Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Daniela (21) uvěznil virus v Číně. Promluvil o strachu, panice i prázdných obchodech

Autor: Martin Valeš, Andrea Ulagová - 
23. ledna 2020
14:30

Čínské město Wu-chan, ze kterého pochází nákaza smrtícím koronavirem, bylo odříznuto od světa. Nikdo nesmí ani dovnitř, ani ven, nejezdí hromadná doprava, zrušené jsou i letecké spoje. Lidé panikaří, vykoupili potraviny a ochranné roušky. Úřady vyzývají ke klidu. Ministr zahraničí Tomáš Petříček na twitteru uvedl, že ve městě jsou i dva čeští studenti. Jedním z nich je Daniel (21) z Ostravska, který pro Blesk přiblížil situaci přímo z místa.

Ve Wu-chanu žije jedenáct milionů obyvatel. Dosud neznámý virus si tam vyžádal už 18 obětí a počet nakažených stoupá každým dnem. Ve snaze zabránit šíření nákazy bylo město uzavřeno. Nikdo nesmí město opustit či se do něj vrátit, byla přerušena letecká doprava.

Daniel studuje ve Wu-chanu softwarové inženýrství, z jeho popisu situace ve městě mrazí. Pokusil se odjet dnes, ale už bylo pozdě.

„Dost lidí vycestovalo, sdíleli fotky, jak odjíždí. Já už to nestihl. Nejdříve přestala jezdit veřejná doprava, pak zavřeli dálnice,“ řekl Blesku Daniel, na jehož příběh upozornil web TN.cz.

Sám na žádném trhu, ze kterého zřejmě pochází nákaza, nebyl. „Je to celkem kus od nás, nevím o nikom, kdo by tam byl,“ říká Daniel. Potvrdil, že ve městě je problém sehnat roušku nebo i potraviny. Sám si udělal zásobu jídla. Ve městě je sám, jeho přítelkyně je v jiném městě u rodičů.

Čech Daniel zůstal uvězněn ve Wu-chanu. Čech Daniel zůstal uvězněn ve Wu-chanu. | Archiv Daniela

Daniel: Bojím se. Bůh žehnej lékařům

„Venku lidé nosí roušky, nicméně se najdou jedinci, co na to kašlou. Lidi se bojí, už kvůli uzavření Wu-chanu, ale upřímně se čínské vládě nedivím. Je čínský Nový rok, a když odsud každý uteče, tak se nákaza nezastaví,“ dodal student.

Sám na svém facebooku sdílel status, kde jasně říká, že má strach, stejně jako všichni, a vyzývá k respektu každého, kdo se snaží pomoci lidem zasaženým epidemií.

„Nikdo se o tento problém nestaral, nikdo si nemyslel, že je to až tak vážné. Teď všichni panikaří, mají strach a chtějí utéct z Wu-chanu. Spoustu lidí už odjelo a vypadá to, že na zdejší obyvatele se jinde dívají shora. Hnusí se mi komentáře ze Západu, kde si lidé z tohohle dělají srandu a trousí rasistické nebo politické vtipy. Máme strach. I já mám strach,“ píše Daniel.

Lidé skupují, co se dá

„Mluvil jsem s kamarádkou, je to lékárnice. Celé dny riskuje svůj život, snaží se. Lidé vykupují obchody, skupují, co se dá, a zboží dochází. Jsou tu lékaři, ale ani zdaleka ne tolik, kolik by jich bylo třeba. Sami jsou nakažení od svých pacientů, ale snaží se zachraňovat životy, zatímco my se ve strachu ukrýváme doma,“ postěžoval si český student.

„Neudělali jsme nic, abychom to zastavili, naše životy jsou v porovnání s životy bezvýznamné. Měli bychom ctít a respektovat každého, kdo se snaží pomoct lidem zasaženým touto epidemií, ty, kdo se snaží najít řešení. Bůh jim žehnej,“ hlesl.

Ministerstvo: Nejezděte do Wu-chanu

O českých občanech informoval na svém twitteru ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

„Až do odvolání doporučujeme necestovat do čínského města Wu-chan kvůli koronaviru. Pokud jedete do Číny, vyhýbejte se místům, kde se shromažďuje větší množství lidí, a maximálně dbejte na hygienu. Ve Wu-chanu jsou aktuálně dva čeští studenti, jsou v pořádku a jsme s nimi v kontaktu,“ připojil ministr doporučení.

Koronavirus má vliv i sportovní akce v Číně

volnalucie@seznam.cz ( 26. ledna 2020 08:36 )

Vsechny. Cizince by meli poslat domu doma udelat testy zavrit do karanteny na nejakou chvili nez se vyvrati ze jum nic neni a po te zavrit hlidat hranice aby se to tu nedostalo snad se klucina a nejen on dostanou v poradku domu

hejpockej ( 23. ledna 2020 22:26 )

ptaci chripka, praseci chripka, Asijska chripka, atd, za poslednich 30 let, vsechny epidemi jen a jen z Ciny

hejpockej ( 23. ledna 2020 22:23 )

Cinani zerou netopyry, psy, kocky, a opice, a pak z toho chytnou takovej sajrat se kterym zamori cely svet. Ke zviratum celkove se chovaji priserne, proto neni divu ze tam zvirata maji imunitu tak ze stresu a hnusnyho zradla tak zhuntovanou, ze podlehnou kdejaky infekci a jeste v nich poradne zmutuje, nez nakazi cloveka. Tohle svinstvo je taky jenom kvuli tomu ze tam nekdo sezral netopyra.

karambol ( 23. ledna 2020 20:01 )

nevím na co čeká naše *** politická verbež proč neblokují lety s číny! Na co se čeká až zahřmí!!!! byrokracie světa až to sem zavleče nějaká čínská myš tak jsma v prde.i!! Každý jsme připraveni jen čekáme na rozhodnutí byro­krata,­blba,n­emeh­lo proč mi musíme vždy jen čekat jako dementi na nějaký rozhodnutí!! mi nejsme svéprávní!!

offline ( 23. ledna 2020 18:06 )

Provinční město, kterých jsou v Číně (i jinde) stovky a 11 MILIONŮ obyvatel. Ne***!

Zobrazit celou diskusi