Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po útoku na Babiše ČT nasadila právníky. Premiér zbohatl i díky bitcoinům, tvrdil web

Aktualizováno -
14. ledna 2020
10:50
Autor: Sabina Dračková - 
13. ledna 2020
06:05

Premiér Andrej Babiš a s ním i Česká televize se stali oběťmi dezinformátorů. Ti na stránce, která je kopií zpravodajského webu ČT24, napsali, že Babiš přišel na tajný způsob, jak zbohatnout. Prý vydělává na bitcoinech, tedy počítačové kryptoměně. Podle experta na dezinformace je web nebezpečný. Jeho cílem je totiž z lidí hlavně vytáhnout peníze a osobní údaje. Zneužívají tak lidí, kteří důveřují jak veřejnoprávnímu médiu, tak premiérovi. Česká televize už podniká i právní kroky.

Na první pohled to vypadá jako zpravodajský web České televize, který informuje o tom, co zaznělo ve vysílání pořadu Interview ČT24. Hostem měl být premiér Andrej Babiš a místo politických plánů tu miliardář údajně rozradil svůj recept na bohatství.

„To, díky čemu jsem úspěšný, je rychlé využívání nových příležitostí - bez otálení. A právě teď je jedničkou co do způsobu vydělávání peněz nový automatický program pro obchodování s kryptoměnami,“ zní jedna ze smyšlených citací předsedy vlády.

„Jedná se o největší investiční příležitost, kterou jsem v celém svém životě viděl. Rozhodně doporučuji každému ji vyzkoušet, než jí banky udělají přítrž,“ přiživují manipulátoři svoji lež. 

Zatáhli do toho i Daniela Takáče

Autoři webu psali dokonce o tom, že moderátor pořadu Daniel Takáč „nemohl uvěřit svým očím“, když Babiš jemu i divákům na telefonu ukázal, kolik mu bitcoiny vydělávají.

Znovu opakujeme - to vše na webu, který stránky ČT24 velmi nápadně připomíná. Stejné je logo, barevnost i písmo. Web okopíroval i rozdělení rubrik, článek zařadil do ekonomiky.

Veřejnoprávní stanice se takovým útokům rozhodla bránit. „Nejedná se o první případ. Podnikáme příslušné právní kroky, protože takové jednání poškozuje Českou televizi,“ sdělila Blesk Zprávám mluvčí České televize Karolína Blinková.

Falešný web věrně imituje stránky zpravodajské „čtyřiadvacítky“. Falešný web věrně imituje stránky zpravodajské „čtyřiadvacítky“. | financialwealthnow.net

„Tato podvodná stránka je nebezpečná, protože grafika velmi věrně kopíruje podobu webu ČT24. Je to záměr, neboť grafika seriózního média dodává podvodnému obsahu důvěryhodnost,“ popsal Blesk Zprávám expert, který se soustředí na dezinformace, Miloš Gregor.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexia, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Falešný rozhovor s premiérem

Uvedené není ani žádné datum, kdy se měl rozhovor vysílat. Podle archivu České televize byl Andrej Babiš hostem pořadu Interview ČT24 naposledy 4. 5. 2017 ještě jako vicepremiér a ministr financí v demisi. Moderátorka Světlana Witowská s ním tenkrát řešila i to, že je kvůli zveřejněným nahrávkám podezřelý z ovlivňování svých médií a novinářů. Babiš si s Witowskou v rozhovoru několikrát skočili do řeči, od té doby se premiér v tomto pořadu neukázal.

Falešný web si vymyslel, že český premiér zbohatl díky obchodování s kryptoměnami. Falešný web si vymyslel, že český premiér zbohatl díky obchodování s kryptoměnami. | financialwealthnow.net

Server si dokonce vymyslel i údajný exkluzivní rozhovor s českým premiérem. V tom se píše, že kryptoměnová investiční platforma pomohla lidem z celého světa, aby se stali boháči. „Za své rozhodnutí jsem více než šťastný, protože jde o jedny z nejjednodušeji vydělaných peněz,“ přidali podvodníci další smyšlená slova premiéra.

„Já sám osobně jsem měl již několik rozhořčených hovorů a výhrůžek z velkých společností, protože jsem představil technologii běžným lidem. Ale ať se jdou, víte co. Lidé v České republice si zaslouží znát pravdu, a je jen otázkou času, než se s technologií seznámí další a další lidé,“ napsali manipulátoři jako další údajnou citaci Andreje Babiše.

Celý podvod má jediný cíl - propagovat konkrétní obchodní platformu. Zbytek textu je plný přesvědčování a dokazování toho, o jak „skvělou“ záležitost jde. Součástí článku je i podrobný popis výpočtu zisku a další informace, které mají dát čtenáři jasně najevo údajnou výhodnost obchodování s kryptoměnami.

Přehnaná chvála je podezřelý signál, radí expert

Expert na dezinformace a politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity ukázal ještě na další zájem autorů. „Když na cokoliv na daném webu klikneme, například při kliknutí na ,živě‘ se neobjeví živé vysílání televize, ale přesměruje nás to na jiný web, který se nám snaží vnutit nějaký výrobek nebo od nás získat citlivé informace. Na tento web nás to přesměruje, ať klikneme na cokoliv,“ upozornil Gregor na jeden ze signálů podvodu.

Veškeré prokliky z falešného webu ČT vedou na stránku, která chce znát i osobní údaje čtenářů. Veškeré prokliky z falešného webu ČT vedou na stránku, která chce znát i osobní údaje čtenářů. | financialwealthnow.net

Článek je navíc zacílený na ty, kteří by mohli mít k elektronickým měnám blízko. Zobrazuje se totiž jako reklama na webu, kde lidé stahují nejrůznější soubory a aplikace a využívají ho i lidé, kteří se věnují IT.

Gregor poradil, na jaké další prvky je dobré se u podezřelých webů zaměřit, upozornil třeba na samotnou adresu webové stránky. Ta sice není tak výrazná jako logo, je ale zásadní. 

„Česká televize má jiný web než ten, který je zobrazen v tomto případě. Pokud si čtenáři nebudou jisti, zda se jedná o správnou adresu, mohou si udělat jednoduchý test: vyhledat si dané médium v internetovém vyhledávači. Když tam zadáme ,ČT24‘, zjistíme, že adresa webu je ,Čt24.českátelevize.cz‘. Podobně například ,Blesk Zprávy‘ nebo jiné médium,“ popsal.

Dalším signálem je podle Gregora samotný obsah. To prý může být těžší odhalit zejména v takových případech, kdy se text tváří jako zpravodajská reportáž. „Čtenářům by však mělo být podezřelé, že je to tak jednostranně chválící reklama na konkrétní službu. To se ve zpravodajství nestává,“ připojil politolog a mediální expert.

Video  Babišův „trapas“ na novoročním obědě. Za Kateřinou Zemanovou přišel bez daru.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Blesk Zprávy požádaly o vyjádření k podvodnému webu a případným právním krokům i vládní mluvčí. Na reakci zatím čekáme.

marmat ( 14. ledna 2020 12:40 )

neuvěřitelné je i transparentní konto MCH....
to netransparentní si neumíme představit...
TO existuje - přiznaný fakt na stránkách MCH !!!

marmat ( 14. ledna 2020 12:37 )

ZOUFALÍ lidé produkují zoufalé činy !!!
Ovšem ZCELA NEPOCHYBNÉ nákladné... a ultra dobře zaplacené
Snad autora této pracné a odvážné montáže brzy/neprodleně poznáme

karambol ( 14. ledna 2020 11:24 )

včerejší tisk milion chcanek jeblého Mináře se spojil s piráty k vyvolávání protestu,chaosu,zla za učelem zbavit se Babiše!! je tvrdou překážkou pro příjmání uprchlíku jak pirátum,Mináře,i EU nejvíce němcu!! zákeřné zlo Mináře pirátu přijmat uprchlíky je naše tragedie!! včera Minář si dáva neuvěřitelný plat díky ovcím­,nezis­kovkám­,pirá­tu,So­rese možno ověřit!!

1pravda1 ( 14. ledna 2020 11:05 )

A kdy bude ČT pravdivě informovat o tom, kdo Mináře ve skutečnosti pase, i Ondračka z TI už mlčí! ....­....­....­....­....­..Mi­lion chvilek má ještě jeden účet, neveřejný a podléhající ochraně bankovního tajemství. A právě z něj jsou funkcionáři vypláceni. „Dnes nevíme, kdo tedy těch osm lidí vlastně platí, tedy kdo je jejich zaměstnavatel, kterému skládají účty a vykazují práci,“ kroutí hlavou advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která přiznává, že ji ani nenapadlo, že by někdo mohl s účty čachrovat takovým způsobem.

xiioma ( 13. ledna 2020 12:31 )

... ty jsi obojí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa