Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malý Ríša je bojovník! Trpí však vážným onemocněním a potřebuje pomoc

Autor: rc - 
11. ledna 2020
14:11

Usednout do školních lavic by měl za rok Ríša z Liberecka. Statečný chlapec trpí neurofibromatózou, onemocněním, které způsobuje vznik nádorů. Navíc má za sebou několik operací páteře. Nutně potřebuje osobního asistenta, který by na něj dohlížel. Toho si však rodina nemůže finančně dovolit. Nadace donio.cz pro něj proto vyhlásila veřejnou sbírku.

Do školy by měl za rok nastoupit malý Ríša z Liberecka. Chlapec však trpí závažným genetickým onemocněním zvaným neurofibromatóza, které způsobuje tvorbu nádorů.

Ríša se narodil jako zdravé miminko, které prospívalo. Nemoc se začala projevovat až ve čtyřech měsících, kdy si doktorka při kontrole všimla zvláštních cukavých pohybů očí. Rodiče proto raději poslala na kontrolu na neurologii, kde jim doporučili rehabilitace kvůli opožďování.

Ríša začal cvičit Vojtovu metodu a začal se zlepšovat. Ve třech letech absolvoval genetické testy a celkové neurologické vyšetření, při nichž lékaři těžkou nemoc zjistili. Následovala náročná léčba. Chlapci ještě nebylo ani šest let a už má za sebou několik operací páteře. Za rok by měl nastoupit do školy, potřebuje však osobního asistenta, který by na něj dohlížel.  

Rodina potřebuje, aby byl osobní asistent malému Ríšovi neustále po boku a to jak po dobu vyučování, tak i o přestávkách. Takový osobní asistent je však příliš  finančně náročný. Dítěti se proto rozhodl Nadační fond  Donio, který vyhlásil veřejnou sbírku. Zatím se podařilo vybrat asi polovinu z potřebné částky 125 000 Kč.  

Projekt podporuje celá řada známých osobností. Dárci kromě vlastního dobrého pocitu získávají možnost získat od nich zvláštní poděkování. Jako výraz díků za pomoc malému Ríšovi se můžete setkat s hercem Karlem Zimou, kterého si můžete pamatovat z filmů Lidice či Alois Nebel.

Zima je patronem centra Andílek, které Ríšovi pomáhá.  „Každý máme spoustu lidí, které považujeme za frajery, jako jsou sportovci nebo herci. Ale podle mě je Ríša daleko větší frajer, protože ten jede svůj zápas dvacet čtyři/sedm,“ řekl herec a má pravdu. Stačí jen málo, aby Říšovi dobří lidé pomohli tenhhle zápas zvládat zase o něco líp.

agfor ( 11. ledna 2020 15:08 )

Nasbírejte aspoň 10 kamionů víček a bude to. Ředitel VZP pak může klidně spát. O své milionové odměny nepřijde.

Zobrazit celou diskusi