Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záchrana na poslední chvíli: Vyhublí jezevčíci se živili výkaly, neznají ani pohlazení

Autor: ČTK, for - 
23. ledna 2020
17:57

V třebíčském útulku skončilo 15 zanedbaných psů, které v úterý jeho pracovníci s pomocí policie na základě rozhodnutí úřadu odebrali chovatelce v obci Čechočovice. Psi byli podvyživení, se zdravotními problémy. Vedoucí útulku Olga Spáčilová Blesk Zprávám prozradila, že se jedná o křížence jezevčíka, kteří žili v šílených podmínkách a živili se výkaly. Týráni ale podle Spáčilové nebyli, majitelka údajně nezvládla chov. Do adopce psi postoupí za několik týdnů, až si navyknou na člověka a dostanou se do dobré fyzické kondice. 

Podle místních lidí jde o chovatelku, která sama žije ve špatných podmínkách za vsí.„Paní je netýrala. Ona by se rozdala, kdyby mohla, ale vymklo se jí to z rukou. Psi se asi začali křížit mezi sebou a už to na ní bylo moc,“ uvedla pro Blesk Zprávy vedoucí útulku Olga Spáčilová.

„Byli opravdu v nevyhovujících podmínkách. Šílené prostě. Nyní je musíme výživově zaopatřit, oni prakticky jedli výkaly,“ dodává Spáčilová.

Psi v útulku projdou vstupní zdravotní prohlídkou, budou odčervení a zbavení blech, případně bude zahájená jejich léčba. „Budou mít zvláštní výživový program, kdy se musí naučit přijímat stravu, ze začátku v malých dávkách,“ doplňuje mluvčí třebíčských strážníků Lucie Šerková.

Podle Spáčilové bude trvat několik týdnů, než se psi dají do pořádku a než si zvyknou na člověka. „Nejsou agresivní, ale té lásky se jim nedostávalo, tak se bojí lidského doteku. Musíme je naučit, že pohlazení je super a s trpělivým páničkem to budou skvělí pejsci,“ míní.

Všichni pejsci jsou kříženci. Převažují pak jezevčíci. „Velcí jsou tak po kolena. Jsou opravdu nádherní…a také je mezi nimi malinkaté štěňátko,“ dodává vedoucí útulku. 

Jeden ze zanedbaných psů, který čeká na nový domov (23.1.2020) Jeden ze zanedbaných psů, který čeká na nový domov (23.1.2020) | ČTK - MP Třebíč

Rozhodnutí o umístění psů do předběžné náhradní péče vydal podle Šerkové třebíčský odbor životního prostředí na základě zjištění krajské veterinární správy. Tento úřad také povede řízení s chovatelkou. Až bude ukončeno a až se psi dostanou do kondice, mohli by být nabídnutí k adopci, uvedla mluvčí.

 

jetuslunicko ( 24. ledna 2020 19:20 )

doprd­eeee­eeee­eeee­eeee­eeee­le blesku, naco ta cenzura??

Tubera ( 24. ledna 2020 16:03 )

Co to je za lidský hnůj a kreaturskej odpad ktery toto dopustí a umožní toto umyslné týrání pejsku???

Proklinam té at zdechneš na tézkou rakovinu ***!

bibijana ( 23. ledna 2020 21:56 )

Ten komentář mě dostal - o týrání nešlo, paní by se rozdala, jenom se jí to vymklo z rukou- Nemám slov!!!

nemocna ( 23. ledna 2020 21:03 )

Za Týrání zvířat jsou směšné tresty a soudci ještě dávají samé podmínky nebo peněžité tresty, tyran takto může pokračovat dál když si pořídí nové zvíře, zákon o trestu nezpřísnili jsou bezcitní a lhostejní ke zvířatům, vůbec nepomáhají občanům co od nich žádají hlavně že berou nehorázné platy, vysvětlují to že nemohou zpřísnit tresty o zvířatech když tresty o týrání dětí jsou nízké, přitom by to mohlo být stejné at je to zvíře nebo dítě obě trpí bolestmi, fyzicky i psychicky a mnohdy s následky na celý život, nezvládnout chov a nemít potravu není omluva! kdo nemá měl by to řešit ihned s úřadem a útulkem, zvířata předat tam kde bude o ně postaráno, najdou jim nový domov a nemusí trpět tak dlouho až do takového stavu

kratkespojeni ( 23. ledna 2020 20:13 )

bohužel,zpřísněný tresty nebyly odsouhlasený

….„V okamžiku, kdy budeme tu sazbu dávat na stejnou úroveň jako týrání osoby, tak je to nepřiměřené,“ uvedl šéf KDU-ČSL Marek Výborný...

jenže člověk se mnohdy může bránit,zvíře ne

http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/za-tyrani-zvirat-nebudou-hrozit-tvrdsi-tresty-rozhodli-poslanci-40307497

Zobrazit celou diskusi