USA stále stojí o zmírnění napětí na Blízkém východě, a nikoli o válku. V rozhovoru se CNN ministr zároveň řekl, že nepochybuje o tom, že útok na Solejmáního zachránil životy Američanů.

Americké ministerstvo obrany v komentáři k operaci uvedlo, že jejím cílem bylo odstrašit Írán od plánů na další útoky. Akce byla provedena na příkaz prezidenta Donalda Trumpa. Sulejmání podle Pentagonu „aktivně připravoval plány na útoky proti americkým diplomatům v regionu a na vojáky v Iráku a jinde“. Stál i za nedávným útokem na americké velvyslanectví v Bagdádu.

Podle zpráv z irácké metropole dopadly do areálu mezinárodního letiště tři rakety. Útok si vyžádal až devět mrtvých a několik zraněných, rakety dopadly nedaleko nákladního terminálu a zapálily několik automobilů.

Podle iráckých činitelů přijel Muhandis na bagdádské letiště v konvoji vozidel, aby uvítal Sulejmáního, který předtím přiletěl do Bagdádu z Libanonu nebo ze Sýrie. Rakety explodovaly přesně v okamžiku, kdy šéf jednotek Kuds sestoupil ze schůdků letadla, aby se s Muhandisem a jeho lidmi přivítal. Všichni zahynuli. Tělo Sulejmáního bylo identifikováno jen podle prstenu.

Podle agentury AP útoky na vysoce postavené šíitské představitele mohou přinést zlom ve vývoji událostí na Blízkém východě. Lze očekávat tvrdou odvetu Íránu a všech sil, které v regionu podporuje, útok bude namířen proti zájmům USA a Izraele. Íránská oficiální reakce na incident zatím nepřišla.

Milice PMF v prohlášení uvedly, že šlo o „zákeřné americké bombardování“. Právě tato skupina se označila za organizátora protestu, který v minulých dnech skončil vypálením recepce v areálu ambasády USA v Bagdádu. Demonstranti velvyslanectví napadli v úterý, ve středu se nakonec stáhli.

Írán hrozí tvrdou odvetou a vyhlásil smutek, Iráčané tančí

Smrt Kuds Kásima Sulejmáního znásobí pohnutky k odporu proti Spojeným státům a Izraeli, prohlásil íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Původce útoku podle něj čeká tvrdá odveta.

„Odchod Sulejmáního je hořký, ale boj bude pokračovat až do konečného vítězství a zločinci budou mít život těžší,“ uvedl Chameneí v prohlášení. V zemi má být vyhlášen třídenní státní smutek, pohřeb šéfa Kudse i ostatních obětí amerického útoku se očekává v sobotu.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf prohlásil, že smrt Sulejmáního posílí odpor proti USA a Izraeli v regionu a po celém světě. Ministrovo prohlášení rozšířila íránská televize. „Brutalita a tupost amerických teroristů, kteří zavraždili velitele Sulejmáního... nepochybně posílí odpor v regionu a na celém světě,“ konstatoval ministr. „Spojené státy nesou odpovědnost za veškeré následky tohoto ničemného dobrodružství,“ dodal.

Ne všichni ale hrozí odvetou. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na svém účtu na twitteru sdílel záběry z bagdádského náměstí Tahrír, kde Iráčané oslavovali smrt generála tancem.

Podle reportéra agentury AFP se „oslav“ zúčastnilo několik desítek Iráčanů. „Káseme Solejmání, nadešlo božské vítězství. Tato smrt pomstila krev mučedníků,“ volali lidé.

Dnes bude podle agentury Reuters svolána mimořádná schůze hlavního íránského bezpečnostního orgánu, Nejvyšší rady národní bezpečnosti, která se má útokem na generálmajora Sulejmáního zabývat. Oznámil to v Teheránu mluvčí rady Kejván Chosráví.

Podle komentáře íránské televize je rozkaz prezidenta Donalda Trumpa k vraždě Sulejmáního „největší chybnou kalkulací Spojených států“ od druhé světové války. „Lid regionu už Američanům nedovolí, aby tu zůstali,“ uvedla televize.

K PMF patří také proíránská skupina Katáib Hizballáh, která podle USA minulý pátek raketami zaútočila na iráckou základnu, na níž slouží i Američané a jeden z nich tam byl zabit. V neděli proto americká armáda zaútočila na pozice této skupiny v Iráku a 25 milicionářů zabila.

mikes15 ( 3. ledna 2020 20:08 )

Koukám US spravedlnost, nač se zdržovat soudem!

zlymikes ( 3. ledna 2020 17:41 )

Další zářez na pažbu těch pistolníků : Korea 1950-53 - Guatemala 1954 - Indonésie 1958 - Kuba 1959-60 - Guatemala 1960 - Kongo 1964 -Guatemala 1964 – Dominikánská republika 1965-66 - Peru 1965 - Laos 1964-73 - Vietnam 1961-73 - Kambodža 1969-70 - Guatemala 1967-69 - Libanon 1982-84 - Grenada 1983-84 - Libye 1986 - El Salvador 1981-92 - Nicaragua 1981-90 - Irán 1987-88 - Libye 1989 - Panama 1989-90 - Irák 1991 - Somálsko 1992-94 - Irán 1998 - Súdán 1998 - Afganistan 1998 - Jugoslávie – Srbsko 1999 - Afganistan 2001... - Africké jaro-Tunis, Egypt,Chile Libye 2012 a navíc příliv migrantů do Evropy z důsledku vývozu hnUSÁcké "demokracie". A navíc třeba 5 mld dolarů Majdan na UK.

pfoto1 ( 3. ledna 2020 16:04 )

Je zvláštní, jak jedni obranně útočí, humanitárně bombardují, zatímco jiní páchají teroristické útoky...

Kazin ( 3. ledna 2020 11:50 )

Udělat to Rusko tak naší politici plno keců Amici klid po pěšině. Doufám, že Amici dostanou co proto jsou to jen teroristi.

erikcom ( 3. ledna 2020 10:17 )

to urcite ale opět ne na uzemi usa

Zobrazit celou diskusi